Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2018 23:37 - ДВА ПЪТЯ В РОДОПA.....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1461 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

              ДВА ПЪТЯ В РОДОПА, КОИТО РАЗКРИВАТ СВЕТЛИ   

                   ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД СЕРИОЗНИТЕ ТУРИСТИ

 

     Понятието СВЕТЛИ ПЕРСПЕКТИВИИ, преди Деветото ешвано с НОВИ ХОРИЗОНТИ, отново стана модно откакто ниновА и радеВ наблегнаха на популизма и така се опитват да доопростачат електората си, който ги избра – продажният вот на „българските граждани”, пиянищата, безделниците, необразованите.  Този заказ идва от Центъра -  да създават тия двамата хаос в страната ни,  недоверие към всичко, противопоставяне на всеки срещу всеки и така да се създаде революционна ситуация, подобна на тази от 1923-а година. Тогава тя бе насочена срещу фашиститие, сега - за излизане на държавата ни от ЕС. Стари комунистически мераци преведени на езика популизма. На времето не станахме Съветска Република, сега радеВ и ниновА ни заподмятват нещо подобно, актуализирано – да станем членове на ОНД.  Те допускат една грешка обаче - пишат се опростачватели, а да можеха да преценят до каква степен са опростачени те самите. И как хората гледат на делата им – от най-високата трибуна на страната да работиш за интересите на чужда държава.

     Нали съм отрасъл при социализЪма, вкарани са ми тези термини в главата и понякога се събуждат. Но за да бъдат те разбрани от тези, които са били малки и не знаят,че те се повтаряха от партийните лидери някога така често, както „Господи, помилуй!” по време на богослужение, разширих малко увода си.

    Считам това понятие – светли перспективи – за уместно, когато не се политзапроституирва с него от държавниците примати, сезирайки своя електорат, състоящф се от опростачените от тях, които никак не са малко. Затово този електорат определя до днес кой да ни управлява, а това означава каква да бъде геополитическата ни ориентация, енергийната ни политика и др. важни неща, заради които младите хора мигрират от България. И се не връщат, за да не виждат платените от чужди служби отвратительники, прогоноли ги от Родината им с войнстващата си простащина.  А сега по същество:

 

      Като успех на пътното строителство по време на членството ни в ЕС по линията на ЕФРР ние получаваме от ЕС средства за развите на регионите ни, а при добре защитен проект получаваме по отделни програми доста милиони евра. Ще посоча два пътя, които наистина разкриват светли перспективи пред туристите, и двата построени със средства на ЕФРР по програми, изготвени от ДПС. И тук ще направя едно отклонение – ДПС е топлата връзка на руската мафия в България. Поради това тази партия” се напъва да покаже на електората си, че мисли и работи за него. Двата построени пътя пътя обаче са факт.

     Първият е от тях е от с. Филипово до с. Рибново, а вторият – от с. Манастир до с. Давидково, като този път е предназначев да осигури достъп до светилището на мюсюлманите Енихан Баба. Светилището му бе взривено от някого по време на възродителния процес, предполагам провокатори, може би чеченци. Помня светилището преди взривяването му /от чеченци?/, как изглеждаше то след мощния взрив, заложен в гроба на Енихан Баба и какво представлява сега – един храм със светлотразителен покрив с форма на сфера, построен на най-високия връх, отразяващ слънчевата светлина на всички страни. До него се достига по 666 стъпала, като има площадки за почивка и чешми към тях. Почупеният каменен паметник на Момчил юнак, който винаги е бил там е много скромен. Отбелязвам специално, че той е чупен многократно, според мен от агентпровокатори на ДС и преди възродителния процес и сега.  Като го видят почупен помаците от Давидково го прибират, носят го на каменар, който го лепи, възстановява, след които го връщат на мястото му. Казват, че това е лоша работа, направена от лоши хора, за да злепоставят местните хора, помаците от Давидково. В името на истината, аз вярвам точно на тези хора. Тези хора направииха една красива чешма, разбира се кич, но са за уважение, толкова могат. Педераси откраднаха патиците от порцелан, които красяха перилата на чешмата. Кой ли двор на вила красят сега тези две патици?  

 

     Добре познавам пътната мрежа на страната, та дори и пътищата на престъпността, които ползвам през зимата. Тези два пътя обаче се явяват фантастичен подарък за сериозните туристи. Започвам с първия, от с. Филипово да с. Рибново.

     Село Рибново е разположено в най-западната част на Родопа, но да се достигне от вътрешността на страната, необходимо е да се отиде до периферията й при гр. Гоце Делчев и после да се  пътува в обратната посока. Подобен е и достъпът до с. Ковачевица, за която отбелзвам, че след като бе построен път до с. Рибново, да се свърже селото с Ковачевица е задължително. Само че, в Рибново живее електорат на ДПС, а в Ковочевица – не.

    Пътят бе построен по времето на кметуването на Ахмед Башев, помак от с. Рибново, маша на Догана като Делянчо, но доста по-скромна – регионална, имаща за цел да държи в заблуда помаците ни. Отбелязвам, че той наистина ги държи и то много здраво, но пък турците му бягат и за да попълнят електората си, ДПС се ориентирва към т. н. продажен вот от типа, „лято, избори сефте, бюлетина ром кюфте”. Досещам се от кое посолство идват парите за тази кампания. Този път предлага много красивата панорама ако се спре при някоя от чешмите или специално заради обгледно място. Вярата на хората изисква от тях да построят чешма, ако открият извор и затова чешмите тук са много. Покрай чеешмите има градинки, кото се напояват, а всяка чешма има и поилки за животните.

     Пътят след с. Филипоово набира височина и започва да заобикаля едни скални ообразувания с много интересни скали. Те са с различни цветове, между които преобладават жълтите и леко червените, има и сивобели скали. С доближаването им те стават още по-величави. Пътят върви нагоре към първото село , Осеново, като от разклонението му има пътека до скалите, наречени Каменната сватба. Доста каменни сватби имам в блога си. Тази е характелна с това, че пътеката е малко страшна, а характерното за Каменната светба под вр. Копрен е, че до нея се върви 5-6 часа. А тази е съвсем наблизо.

     Каменната светба между селата Осеново и Филипово има две двойки целуващи се млади хора, като по брой на фигурите отстъпва на тази в с. Зимзелен след болницата в Кърджали. Тези целувщи се скали обаче са много по-едри от скалите в Зимзелен.

    Пътят към Рибново набира височина, изкачва се на място за разглеждане на Каменната сватба от горе, после се изкачва още за да разкире красотата на Пирин около Мангъртепе. Най-красивото място обаче предстои. Ридът на Родопа, даващ вода на р. Места в този дял е наречен Каялийските скали. Кая означава скала и името става Скалистите скали. Отделни скали има и на отсрещния бряг на р. Места, принадлежащ към Пирин. Единични остри или групи скали има много, а една е особено интересна. Тя е малко по-на юг от с. Буково и стърчи над реката. Отбелязвам, че от с. Буково към с. Рибново има римски път, който се ползаше за придвижване с коне или пеш от жителите на Рибново за да съкратят дългото пътуване до гр. Гоце Делчев и после нагоре през селата Скребатно и Осиково. Освен дълъг, пътят е и доста стръмен. Дар Божий за рибновци е този път.

    Най-високата точка на пътя е когато той достигне отклонение на къс, стръмен рид, спускащ се към р. Места със скална група на него. Този връх се наричаше Кайлийка, сега са го прекръстили на Острец – това име е неподходящо. Просташки преименувания, извърщшени по време на възродитления процес от учени в АН имаше доста. Мангъртепе, един изшилен връх, защото плоските му камъни дрънчаха като монетите мангъри стана Полежан, красавецът Даутов връх стана Гърбец. Ка не се сетиха някой връх да го преименуват напр. на много голем таквоз…

    Голяма работа бе соцализЪма, чито днешни метастази у нас са хората на Путин, ниновА и радеВ - нй-първите ни интелектници, дето дават сурат на страната пред света.         

         След този връх започва зАветна долина към р. Места, имаща си собствена рекичка. Покрай тази рекичка римляните са направили път долу от днешното село Буково до с. Рибново, а това, което ще кажа е, че за да достигнат хората до днешното село Буково те са ползвали римския път за да навлезат в планинаата.  Долината е много краасива, за жалост днес в нея има само една населена къща с възрастно семейство. Децата им са по големите села или градовете, идват да помагат на старите хора, но не съм убеден в това. Може би идват да вземат агнета, телета, сирене, кашкавал, масло. Дядото и бабата гледат към 100 овце, около 80 крави, десетина кози и много кокошки.

    Каялийка не е много висок връх, според мен той е към 1400, а с. Рибново е пак според мен към 1100 м. н. в. До върха от пътя се достига за около 40 мин. или час. По-красив наблюдателен пункт радко може да се намери в Родопа – пред погледа е Пирин между върховете Джано и Свещник, скалната група с каменната сватба, красивите гори и поляни на Родопа, която тук се казва Добраш – това е истинскто й име, а най-високият връх на този родопски масив е Беслет. В това отношение този път остъпва по височина на пътя от с. Манастир с поне 300 м.   

     Ако този дял на Родопа е посети с цел туризъм, тук има много места за разходки. Цитирах вече вр. Каялийка и долината към с. Буково с римския път. Маркирани маршрути тук няма, има само пътеки за животните на хората и към сечищата. Интересно е с. Рибново, където хората са изключително добри и освен това интелигентни, защото работят по ЕС, а не като дровосеки в Коми. Селото се състои от около 2000 души, а в училището има над 500 ученика. Сградата е много голяма, но е недостатъчна за толкова ученици. Пазят си традиициите хората, но вършат и нещо друго – всички спечелени пари по ЕС те връщат в селото и ги влагат в стоежи на къщи, благоустройство на старите домове. Селото обаче не е красиво както Ковачевица или Долен. Някак претрупано е, а къщите не се от камък, а от тухли. И още нещо – циганин в селото просто няма как да влезе и да открадне животно, продукция, бакър, кабел, джелезо. Ако някой иска да види Рибново, нека стори това в деня на цъвтежа му – на 24-и май. Такива красиви носии няма и по Широката лъка.

   Истинския туристически  път започва от с. Осеново, който може да се ползва от джип или да се ходи пеш. Той навлиза в дебрите на боровите гори на Добраш. Ще поясня, че Добраш не значи дъбови гори, а добра, благодатна земя. По този път могат да се достигнат няколко много интресни и красиви места -  махала Медени поляни, намиращата се под нея поляна с Болидите, днес наричани Побитите камъни. Може да се достигне и до яз. Доспат, който е доста отдалечен, също да се изкачи и вр. Беслет, до който има път за сечене и засаждане на гора. Може да се достигне и до с. Ковачевица по два варианта – от с. Рибново, има маркировка, пресичаща река Канина и от Горско стопанство Беслет.

    Районът е много див, много интересен, много красив. Все още мечки там няма, но пък има много вълци, които правят пакости на хората. Оплакваха ми се едни помаци, вълци удушили и разкъсали 17 техни крави, а яли само от една. Вълците, казват хората тук са толкова нагли, че нападат през деня животните и не се срахуват от човека с тях, защото знаят, че той нищо не може да им направи. Движели се само на глутници по много, а една и съща глутница, според едни хора от 10 вълка, а според други  много повече се е превърнала в страшлище за животновъдите по планината.

 

    А сега за другия път от с. Манастир, чисто бълтарско село, до с. Давидково, изцяло от помаци. През 1912 г. българите бягат от с. Давидково и основават с . Манастир на височина 1550 м. Този път достига висоочина 1700 м. и преминава през много красива местност. На най-високата му точка е светилището на Енихан Баба, доста високо над шосето. Върви се половин час, но си заслужава. Не само заради текето, но и заради панорамата, която се разкрива от него – вр. Чилтепе, сега наречен Преспа, най-високият връх тук. Виждат се вр. Чилякая, ридът Чернатица. Доста трябва да е походил туристът по Родопа, за да различи върховете, тук многобройни като вълни в морето и да се ориентира.

    Местата за посещения, които предлага този път също са доста. След с. Давиидково следва с. Загражден, най-високото село тук. В селото се купуват и възстановяват от виладжии стари къщи, привлича ги панорамата. От 1989 г. до сега се строи път от с. Белица до с. Загражден и всеки път парите се крадат. Това е много необходим път за достигане на развъдника Карамуш и после по отклонението към с. Борово – Кръстовата гора. Над с. Загражден има място за разглеждане на планината, от къдетох се виждат скалистият рид с Трионите и Зъберите, по които преминава римският път от с. Тополово до Смолян. Вижда се и част от светата за траките планина, наричана Ненковкска, долината на р. Малка Арда. Има път и до с. Рибен дол, изключитеелно интересно. Тук е границата между турци ии помаци – на запад остават помаците, на изток започват турците. Може да се достигне до вр. Преспа, отновоо по римски път, а ако времето и силите достигат и до светиилището на Енихан Баба по туристическа пътека. Ако някой иска да се срещне с мечка и да види какво ще стане, може да се спусне по превала, наречен Прелеза към долината на р. Хамбардере. Там живееха турци, които се изселиха в Турция, а някогашните полуподземни етажи за зимуване на животните им са харесани то мечките да зимуват в тях. Ако пък се продължи по Прелееза се стъпва на римския път и по него се достига до Кръстовата гоора, но не ее близо. Има един връх тук, от който извира вода и тече по двата ската на рида. Той е с латинотурско име, връх Акватепе.

     На тези, които обичат планината, предлагам описаните от мен два пътя, където има достатъчно места за „лагери” и еднодневни разходки.

     Приятна разходка. Родопа крие дивни красоти.

   





Гласувай:
8



1. vesever - За Рибново чух много хубави неща. . . ...
15.09.2018 13:55
За Рибново чух много хубави неща...
Дай Боже да мога да видя тези красоти!
цитирай
2. bdenkov - Питане
16.09.2018 15:23
Искам да попитам авторът на блога planinitenabulgaria.blog дали е публикувал в своят блог информация за селата от Брезнишко граовският регион, както и от поречието на струма - радомирско, така и от централната част на дунавската равнина, лудогорие, Добруджа и Черноморското крайбрежие и по- навътре. Закупих три книги с отстъпка на Българско издателство shambaala books 1. Енциклопедичен пътеводител. Трънски край 2. Мистичната Странджа 3. Софийска област-запад. Баща ми 1931- 2006 е в първото село в западна посока от спирка Гробът. До този каракачанин, който си запълнил кладенеца с вълна. Майка ми 1931 год. е от село с голям открит рудник квартал на София, като рудника е стигнал до изместената полу пресъхнала река и до бившият двор на баба ми. Заключение: По- селата къщите са малки, неизмазани, обитавани от няколко семейства наведнъж. С Една дума: Мизерия за оскотялото народо население превърнато в крепостни роби. Деца не се раждат. Препоръка към автора. Не правя реклама. Туристическа Българска фирма организира 10 дневно море, плаж, храна, хотел, спане плюз Превоз в Улчин- най- Южната точка на Черна гора за 440 лв. за 10 дни пълен пансион и лежане. Плажната ивица на Улчин е 7 км. без прекъсване и е по- топло от Северна Гърция. В Черна гора не мажат масло или маргарин, а нещо, като каймак. ЕЖКНП, че в Черна Гора не е видяла семейство с по- малко от пет деца в наши дни. Нали и в Черна Гора имаше комунизъм. Защо техните семейства имат много деца. В Черна гора и Сърбия са видяни само двама цигани на плажа да продават хавлии и кремове- разносна търговия. В България Белите Българи задминаха циганите по- манталитет и простотия. Бедни ми, Бедни Български народе. Какво ти се случи. Започна още с Руско - Турската война от 1878 год. през Рубладжииство и Русофилия непрекъснато до сега. Поредица от случайни събития и съвпадения едно след друго в последователност няма. Най- голямото Богатство за Българина е Панелката му. Беден оскотял народ с робско мислене и манталитет.
цитирай
3. bdenkov - Питане3
16.09.2018 15:23
Искам да попитам авторът на блога planinitenabulgaria.blog дали е публикувал в своят блог информация за селата от Брезнишко граовският регион, както и от поречието на струма - радомирско, така и от централната част на дунавската равнина, лудогорие, Добруджа и Черноморското крайбрежие и по- навътре. Закупих три книги с отстъпка на Българско издателство shambaala books 1. Енциклопедичен пътеводител. Трънски край 2. Мистичната Странджа 3. Софийска област-запад. Баща ми 1931- 2006 е в първото село в западна посока от спирка Гробът. До този каракачанин, който си запълнил кладенеца с вълна. Майка ми 1931 год. е от село с голям открит рудник квартал на София, като рудника е стигнал до изместената полу пресъхнала река и до бившият двор на баба ми. Заключение: По- селата къщите са малки, неизмазани, обитавани от няколко семейства наведнъж. С Една дума: Мизерия за оскотялото народо население превърнато в крепостни роби. Деца не се раждат. Препоръка към автора. Не правя реклама. Туристическа Българска фирма организира 10 дневно море, плаж, храна, хотел, спане плюз Превоз в Улчин- най- Южната точка на Черна гора за 440 лв. за 10 дни пълен пансион и лежане. Плажната ивица на Улчин е 7 км. без прекъсване и е по- топло от Северна Гърция. В Черна гора не мажат масло или маргарин, а нещо, като каймак. ЕЖКНП, че в Черна Гора не е видяла семейство с по- малко от пет деца в наши дни. Нали и в Черна Гора имаше комунизъм. Защо техните семейства имат много деца. В Черна гора и Сърбия са видяни само двама цигани на плажа да продават хавлии и кремове- разносна търговия. В България Белите Българи задминаха циганите по- манталитет и простотия. Бедни ми, Бедни Български народе. Какво ти се случи. Започна още с Руско - Турската война от 1878 год. през Рубладжииство и Русофилия непрекъснато до сега. Поредица от случайни събития и съвпадения едно след друго в последователност няма. Най- голямото Богатство за Българина е Панелката му. Беден оскотял народ с робско мислене и манталитет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184382
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031