Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2017 23:23 - НА РАЗХОДКА В МАХАЛА БУБАЛЪ КЪМ СЕЛО ДЖАНКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1784 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Има една райска долина на къса пълноводна река, извираща малко под с. Джанка и вливаща се в р. Крумовица. По-красиво нещо в Източни Родопи трудно може да се намери. Целогодишно вода, има и вир за къпане на животните и хората, и аз го ползвам, разкошна земя покрай реката за градини, гора. Някога тук гъмжеше от животни, по които викаха децата, разделяйки стадата и отправяйки ги към друго пасище. Над селото е прочутото тракийско светилище, носещо името Красинско, Тук мястото е било свято за траките, защото в региона има две съседни много големи светилища и едно гробище. Името на населеното място, махала някога към с. Джанка, днес с изгонени от родното им място хора и разрушили се къщи означава татко. Мястото е напуснато вече, но до началото на махалата слиза път, по който хората водят кравите си и ги оставят тук. Скоро и това няма да бъде възможно, защото мястото е идеално за обитаване от мечки - вода, билки, плодове, място за зимуване в бившите обори под къщите на хората. Утепат ли мечките някоя крава, хората ще си ги приберат.
  Освен траките, паметници тук са построили и джелатите на Правешкия Джуревец, започвам с четири от тях. Какво пречеха тези хора на нас, на държавата, защо ги прогониха от родните им места в чужбина. Те не ни се сърдят обаче. При среща с мен покрай такива ужасии, турците винаги ми казват:
   Не се кахърете за това, вие не сте виновни, направено е по заповед от Москва.
   Само че нещата не са приключени. Доносниците за да бъде нанесена тази разруха измежду турците днес са в ДПС и работят точно за Москва - като придатък към БСП, да смъкнат правителството, да ни извадят от ЕС и НАТО и отнова да преминем към ОНД. Говирим ОНД, понимаем Путина. Говорим Путин, понимаем ОНД. На края на снимките ще приложа една, илюстрираща новите отношения между Анкара и Москва. Нито една от двете сили не мисли за хората, защото едната се е извъртяла 180 градуса наляво срещу нормалността, другата - 180 градуса надясно срещу и поради това в момента летят заедно в една посока.

image

         Четири неръкотворни паметника на джелатите на държавната сигурност....

image



image



image



image

                 На левия бряг на реката има огромно тракийско хсмветилище.

image



image



image



image



image




image



image



image



image



image

Водата е топла като чай - идеално място за къпане следизморителното пътуване.

image

                                                 Тук и лишеите са красиви

image




image

След всеки завой очаквам да се покаже нещо едро, да ми изреве, но не срещнах нищо.

image



image



image



image

                                                        Малко тюленче?

image



image

Окъртен камък от светилището, изтъркалял се в реката. Такива има на много места.

image



image



image



image



image



image



image



image

                                        Над тези скали е село Джанка.

image



image



image



image

Туристи от Пловдив на Красинското светилище. След час-два и аз ще съм горе.

image



image



image



image

Колкото и невероятно да изглежда, на тозии камък човек може да се покачи спокойно.

image









image



image



         image

         Отношенията между Москва и Анкара днес са съвсем различни....




Гласувай:
4



1. rosiela - Причудливи места, Коста,
16.12.2017 00:48
красиви и загадъчни.
цитирай
2. sande - Пооздрави, Коста !
16.12.2017 10:04
"Има една райска долина на къса пълноводна река, извираща малко под с. Джанка и вливаща се в р. Крумовица. По-красиво нещо в Източни Родопи трудно може да се намери. Целогодишно вода, има и вир за къпане на животните и хората, и аз го ползвам, разкошна земя покрай реката за градини, гора. Някога тук гъмжеше от животни, по които викаха децата, разделяйки стадата и отправяйки ги към друго пасище. Над селото е прочутото тракийско светилище, носещо името Красинско, Тук мястото е било свято за траките, защото в региона има две съседни много големи светилища и едно гробище"

***

Вълшебна красота. Неописуема с думи.
цитирай
3. vesever - Река! Как обичам реките! Сним...
16.12.2017 10:47
Река! Как обичам реките!
Снимката над тюленчето е малък къс от Рая. Дърво, прегърнато от скалите и напоявано от реката, а над него закрилница планината, всичко е в перфектна хармония. Идилия.
А за разрушените къщи ми е мъчно, и като си представя, че някога са живели хора там...
При такива гледки ми се иска да мога да се върна в онези времена и да видя хората, които са живели. Искам да знам какви са били, как са живели...
Тук, в моето село, долу до реката, има едно такова място със стара каменна къща, от която са останали 1-2 полуразрушени стени...
Харесала съм това място и искам да го купя, обаче не намирам собствениците, т. е. наследниците на собствениците, май са в чужбина.
Това е една мечта - малка къщичка съвсем близо до реката, само се прекосява черният път и човек е на брега, а там е като малка джунгла - дървета, лиани, треви, цветя, диви патета плуват, корморани, има и чапли...и сред всичко това, и един шезлонг и посрещане на изгрева - ето това е Мечта и мисля да я сбъдна!
Благодаря за красотите!
цитирай
4. planinitenabulgaria - В тази долина туурците си жевееха по законите си от 1700 г,
16.12.2017 18:36
когато поради войните на Турция за животновъдите им става опасно да потуват по планините на чужди държави в търсене на паша и вода. Тогава те се установяват постоянно по места, които са подходящи за тях и животните им. Този средновековен живот продължи до възродителния процес, който ги прогони в Турция. Така стана с мен, че аз бях свидетел на него доста време, а сега виждам и последстмията му - ог градина, голяма част от Източни Родопи се певърна в безлюдна полупустиня. В оято никой повече няма да се засели...
Преди товаа този процес се проведе по отношение на каракчаните, които бяха прогонени от планината. Без стопаните си, каракачаните, които повържаха пасища, пътища, планината осиротя...А преди това същите тези маркссталинци разрушиха селото, основата на страната ни в дълогодишнсати ни история. Сега, маскирани като маркспутинци рушат връзките ни с Европа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189305
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031