Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2017 15:11 - В ОПИТ ЗА СЕЗИРАНЕ НА ПО-ШИРОКО СКРОЕНИТЕ ТУРИСТИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1535 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

  В ОПИТ ЗА СЕЗИРАНЕ НА ПО-ШИРОКО СКРОЕНИТЕ  ТУРИСТИ

 

   В постингите ми често споменавам понятието „Бабин зуб”. Това е един много интересен рид, който се отделя от скромно връхче западно от Миджур, ридът обаче е нещо много могъщо. В началото представлява огромно пасище с два оформени чала, следва седловина и след нея започват скалите Зъбите на баба. Те са уникални за природата на Балкана. Показвал съм снимки от тях в блога ми, сега ще поместя още доста. Не само туристите, всеки човек, жена, ученик, държавник  и др. подвидове хора би трябвалоо да посети тази красота и да я упознае. Там сега има изграден скицентър с много лифтове, влекове и кабинков лифт, през зимата има много посетители. Целта е да се осигурят 5000 легла по хотелите там. Моето мнение е, че бедна Сърбия никога няма да постигне тази цел. Тук цените за сиорите са два-три пъти по-ниски от нашите в Пампорово или Банско.

    Самите скали са много интересни, някои от тях наистина наподобяват зъби, особено първата и последната. Аз не съм ги броил, но се твърди, че са 32, като всеки зъб е увреден по някакъв начин – кариес, отчупване на парченце от него, липсва глечта му, счупен е наполовина, останали са само корените му. Има един напълно запаазен кучешки зъб, под който се намира някогашната скромна хижа, днес преустроена в планинарски дом. Очакваше са голям наплив на туристи и бе ремонтирана една сграда, която трябваше да служи за хотел, но собственикъът банкрутира  тя се ползва само през зимата. Няма кой да посещава тези красоти, хората не ги и знаят. А днес с европските ни карти се пътува свободно.

    Ридът Бабин зуб е заграден от реките Тимок и Темщица, неговата площ е много огромна. Тук размерите на всичко са много големи. Такова голямо пасище като това на Миджур има само над Карлово и над с. Тъжа.

    Маршрутите, които могат да се изминат от хижата под кучешкия зъб са много, ще посоча само три.

 

    Първият е разходка горе по рида от западната страна на зъбите. Денивелацията от хижата е само 300 м. Достига се превала за с. Топли дол и се тръгва по пистата. Първият зъб се вижда. Пистата свършва, има трудно различима пътека между зъбите, която се изкачва на няколко от тях. Има възможност да се изкачи дори кучешкия зъб, но има една тераса към метър, метър и половина за преодоляване, няма кой да постави една стълба там.

   Няма да описвам какво се вижда ог пътекага, ще го покажа в снимки когато имам време, но отбелязвам, че е добре при това посещение да не се бърза, да се погледне измежду зъбите към пропастите под тях, а също и всеки зъб, до който достига пътеката да се изкачи. Слизането става на шосето при последния зъб, и той много сериозен, с един счупен до него.

 

      Втората разходка е красичесската, до Миджур. Върви се около 3 часа по път, правен за граничариите. Колко е голям Миджур от към с. Горни Лом не може да се види, може само от тук. Връщането е по същата пътека. Тук са имали спор определителите на границите на България според Берлинския договор и са посочли две граници. Едната е от вр. Миджур под ъгъл към рида Бабин зуб, другата е по-логична – от съседното на Миджур връхче, високо и то към 2100 м. границата започва по рида Бабин зуб, по него би трябвало да преминава „берлинската” граница.

 

    Третата разходка е връх на красота. При нея се достига до седловиината между малкото връхче, което споменах и предния огромен чал. От там започва пътека за Козия превал, която продължава за с. Горни лом. Изкачва се забележитерния връх, най-виокият на резеервата над с. Чупрене, после се достига един връх, който е символът на този езерват, Острата чука. От тук той изглежда по-заоблен, но като се достигне котата му се виждат страхотиите към Светиниколския превал, върховете Хайдушки и Орлов камък. Тук в планината времето е най-студено и най-бурно ппрез зимата в страната ни. Това е върхов преход, макар и непопулярен, но като добре познаващ Западния Балкан го поставям по красота след този по Копрен и Трите чуки.

 

      Как се достига творчески хижата до Бабин зуб?

      Първата спирка е Суковският манастир, втората  - Погановският. След това се пътува още нагоре по Ерма за да се разгледат скалите и тунелите по ждрелото й между планините Гребен и Влашка.

      Следващата спирка е Темският манастир „Свети Георги”. След него се спира при водопада под манастира „Свети Онуфрий” и после при водопада на р. Тимок след разклонението за с. Равно буче. Има площадка за паркиране и беседка. Започва голямото изкачване, за да се премине с. Црни връх и да се достигне до разклон, по който трябва да се поеме наляво. На право пътят води до новия комплекс с хотели, където не съм бил. Ако предлагат там обаче маймунско кафе, на минутата паля колата и отивам да изия едно, а защо не и две.

   На по-широко скроените турсити – сречан пут, както казват хората от с. Црни връх, ако видят там спряли туристи. Да се посети Бабин зуб е нещо изключително! 



Гласувай:
7



1. sande - Добре си го описал, Коста, но българинът е заклещен от немотията, а който си е надвил на харча, в Гърцията бяга ....
27.08.2017 15:45
Как се достига творчески хижата до Бабин зуб?

Първата спирка е Суковският манастир, втората - Погановският. След това се пътува още нагоре по Ерма за да се разгледат скалите и тунелите по ждрелото й между планините Гребен и Влашка.

Следващата спирка е Темският манастир „Свети Георги”. След него се спира при водопада под манастира „Свети Онуфрий” и после при водопада на р. Тимок след разклонението за с. Равно буче. Има площадка за паркиране и беседка.
***

Поздрави !
цитирай
2. planinitenabulgaria - Туй, за бягането в Сърбия
28.08.2017 17:39
sande написа:
Как се достига творчески хижата до Бабин зуб?

Първата спирка е Суковският манастир, втората - Погановският. След това се пътува още нагоре по Ерма за да се разгледат скалите и тунелите по ждрелото й между планините Гребен и Влашка.
Следващата спирка е Темският манастир „Свети Георги”. След него се спира при водопада под манастира „Свети Онуфрий” и после при водопада на р. Тимок след разклонението за с. Равно буче. Има площадка за паркиране и беседка.
***
Поздрави !


намирисва на снобизъм. Снобизмът е старнично явление на опростачването...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184777
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031