Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2017 10:23 - С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1504 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     ПО  ПЪТЯ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ ОТ СКРИНО ЗА ВИТОША

 

   Вече съм по-добре от удара на магистралата на 25. 09 и реших да отида до второто обиталище на Светеца, който съм си избрал за свой и да Му благодаря, че останах жив.

   На незапознатите с жизнения път на Свети Иван Рилски пояснявам, че първото му жилище е пещерата, намираща се доста високо над родното му село Скрино, където по-късно малко под нея е основан Руенския манастир “Св. Иван Рилски”. Този манастир днес е в много добро състояние, за реставрацията и разширението му млади сърцати монаси положиха много труд. Светецът не остава дълго там, макар според мен пещерата Му да е доста удобна. Той се отпавя да търси ново място, където да обитава като пустиножител и да служи на Бога. Призивът Му към хората е бил:

-         Елате към мен, чада мои, на страх пред Господа да ви науча!

    Това са много силни думи, такива са и поученията Му в Неговия Завет, написан 6 месеца преди Успението му.

 

   През ІХ век, когато живее Свети Иван Рилский Чудотворец едва ли е имало в България други пътища, освен римските. Днес от римскя път покрай Струма в оригинал е останал само участъкът, изкачващ се над Земенския пролом, за да прехвърли Конявската планина. Не целият участък е запазен изцяло, но където той е издялан в скалите или минава през опазени през вековете гори, пътят си стои. Където пътят е зидан и има подпорни стени, той е широк към 150 см, където е дялан в скалите е по-тесен. Без всякакво /за мен/ съмнение тръгвайки от селото си Скрино, Светецът е слязъл по долината на р. Струма и е ползвал този римски път нагоре по течението й. Достигайки мястото, където е днешното с. Раждавица започва Земенският пролом. По тогавашните технологии римляните не могат да направят път през пролома и го строят над него по високата и сравнително заоблена част на Конявската планина. Пътят през планината от днешното село Раждавица до гр. Земен, чието трасе заобикаля пролома е запазен до днес. От с. Раждавица пътят се изкачва до с. Гърбино, навлиза в прекрасна скалиста карстова местност, като трасето на пътя там е издалано в скалите, прехварля два рида и се изкачва високо-високо, прехвърля още два рида и слиза при Земенския манасир. След с. Гърбино е много красиво, а когато пътят върти горе, пресичайки ридовете се разкрива красотата на Земенския пролом.

    Планината, вече напусната от животновъдите е пуста, водозточниците са пресъхнали. На места е провеждана такава жестокаа сеч, че почвата е отнесена оот пороите и планината е оглозгана до скала. Над Земеенския манастир обаче гората е запаазена, а покрай нея и пътят. Той е широк, подпорните му стени продължават да го крепят когаато от планината слизат поточета.

     Тръгвайки покрай Струма, отправил се към Витоша, Светецът е минал по този път. Горд бях, че поолзвам пътя, по който той е преминаал и после се е върнал. Така той попада на пещерата, която става неговото второ обиталище. Пещерите са две, почти еднакви, като едната има отвори към вътрешносттаа на скалите, предполагам, че тя е била избрана от Светеца да я обитава. Тази пещера е много по-малка и неудобна от пещераатаа над с. Скрино, но най-лошото е, че тук наблизо няма вода. Вода има само ако вали дъъжд или се топи снегът.

   Вероятно поради тази причина Светецът се отправя да търси друго пустиножилище, което намира на незнайно място на Витоша. Вероятно това е някъде към днешните села Чуйпетлово и Боснек, и те покрая Струма, където Витоша е карстова и има пещери. И там Светецът не оставаа дълго, защото шопите хем го набили, хем го ограбили. И тръгва към последното си жилище, към пещерата над Рилски манастир, отредена за него. Ако при придвижването си по римските пътища, тогава основна пътна мрежа в България Светецът е видял мястото с двете пещери, което споменах и после пешерата някъде около Чуйпетлово, то за последното Му място на пребиване на земята аз мисля, че Той е бил отведен в нея от Бог. Без тази помощ пещерата не може да бъде намерена. Това място не е кой знае колко отдалечено от родното Му село, но Той прави доста голям кръг, преди да се установи тук.

    Първото обиталище на Пустиножителя е известно, последното е световно известно, но второто му обиталище е посещавано от много малко хора. Причината е, че то е твърде отдалечено от населени места, трудно е за откриване, не издържа сравнение с пещерата над манастирчето „Св. Лука”. Ще опиша как да бъде намерено това жилище на Светеца, може и други като мен да са си избрали Него за светец и да имат желание да намерят тази Му пещера. А да се намери тя е наистита много, много трудно.

    Най-удобното място за достигане на пещерата е от с. Гърбино, като се ползва римският път от с. Раждавица до гр. Земен. В Гърбино все още живеят хора, там има и оброк „Света Петка”. От тях може да се получи информация приблизително къде се намира мястото с пещерата. От селото се тръгва по римския път, който слиза в един дол, заграден от двете страни с чудно красиви карстови скали. Пътят пресича дола, завива наляво и върти под скалите. След това достига билото на рида и го прехвърля. Каква красота се разкрива от тази порта не мога да опиша. Следва спускане в следващ дол, заграден с огромни жълти скали и отново изкачване. Римският път обаче започва да става труден за откриване, няма кой да го почисти от подраст. Минава се покрай големи скалли, но не там е пещерата на Светеца. Пак следва изкачване и се достига място, където пътят става хоризонтален, а в дясно има малък скален хребет. Тук са двете пещери, като аз считам, че Светеца е живял  в първата, която има отвори към вътрешността на скалния масив.

    Точно под пещерата на Светеца е Земенската крепост /Калето/. От нея до пещерата имаше пътека за животните, но днес вече я няма. Една от причиите да я няма е тази, че ако от тук се тръгне за пещерата, трябва да се прегазва р. Струма. Само след пресичане /прегазване/ на реката може да се разгледа крепостта, която е на дивно място, но според мен лошо избрано като стратегическо място.

      От пещерата римският път продължава, но става труднотокриваем. Аз си имам един репер - скала, надвесена над пролома, която след като се достигне се продължава по сравнително добре запазен участък от римския път до Земенския манастир. По този път има извор и пещера, в която също спред мен са живяли пуситонгжители. Тя има един вход и два изхода към страховита пропаст.

    Пътят достига Земенския манастир, след което е асфалтиран и след около 2 км. следва ж. п. гарата. Ако се тръгне от Земенския манастир към пещеератаа на Светеца тя може да бъде открита само ако туристът е по-умен от Делятн Пеевски и по интелигентен от Генарал Радев едновременно. Аз не че ги превъзхождам, но знам къде е пещерата и затова я намирам. Те, един по един също няма да я намерят, само ако тръгнат двамата, за да бъдат интелектността на единия и умността на другия в съединение.

     До с. Гърбино транспорт няма, то е на около 7 км. от ж. п. гара Раждавица, поне още 6 км.има до Пещерата. Има обаче опция за автомобил,който може да достигне един дол по пътя за кариерата, от който започва пътека към пещерата на Светеца. По този път пещерата може да се достигне за ооколо 2 часа. Денивелаците към пещерата са много големи, възможностите от загубване – реални. Ако се продължи от Раждавица за Земен необходими са поне 8 часа път, ако няма изгубвания.  От Земенския манаастир пещерата е още по-трудно откриваема, напомням, че тя е точно над Земенското коле, но за да я намери туристът или човекът, трябва доста опит.

    Направих страхотни снимки, когато стигна до тях ще ги публикувам.

 

    Унищожаванеето на подвижната ми туристическа база стана причина да променя плановете, заменяйки големите с малки, но и това е нещо. Ако бях останал сакат или ненормалникът ме беше размазал с неговаата кола?

    Благодаря на Бога и на Светеца, който съм си избрал да ме пази, че тези не повече от 5 секунди, от които ми се губят  2-3 не сложиха край на живота ми. Затова извърших този нелек преход по пътя, ползван от Светеца, посетих и пещерата, където Той е живял и Му благодарих, че ме опази от един от тези, които считат, че всичко е тяхно, дори и магистралите и които едва ли са чували за призива на Светеца:

   - Елате при мен, чада мои, на страх пред Господа да ви науча!

     Това послание наа Светеца към хората аз разбирам, че той иска да ги насочи към един съзнателен живот, който да бъде извърмян по пътя на естественото Божие уотребление на човека на земята.

    Благодаря на Небесния закрилник на България!     

    




Гласувай:
6



1. zaples14 - Знам я пещерата на Иван Рилски над ...
05.10.2017 22:59
Знам я пещерата на Иван Рилски над Земенския пролом. Дори съм направи фото-пътепис от преди три години:
http://www.stringmeteo/forum/viewtopic.php?p=425658#425658
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189889
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031