Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2018 09:01 - НА РАЗХОДКА ОКОЛО СЕЛО ВРЕЛО - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 897 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 04.12.2018 10:25


 
   Разходката този път ще бъде по един стратегически римски път, който слиза от с. Равен, минавайки покрай голям брой тракийски светилища и слиза в коритото на реката, извиращо от дъгата при с. Врело. Но на какво място слиза - сред двата скални комплекса на Големия Казан, а съвсем на близо е и Малкият. Под малкият път има оригиинална пътека на траките за светилищата им във формата на открит канал, за да не се пързалят при заледяванее по скалите. Фантастично е тук! Гледката, която се разкрива при придвижването по този път е нещо много вълнуващо - едва ли има скална група тук, не пипната по някакъв пначин от траките, та дори и един ещерен комплекс близо до с. Равен. 

image

                                                 Още един кромлех

image

Това е скалната фигура Братът на Исус Христос, който е мюсюлманин според тяхната вяра. Затова, казват урците, ние сме братя по вяра. Има негови рисунки /не казвам икони/ по текетата наоколо.

imageimage

        Така според мюсюлманите иизглежда братът на Исуус Христос.
Не считам товаа твърдение за рущашо основите на Християнството, а за някакав догма, която ме развесеелява. Особено като погледна тази скала, която ще снимам и от други ъгли. По-нататък ще покажа и втората такава, а също и текето с рисунката на бранта на Исус Христос на най-централното място и на самия исус Христос, доста  по-скромно изрисуваан, близоо до брат си. Ще покажа и гробницата на извесните молли, служили в медресето на Биволяне, а също и отделната стая с майката на най-първия от тях.

image

Пещерата, погледната от отсрещния скат.  Ще я покажа как изглежда в други снимки от вътре.

image

                             Скалата е моделирана  от траките според мен.

imageimage

                    От най-високаатаа скала е проповядвал първотракът.

image

                               Макет на костенурка с печат за сертификат

imageimage

Сега ще покажа снимкии от скалите, заобикалящи светилището, на което е вменеено, че има скала с брата на Исус Христос.

imageimageimageimage

                                                 Изкачих се в с. Равен.

imageimage

           Насреща над изправената скала има кромлех

imageimage

Елеементи от едно светилище доо с. Равен, над което има скална гробница като тези при с. Ягнево до голямото село Беновски.

imageimage

Пясъчници и стърчащи скали от тях, но част от пясъчниците доломитизирани и прорязани от рекиите, това е състават на скалите тук.

imageimageimageimageimage

                                 По-твърди и по-меки пясъчници

imageimageimageimageimageimageimageimage

Това е последното светилище покрай римския път, върху което се "сезирах"...
Запознатите с тези места мисля, че постингът ми ще ги развълнувау, а за тези, за които това съ мъртви понятия - дано някои от тях да прояви интерес и да достигне до някои от тези величави антични дела, отправенаикъм  техния Всевишеен за слава.

  /Ще поседва още една доста дълга серия от друг регион на Родопа/
Гласувай:
6
01. refreshment - До Автора
04.12.2018 12:50
Вижда се че автора е доста ерудиран.
Дали мога да помоля автора да сподели свои мнения за района на Село Казак, днес община Ивайловград, а преди в община Железино днес несъществуваща. Евентуално да разкаже за хората там, какво е станало след закриването на общинския център и какво може да се види.

Благодаря!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за определението, мой не съм толкоз ерудиран.
04.12.2018 16:12
refreshment написа:
Вижда се че автора е доста ерудиран.
Дали мога да помоля автора да сподели свои мнения за района на Село Казак, днес община Ивайловград, а преди в община Железино днес несъществуваща. Евентуално да разкаже за хората там, какво е станало след закриването на общинския център и какво може да се види.
Благодаря!


От това село има спомен само като местоположение, пъд рида Юруци с последния висок връх на Родопите, Ветрен. Не екрасив както вейката над Кирково, но си. заслужава да се изкачи. Нощувах в с. Горни юруци рри прехода ми от Гоце Делчев до Имайловград по границата с Гърция.
Не съм посещавал долината на р. Бяла специално за да я разучавам, защото е далеч и не мога да поема разходите по пътуването. Бил съм тук и там по Ивайловградско, но когаато пътуваме семейно или с рприятели. Има доста спомени от там, най-силен ми е този от скалата Птичи камък.
За село Казак нищо не мога да Ви кажа, но пък ще Ви кажа за целия регион:
Той е безкрайно богат като природна даденост. Земята не се ползва с изключение на няколко земедеделски бизнесмени, наели чужда, пустееща земя, селата са обезлюдениу някои тотално, а младите хора в размножителна възраст, доколкото там са останали такива, работят на първо място в Гърция и където може по Европа. Хубавият български град, Ивайловград също е тръгнал към смъртта си...
цитирай
3. vesever - Скалата Братът на Исус Христос е ...
04.12.2018 22:19
Скалата Братът на Исус Христос е много изразителна. Костенурката също, като истинска е!
И последната снимка е много впечатляваща, някакъв гигант направо, величествено стои...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 8026774
Постинги: 3409
Коментари: 8959
Гласове: 15963
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930