Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2018 20:10 - ВРЪЩАМ СЕ В БЛОГ. БГ !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4718 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                           ВРЪЩАМ  СЕ  В БЛОГ. БГ !

 

    След дълго отсъствие по същество в блога ми отново се връщам в него със снимки от много красиви места, познати на твърде малко хора. Първите ми 12 постинга ще бъдат за тракийските светилища по втората Света /за траките/ планина, тази, с център с. Равен. Първата им Света планина е тази над с. Ненково. На хората от вътрешността на страната е известно само едно светилище от този регион около с. Равен,  Светилището / б. м. според мен двореца!/ на Орфей при с. Татул. Няма да е пресилено ако кажа, че аз знам още много десетки такива около съседните на Татул села, а може би са и над 100. Отблязвам и техният център, изоставената днес махала КъщАкьой. Ще започна да ги публикувам скоро, снимките вее са обработиени. Едно прекрасно кътче от Рдината ни, което е наситено с културното наследство на траките остава непознато. Ако повече знаеха за страната си хората повече щяха да я обичат и да се гордеят с нея, а не да я обезлюдяват.

    Открих зимния си туристически сезон с посещения на Малата планина, но плановете ми за региона й се разшириха и сега не посещавам другите планини на България. Тя е прекрасна, а аз с напредване на възрастта си ставам все по-емоционален при възприемането на природата като цяло, търся на хармонията в нея. В тази планина има много интересни исторически места и останки от предишни култури – римски пътища, византийски крепости, християнски светилища, много оброци. Тези свети места ми дават сили и вяра, които все повече губя, че хората в България ще се отправят по своя естествен път на Божието им употребление, съобразен с дсаденостите на страната ни, ще променят мисленето си. Само ако това се случи можем да се отправим в друга посока – естествената. Но за да се направи крачка в тази посока трябва да оставим сегашния ни път на злобата, на магиите и вълшебните заклинания - оръжието на най-първите тролове на дръжавно ниво, Нинова/Радев, рожба на електората на опростачените, продажния ромски вот и на разпоретините – новата класа, която набира мощ по цялата вертикала на живота на страната.   Мисленето на хората се манипулира от метастазиралата по места стара комунистическа идеология, опитваща се отново да яхне процесите в страната чрез новия троянски кон, националпопулизма  - разрушителна формула, измислена в лабораториите на ФСБ, който е поемаща свой живот метастаза на Голямата лъжа. Главният подметвач на тази идеология е унгарският циганин Виктор Орбан, любимец на Путин, а гостоприемници на тази лъжа са Нинова/Радев. Това е идеология, предназначена за заподмятване пред най-простите хора в страната -  електоратът на Нинова/Радев, наричани някога цървулите, днес – напопулизираните.

     

     Малата планина е била много гъсто населена, защото тя е подходяща за земеделие и животновъдство. Стари хора са ми разправяли, че те някога така са торили нивите и градините си, че тиквите не можели да бъдат пренасяни на ръце, а са ги возили с ръчни колички. Някои тикви е било необходима двама души да ги качват в  количката. Толкова много тикви е имало, че те са били едва ли не основната храна на свинете. Картофи са се отглеждали и за храна на кравите през зимата, за да бъде маслено млякото им.  

    Днес Малата планина наподобява на манастир, на който последните монаси /монахини/ са починали, но нови няма, които  да стопанисват обителта. И тя е в процес на разруха. Аз така възприемам тази планина с унищожените от турците манастири през ХІV век и оброците на техните места, като една голяма обител. Има нещо свято в тази планина,  която влиза в класа „Силни за мен планини.” Видя ли някъде тук огромен дъб, отклонявам се към него. В повечето случаи там има оброк. А селата някога по планината са били много, всяко с много махали край него. Деца също е имало много, защото работата е била много. Най-голямото като площ населено място в Малата планина е било с. Церецел, което е обхващало махалите между Искър от Курило до Своге, след това от мястото на сливането на р. Искър и р. Искрецка по р. Искрецка до Бучин проход и от него към Костинброд. Такова огромно нещо едва ли има другаде, може би само по Батулийско, което принадлежи обаче към Големата планина. Днес къщите в Церецел, голяма част от тях строени по времето на раздававането на пустеещите земи, наподобяват обрасли с павой гробища. Толкова труд, толкова средства, всичко е изоставено като гробище на село, което е обезлюдено.

     Трагедия! Виновните за това са окупаторите ни след 1944 г, които дойдоха тук за да сменят икономическата ни система, да разрушат ценностната система на хората, съхранила ни като етнос 500 години по време на турското иго. Сега се оказва, че последствията от окупацията на СССР е разрушила не само селото, основата на страната ни, но и душите на хората, там възстановяване може да има след поколения.  За жалост това зло над нас, наречено Голямата лъжа, което не всички осъзнават, продължава да се толерира и пропагандира от работещите срещу страната си наши „политици” и платени с рубли тролове на различни нива. В България и сега има хора, свикнали с Голямата лъжа както някога въшките с ДДТ-то преди да го забранят. Такива хора не могат да се върнат към нормалните човешки взаимоотнощения, защото те са тотално поразени от комунистическата идеология, предават я по наследство и докато са живи ще бъдат пречка на стремежа на нормалните хора към по-добър живот, а на талантливите към съвършенство. С какво оръжие? Простащината им, за която „бронебойни патрони няма открити”.

    Малата планина не е висока, но има един връх над Своге – тази част от Малата планина там е наричана Косматица – който е висок към 1400 м. От седловина близо до този връх извира най-голямата река на Малата планина, Дълбочица. Има обаче още много реки/чки/, като напр. тази през с. Царичина, друга слиза при с. Кътина, има още поне 10 по-малки рекички, водата на които е привлякла някога хората да основат села по долините им или в изворната им зона. Има една рекичка, наричана Скока, която слиза при с. Владо Тричкоов. Там разрухата на природната красота в резултат на добива на базалт е жестока. Водата при дъжд се стича в рекичата по оглозганите от ерозията до скала скатове на планината…

    Макар и невисока, Малата планина е много обгледна. От нея се виждат Витоша, Рила, Руй планина, Малък, Среден и Голям понор, трите Ком-а, а на изток като вълни на окен се издигат върховете над с. Бов с първенеца си Издремец. По-на дясно е Големата планина с красивия вр. Мургаш. Голяма част от хранителните стоки и дървата за хората от Софийското поле са извали от тук. Днес регионът наподобява, както казах на изоставен манастир. В него се е настанила обаче преспъността в разлчини свои лица – мутродървари осичат планината, мутроловци доизбиват животните, цигани рушат къщите, за да извлекат от тях ккрап, тук и там има и мутробароци с денонощна охрана. Тук има доста пътища, подходящи за високопроходими машини, скоито аз наричам пътищата на престъпността. Откраднатото от едно населено място по тези пътища отима при поръчителя или да се нахранят циганетата. Има и останали да да умрат по родните си места възрастни хора, за които срещайки ги си казвам: Угасват си като свещици. И тук, както по местата на прогонените от възродителния процес – друга метастаза на комунизма - никой вече няма да дойде. Това ни донесе окупацията на братската страна.

    Малата пранина е чудесен туристически регион, но тук туристи не идват. А транспорт има от София и от Своге до много изходни точки. Още два пъти по толкова изходни точки предлага влакът от Курило до Своге. Макар и ниска планина, маршрутите тук са дълги, а денивелацията не е голяма. Ако изкачиш обаче 1000 м. наведнаж или пет пъти по 200 става същото. През зимата тук могат да идват само запознати с планината туристи, защото денят е къс и при изгубване оставаш в планината. През лятото и да останеш няма проблеми.

    Тази планина има доста римски пътища, но не толкова, колкото по Източни Родопи. Главният път е Виа Долороса, който идва от с. Беренде извор. Тук условията за живот са много по-добри, затова в нея хора са живели от векове, а полупустинята Източни Родопи е заселена съвсем в началото на ХVІІІ век. Тук ще допълня, че колкото и добри да се условията на живот тук, тези в Плана планина са много по-добри и затова може би тя е била обитавана от траки. Комунизмът прогони хората от селото, от планината, каракачаните от високите планини, турците от Родопа, от малките градове натири хората в големите, където ги натика в панели. Половината ни страна вече е обезлюдена, ненужна.  

    Ще зъвърша  постинга си с изходните точки към Малата планина. Всичките спирки и гари на влака от Курило до Своге са удобни за разходка по планината. От спирка Орлин може да се предприеме високопранински туризъм през буковите гори на Косматица. От Томпсън пък може да се навлезе в с. Церецел – център.

   От към София може с автобус да се достигне до с. Кътина, до с. Балша, някога главният път за с. Церецел, до Царичина, която крие своите тайнства. Други изходни точки за Малата планина предлагат автобусите за с. Искрец и Годеч. По долината на р. Искрецка може да се предприеме разходка от селата Завиидовци, Цъфтитрън, Искрец, и не само от тях. Пътища тук много, тази планина е била обитавана до прогонване на неселението й след 1958 г. Тогава тук се извършва текезесирането й и хората се местят в София. Преход по Малата планина може да се предприеме и от с. Понор, след което се продълава по дела на планината, наричан тук в началото Въртоп, а после Три уши. От спирка Гробът пък се продължава по билото на Чепън, и тя част от Малата планина, та чак до Драгоман. Да не ропусна и едни прелестен преход от с. Раниславци към Светите места около с. Дреново. Зад рида, на който е построено селото има останки от най-големия по площ манастир, който съм виждал.

    Малата планина е за туристи от по-висок клас – творци, природоолючители, еколози, екозщкитници, за такива, които обичат планита и притежават разностранни интереси. Само на такива срещата с Малата планина може да се превърне в преживяване и те да я обикнат.

   На туристите от този клас – приятен път по Малата планина. Тя е най-красива през м. май.

 

    Прилагам едно стихотворение на поета от Малата планина Боян Балкански. И той с трудния въпрос:

    „Ще може ли да спрем злокобния сценарий, разкъсващ тъканите на България!?”

  Този поет е пример на човек, успял да съхрани в себе си ценностната система на българите въпреки комунистическото управление на страната, съвпадащо с активната част на живота му. Мисля, че и аз съм я съхранил. Това едната причина да харесвам стиховете му, но има и друга – родното му място, околните планини, местности – те са ми познати, близки, за мен - живи понятия. Тяхната красота аз нося в себе си. Описал съм в блога си всичките планини около родното му място, ИскрЕцко, включително и трите части на Понор планина, красавицата на Софийско, част от нея избрана за християнски култов център.

   Ето и едно стихотворание на поета Боян Балкански от стихосбирака му „Светлини в бездуховната степ”:

 

                ЕРОЗИРАЩА  БЪЛГАРИЯ

 

        Над четвърт век над моята България

        бушуват по невидими сценарии

        партийнокиселинни дъждове след зной,

        затлачващи ни със лъжи поройни.

        Земята ни обезлюдена се покрива,

        със разъфтяла бедност, тръни и копприва.

 

         За миг не спират емигрантските потоци

         в посока запад непрестанно да клокочат

         и в Европейския културен сбор да носят

         затлачени от нас болезнени въпроси.

         А с тях изтича младата ни кръв със гени

         от минали хилядолетия вградени.

         И търсен интелект безценен ни мигрира,

         където правен стан намери сред всемира.

         И от конгломератното духовно тяло

         се ронят бисери във млечно бяло

         вековни добродетели  и свети нрави,

         добрали се до тук, без пепел на забрава.

 

         Ще може ли да спрем злокобния сценарий,

         разкъсващ тъканите на България?

 

    Брависимо, Бояне?
    
    Постинът написа 
любител краевед, запознат с Малата планина

  

  

Гласувай:
7
11. rosiela - Браво, Коста.
10.11.2018 20:29
Искам снимки и разкази, вълшебнико.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Дали има жена, поискала нещо от човек
10.11.2018 20:47
rosiela написа:
Искам снимки и разкази, вълшебнико.

и той да й е отказал? Ще започна с Казаните и Шарпаните.
цитирай
3. vesever - Добре дошъл, Коста, и аз ще чакам ...
10.11.2018 20:52
Добре дошъл, Коста, и аз ще чакам снимките и разказите от светилищата!
И дай Боже още прекрасни пътувания из планините!
Поздрави!
цитирай
4. rustam - Ха, връщал се.
10.11.2018 21:27
Ти белким някога си заминавал от него?
цитирай
5. planinitenabulgaria - Оставам с убеждението, че върховете на светоовната култура
10.11.2018 22:36
rustam написа:
Ти белким някога си заминавал от него?


за Вас са недостъпни. Защо не Ви вълнува постингът ми за най-великият културник на века, Миле Китич? На 14. 12. т. г. в Зала Армеец, там можете и да си видите с мен. Той ще пее и за Вас, освен Шестимата, които компютърът посочи като най-подходящи негови слушатели., а аз ще правя снимки на нетовите изявници, посетили академията на този велик сръбски ангелогласен ром.
цитирай
6. lexparsy - Искрени поздравления и от мене. Ще ...
11.11.2018 11:30
Искрени поздравления и от мене.
Ще четем и гледаме с интерес и благодарност!
цитирай
7. vasilisa1917 - .
11.11.2018 18:51
коста, изчезвай, педофиле!
цитирай
8. planinitenabulgaria - Първо, не съм някакъв педофил-помияр, а много изключителен!
11.11.2018 19:31
vasilisa1917 написа:
коста, изчезвай, педофиле!


Това, което ме привлича са само момченца от новородени, до навършване на една година. Не говоря за майките им, на които през това време цикатрисите по родовите им пътища заздравяват и започват да ги сърят ужасно, а повторното им навлизане в размножителен период ги прави настоящие гормонални бомби. За тях всеки срещнат мъж е потенциален обект за налитане, подобно на това на ракета на Путин.
Един съвет - Миле Китич скоро ще пее за такива като Вас, посететеконцерта му. Артистиичният му псевдоним е Чукбагера.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 8532027
Постинги: 3571
Коментари: 9229
Гласове: 16324
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930