Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2017 09:11 - ПЪТ ТРЕТА КАТЕГОРИЯ ВЕЧЕ СВЪРЗВА С. ЗЛАТОЛИСТ СЪС С. РОЖЕН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3710 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 11.09.2017 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                  ОБЩИНА КАТУНЦИ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА

         ПРОБИ ПЪТ ОТ С. ЗЛАТОЛИСТ ДО РОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР

 

     Манастирът „Св. Георги” над с. Златолист става все по-посещаван от християни и туристи. Ще поясня за себе си, че обладавам и двете качеества. Този туристически поток доведе до откриванее на малък пазар пред манастира, където хората от селото реализират продукцията си, а няколко къщи в селото могат да приемат гости. Това е благоприятно за хората, обитаващи този забравен от България край, вече в значителна степен обезлюден.

    В църквата на манастира е живяла Преподобна Стойна, една сляпа Божия служителка, със съдба, подобна на тази на Баба Ванга. Сляпата Баба Ванга, която е родена след нея знае за тази жена и я посещава. В двора на манастира  е гробът на Преподобна Стойна, която тук се тачи както Баба Ванга по Петричко. Манастирът се подържа от един християнин от селото, който е посветил живота си на това дело. Благодарение на неговия труд това място изтглежда все по-подържано и привлекателно. Вярващите, които посещават този манастир стават все повеече.

    В двора на манастира има едно осветено дърво, огромен платан /чинар/, вероятно на 1000 години. В с. Гърмен има подобен на него. По чинара хората оставят бележки, в които описват болката си и желаят изцеление. Подбоно действие се извършва на гроба на Дядо Серафим в Руската черква в София.

    Все по-плътният туристически поток изисква подобряванее на инфраструктурата от с. Катунци до с. Златолиист, но това не се случва. Разстроянието е около 9 км., пътят е много лош – с дупки, прашен. А има такова чудно място край пътя с аязмо, но от прахът там не може да се остане. От с. Златолист до с. Рожен имаше коларски път с дължина около 6 км. Той минава през много интересен район с пирамиди от пясъчници. От общинаата в Катунци платиха на едиин булдозер, който разшири пътя и сега може да се ползва от коли. По този начин има директна връзка между селата Златолист и Рожен. Пътят е пробит през местност от пясъчник и дори при дъждове там няма кал, но прах в този сух район на България има. Дано да се загрижи някой и да се отделят пари от МРРБ за този регион, за да станее той още по-посещаван, което би било полезно за малкото останали хора в него.

    Тук растат най-вкусните смокини в България, но през изминалата зима жесток студ е поразил дърветаата. Ще изминат 2-3 години, докато те отново започват да раждат. Една баба се оплака, че миналата година взела 200 лв. от смокинята си, но мраз я поразил, а това лято два месеца не паднал дъжд. Купих без да ми трябват от нея боб, картофи, лук, домати. Голяма беднотия цари в този район. Лозята са запуснати, няма хора, климатът е подобен на този в Източни Родопи.

   Използвам повода за да опиша един прекрасен туристически маршрут от Мелник:

   От града се тръгва по Сушицкото дере измежду пирамиди, като се достига до останките от крепост на върха в дясно от дерето. Някога имаше пътека от самия Мелник, но тя се разми. Следва връщане до Роженското дере. По него в посоокаа на Роженски манастир са най-красивите пирамиди в България. Те продължават до билото на рида, след това към манастира. Пирамидите над с. Кътина и над с. Стоб не са толкова красиви. Слиза се в Роженския манастир. От него може да се слезе в с. Рожен, където пред гостилниците има винаги коли с „туристи”, дошли тук да ядат, не да се наядат. Виждал съм двукраки мехове да излизат от ресторанта и едвам да се промушват през вратите на колите си, вероятно на път за следващия ресторант. Има обаче и път от манастира в посока на с. Карлановоу над което стърчат най-внушителните пирамиди в този регион. Някои от тях имат по острото си теме останки от овощни градини, останали от времето преди тези пясъчници да се размият и да се образуват тези чудесни пирамиди. Тук е мястото, където са останали последните царски орли, някога символ на планините, наричани още кръстати орли. Причината да живет те още тук са недостъпните темета на пирамидите, които не могат да бъдат покачени и от алпинисти, защото пясъчникът  не става за забиваане на клинове. За разлика от широкоразпространените /както мечките днес/ белоглави лешояди, тези имат голяма глава и приличат по-скоро на огромни бухали. Снимах един такъв, но в контражур, ще излезе само силуетът му. Втори такъв ми излетя секунда преди да го снимам.

    Приятна разходка из този край. Най-доброто време за посещение тук е месец април, в началото му. После става страшно топло. Аз обаче съм свидетел как една зима, когато слязох от Пирин тук валя сняг. Поради стръмността на пирамидите снегът не се задържа и тупва в основата им. Пренощувах в една къща в Мелник до висока пирамида. Тупотевицата продлъжи преез цялата нощ докато валя мокрия сняг.




Гласувай:
7



1. rosiela - Много е красиво там,
11.09.2017 09:43
но лоши пътища, вярно е.
цитирай
2. wonder - Две уникални сакрални местности, ...
11.09.2017 09:57
Две уникални сакрални местности, които всеки българин трябва да посети.
Енергията на Златолист е фантастична. Сякаш духът на преподобна Стойна добрува още там и зарежда пространството със светлина. :)))
цитирай
3. planinitenabulgaria - Имам много сериозни проблеми, казаха ми да прегърна едно дърво.
11.09.2017 11:15
wonder написа:
Две уникални сакрални местности, които всеки българин трябва да посети.
Енергията на Златолист е фантастична. Сякаш духът на преподобна Стойна добрува още там и зарежда пространството със светлина. :)))


Аз избрах дървото в двора на манастира в с. Златолист...
цитирай
4. wonder - Аз избрах дървото в двора на ...
12.09.2017 10:10
planinitenabulgaria написа:


Аз избрах дървото в двора на манастира в с. Златолист...


Големия чинар ли? ;)))
Там имаше и люлка.
А дворът е като килим.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Точно него!
12.09.2017 10:35
wonder написа:
planinitenabulgaria написа:


Аз избрах дървото в двора на манастира в с. Златолист...


Големия чинар ли? ;)))
Там имаше и люлка.
А дворът е като килим.


Чинарът е защитен от едната страна с много грозен лист, който да не разрешава на хората да пъхат под кората му писмата си, защото така го повреждат. По същия начин ако над ръката на Св. Иван Рилски нямаше стъкло, тя отдавна да се е изтрила от докосванията на хората. През цялото време валя силен дъжд, но пък видях най-голямата красота в този региион, царски орли. Слънцето бе в контражур, но силуетите им са добре очертани. Невъзможността на хората да се изкачат по пясъчните пирамиди до местата, където те гнездят е причиината тях да ги има тук.
Ако на връщане от Гърция се направи отклонение от Кулата към Катунци, после през с. Златолист се отиде на Рожен, а след него на Мелник, красотите и сиилните места тук са много. Като връх на красотата посочвам Роженкото дере, което свързва Мелник с Роженския манастир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181769
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031