Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2018 22:51 - НЯКОЛКО СКАЛИ ПО РИДА КАЯЛИЙКА НАД СЕЛО БУКОВО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3253 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.11.2018 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
     Тези снимки направих долу от отклонения на шосето към различни села, като най-много са тези при отклонението за с. Буково. От него към с. Рибново има римски път, който се ползваше за придвижване пеша или с коне от хората, за да не забикалят през Гоце Делчев и Гърмен, което удължава пътя вероятно с 50 км. От магазинчето-кафе до долната джамия в Рибново се вижда това трасе и долината на р. Места. Като туристически преход да се достигне от с. Буково до рида, на който са връх Каялийка и с. Рибново е празник за очите. На отсрещната страна на р. Места също има скали, но те са по-малко. Над тях са селата, придобили печална слава по време на възродителния процес, Корница, Брезница и Лъжница. Тук помациите са вярващи, но в добрия смисъл на думата, докато тЕЯ в Якоруда са фанатизирани, това е мое субективно мненние. В Корница ми раззказаха, че на един от погребаните застреляни - там всичките са помаци - защото не пожела да го изверят на гърдите имал съвсем малка дупчица, а от гърба му било откъснато голямо парче плът и кости. С какви куршуми са стреляли по помаците извервачите? Напомням и за момиченцето Тюркиян от с. Каялоба, застреляно в цедилката на гърба на майка си. И днес има промити мозъци, които оправдават тази човеконенавистна прорботка, според турците, с които съм разговарял, дошла от Москва. 
   Днес е спокойно, но възродителния процес влоши отношенията между българите християни и българите мюсюлмани, според мен непоправимо. Те просто вече ни нямат доверие. Това е причината, поради които ги яхна Доган, и той субпродукт на лабораторна проработка на времето на ДС, днес - биринджизадкулисник.
   Този регион ми е интересен, но не влиза в тези, които считам силни за мен. Упознал съм го и от двете страни на реката, но не оставам така развълнуван при посещенята си както ако посетя Велинградско, водосборната зона на р. Въча и на пръво място огромната водосборна площ на р. Арда, голяма колкото на реките Чепинска, Въча и Чепеларска взети заедно.
   Следват снимки на скали от рида Каялийка, което значи скалист.

image



image



image



image



image



image

Буковският свинкс. Ще поместя доста снимки, защото от всеки ъгъл изглежда различно. Покрай него минава стар път за с. Рибново.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Според мен този камък е моделиран, за да изглежда така. Такава група скали поместих в блога си. На тях има неоспорими доказателства, че са моделирани от траките. Такива скали има над Велинград, Славеевите и Уличките.

image



image



image



image



image



image



image

Тази група скали нямах късмет да снимам при позходящо осветление. Хем слънцето ми идва обратно, хем небето се покри с ниски облаци...

image



image



image



image



image





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12313792
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930