Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2018 21:09 - РАЗХОДКА ПО ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ДО СЕЛО ЖЕНДА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4685 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
      Тази разходка стана кратка поради невъзможност да обиколя светилището от западната му страна. Някога от там по римския път преминаваха кравите на хората от с. Женда, а по малките тревни тераски пасяха. Днес е обрасло с тръни, надвесени над пътя така, че и под тях не може да се премине. По пътя преминаваха хора на коне или конете натоварени със сухи дърва, шишарки, сол за животните и др. потреби. От двете страни на римския път стърчат скали с дела на траките по тях, те също са част от огромното светилище тук, за което има предание, че в долината му е кацал извънземен кораб. Поради неколкокократното ми посещение на светилището от западната страна на долината, този път не отидох там, защото пред мен имаше друга вълнуваща ме цел, природните красоти на с. Безводно. То се намира в светата за траките планина, днес наричана Ненковска, но в долината на реките му - три! - няма нито едно светилище, а само природни красоти, които скоро ще покажа. Това село е едно от най-красивите родопски села като природа, а през пролетта отвсякъде пада вода, образувайки големи и малки водопади. Преди това обаче ще има постинг от един друг регион, изключително интересен, този около село Йончево, чиито махали са разпръснати на огромна площ по извориите на р. Харманлийска с много светилища около него. 
         

image

  Скалите тук са двукомпонентни и поради ерозиията наподобяват гъбии като тези в с. Белипласт.

image



image

Формиде, издялани от траките в скалите тук са се разтворили през хлядолетията.

image

   Неръкотворен паметник на възродителите в махала Небеска. Тук са живяли хора, трудили са се от сутрин до вечер, раждали са по 4 деца. Дали от хубаво са оставиили родните си места, къщите си, всичко, което са придобили от труда си и са напуснали страната, за да започнат в Турция нов живот, от нулата.  Кому пречеха тези хора? След съсипването на българското село, на планината поради изгонването на каракачаните, защо комунистите съсипаха и полупустинята Източни Родопи, Тук никой повече няма да дойде да живее.
   Ето едни такъв дом, до дереджето на който го докара комунизЪма. Дето сега отново искат да ни го натресат Нинова, Догана, Радев и зплатените с рубли тролове.

image



image



image



image

Изглед от с. Женда към скалите над с. Соколите. Тук са били част от зимните конаци на Емин ага Балталъ..

image



image


   Тази снимка ми напомна за една просташка постъпка на българския Саддам Хюссейн, Валери Симеонов.
   По време на изборите имаше алтернатива за турците с двойно гражданство, в Турция ли да гласуват или в България, за което им бе предоставен безплатен превоз с автобуси и право да внесат при връщането си в Турция до 20 кг. месо или месни продукти, коиито са много скъпи в Турция и вносът им е забранен. Така хем изселниците ще си видят роднините, ползвайки безплатен превоз, хем ще ударят келепира - при всичките случаи месотоо ще е подърък от роднините им, напр. едно шиле.
   По телевизията показаха грозна сцена, в която участваше една възрастна оперирана туркиня, която бе седнала и чакаше да я вземат, защото не можеше да ходи, а имаше и куфар. Протестиращи срещу вота на турците от НФСБ бяха блокирали автобусите и жената не можеше да мръдне от мястото, където тя бе седнала. Саддамът обаче я задърпа, макар тя на български да му обясни, че е български гражданин, че е оперирана и не може да се движи, има болки. Защо си дошла, връщай се си в Турция, викаше й той. А защо е дошла е ясно. Да си види роднините, както тя обясни след 27 години - сега идва за първи път, откакто бидейки на 36  години е напуснала страната. Саддамът не остана доволен от отгворът, продължи да крещи връщай си се в Турция. За него тя е била вероятно една крислива ужболна възрастна жена...
    Ето такива стават кърмчии на държавата, най-опростачените.  И партията му е шашмаджийска - Национален Фронт за спасение на България. А архитектъна Фронта - субпродукт на пазара с интелект, неразрешаващ му да различава дигитус от Фалос, но с претенции, че ще спасява страната.
   Аз съм точно на противоположната позиция на тази на нашия Саддам. Пътувайки по региони с бедни хора, а тези тук живеят при най-трудните природни условия в страната, аз винаги им нося разни необходими за тях неща - дрехи, буркани, посуда, храна, последният път оставих в махала Йончево едни прекрасни кошници. Винаги към тези предмети обаче аз прибавям и хляб за "животните" с мотиви, че вече е станал баят, а аз се прибирам и не ми трябва.
    И съм навсякъде приет, ако ми се наложи.  
   













Гласувай:
5



1. vesever - Много мило е наистина да те посрещат ...
26.11.2018 16:34
Много мило е наистина да те посрещат приятелски навсякъде и да те помнят с добрите жестове на грижа през годините.
А скалните гъби са ми от любимите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190528
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031