Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2018 01:55 - ПРИХОДИЛО МИ СЕ Е НАД ГЮМЮРДЖИНСКОТО ЕЗЕРО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1523 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 06.07.2018 03:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   ПРИХОДИЛО  МИ  СЕ  Е  НАД  ГЮМЮРДЖИНСКОТО  ЕЗЕРО,

                                  ТА  ДВЕ  НЕ  ВИДИМ….

 

     Това лято за пореден път бях на масива Гюмюрджински снежник в участъка му от към България. Голяма красота!!! Тя започва още след село Горно Капиново, но се мултиплицара на няколко етапа. Първият е след изкуственото езеро при Горския дом, след това като се илзезе на вододелното било на Родипите север/юг и се тръгне по него и още веднаж когаато се достигне вр. Вейката и се предприеме разходка в гръцкия участък на Родопите, който представлява един страничен рид, започващ от вр. Вейката. Той има четири коти и е по-висок от върха на централното било на планината. Направих страхоотни снимки.

   Още при седловината, през която са пътували някога българските овчари с овцете си на зимни паши по Гюмюрджинско започват страхотни гледки. Към нас всичко е зелено, гори, ливади, билни пасища. От другата страна е сипейно-каменна пустиня, по която на места има скромни горички. Преобладават участъците с морени. Скалите от към Гърция са варовити, никъде никаква вода по долините не се вижда. Където има гори, те са стръмни като тези над х. Бъндерица у нас. Долу се вижда заравненоост, една по-високо и една по-ниско и къщи. На по-високата „поляна” те са четири, а на по-ниската, доста отдалечена от нея, е само една къща. Сложих ПОЛЯНА в кавички, защото тона не е поляна, а сакто турците наричат такива места, каялоба, което означава скално поле. Градинките са разкопани, къщите са подържани.  Все се питам, как ли живеят хората в тази пустиня, поне така изглежда в пълния смисъл на думата от горе. За да има хора тук обаче, трябва да има и непресъхващ извор някъде.

    Циркусът, в който са тези пет къщи е страховит, напомня на този около нашето с. Оплетнях с неговите Кобилски стени. Който не е запознат с Кобилските стени пояснявам, че това е един тревист много стръмен участък, където животно не може да се задържи ще се свлече долу в циркуса. По участъци от Кобилските стени има дървета на групи по 3-4 в които гнездят птици, до които само други птици имат достъп. Мисля, че и лисица не би могла да се изкачи до там.

   Циркусът на това село в Гърция е още по-ужасен, защото е заграден и с морени, каквито по големина в нашите планини няма.

   Връх Вейката е доста интересен. Един от ридовете, които заграждат този страховин циркус започва от него, той е по-висок от самия вр. Вейката.От този страничен рид започва друг, който слиза към Бялото море, така се образува още един циркус. Но има и трети, между този рид и между централното било на Родопоти, който е покрит с вековни борови гори, предполагам естествени и нокоаа не сечени, вероятно резерват. Реката от този циркус изтича при прохода Маказа /Ножицата/.

   Ще поосетя ли някога тези места? Вероятно не, защото разходите ще са много големи заради отдалечеността им от София. Разходите за мен са само разхода ми за гориво, иначе си имам всичко. Единственото, кото добавям е да си наливам вода, когато намалеят резервите ми.

    Страхотен е регионът на Гюмюрджински Снежник, страхотна е и долината у нас преди него, таза на р. Дранговска. Тя се сътои от много притоци, като всяка тяхна долина и финала на реката горе при централното било на планината, където са изворите я е уникален шедьовър. По долинете на р. Дранговска скалите са варовици, има много пещери, един естествен мост, скални кули…

   В долините към Гърция живеят помаци, които говорят развален български език, но проблеми за общуването с тях няма. Този регион е бил български в миналото, а останалите тук хора, в най-периферната периферия на Гърция са съхранили по нещо българско. Те живеят така, както са живялии преди стотици години. Имах среща с едно такова момче, което би изкарало овцете весоко на паша. Питах го как живеят, така изолирани от всякъде не само от хора, но и от към слънце. То елегантно загатна нещо, което изтълкувах така: По-добре сме от другите оттатък. Понятието „другите оттатък” според мен включва трите долини от нас към централното било на Родопа, в две от които живеят помаци и третата турци.

  Дано Господ да ми даде дни и сили, иска ми се да отида и и до там…

 

  Лос Анжелес

  ПОСЛЕПИС:
  През 1991 г. от висотата на Миджур огледах Западния Балкан, придаден към Западните покрйнини и се размечтах да мога един ден да го упозная. Това стана възможно и после десет лета посещавах този регион, като включих към него още пет съседни планини.
  Сега е различно. На отсечката на земния си път, придвижил се толкова далеч, такова щастие още веднаж няма как да ми се случи...
  





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Пожелавам ти да отидеш! Щом вс...
06.07.2018 12:13
Пожелавам ти да отидеш!
Щом всичко си имаш, какво може да те спре ))
цитирай
2. planinitenabulgaria - Съществува опция, при която да посетя тези места през септември,
06.07.2018 19:50
vesever написа:
Пожелавам ти да отидеш!
Щом всичко си имаш, какво може да те спре ))


но тя е хипотетична. Тогава ще ме водят на море в Гърция, но доста по на юг. Може да измисля нещо, ако разстоянието не е голямо, защото когато пътувам в чужди страни се притеснявам. А през лятото в Гърция от наплива на желаещи да лежат като морски слонове по плажовете им чужденци, пътуването е много неприятно. Желанието ми да упозная и този край от България е голямо. Има една поговорка, че България от всякъде граничи с българи, и тук тя е валидна. Ако не бе станало това с Ердоган, бях си уредил пътуване по Южна Странджа, където живеят много етнически българи.
Гърция не е страна като Македония, където на хората са промивании мозъците да ни мразят. Освен това ще бъда и сред българи.
В предишните години въобще не мислех за предстоящи трудности, сега обаче се съобразявам с тях.
цитирай
3. vesever - Имам роднини в Гърция и от известно ...
07.07.2018 08:03
Имам роднини в Гърция и от известно време планувам да ги посетя
И аз обичам спокойните плажове, без много шум от хора, а само от морето...
Със сигурност ще си изкарате хубаво в Гърция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188152
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031