Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2017 15:11 - КАРЛОВСКИЯТ ВОДОПАД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 879 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

              СЕГА  Е ПОДХОДЯЩО  ВРЕМЕ ДА  СЕ  ПОСЕТИ

                        КАРЛОВСКИЯТ  ВОДОПАД  СУЧУРУМ

 

     Според мен Карлово има две забележителности, една историческа, къщата музей на Левски и една природна, водопадът Сучурум, който е на по-малко от км. от града. До водопадът води прекрасеен парк с големи дървета и обли много големи речни гранитни камъни. Половин км. след парка се намира водопадът. Името му в превод на български език означава разпръсната вода.

   Водопадът е на река Стара, която има доста голяма водосборна зона, ограничавана от запад от рида Хубавец, оклонение на вр. Амбарица на юг. На север водосборната зона на реката има граници централното било на Балкана с начало вр. Амбарица, после следват върховете Голяма и Малък Купен, Кръстците, Костенурката, Жълтец. От Жълтец се отделя много голям рид, Дюса /сега Равнец/, който има форманта на буквата „Т”. От западната страна на тази буква всички рекички текат към река Стара, една от тях е с водопада до х. Левски. Доста голяма водосборна площ! Красотата на тази водосборна зона е величава, в нея попада едно от двете естествени езера на Балкана. В местността Залъмово кладенче Дядо Вазов се възкачва /той така казва/ на Балкана за да разговаря с овчари, свидетели на клането в Сопот и на бягството на сопотчани през Балкана на север към Троянско през урвата Зли пролез. Днес паментикът е окраден от циганите на кв. Медов дол, защото е от бронз, грозно стърчи само постаментът му. Имам снимка на тази антибългарщина в блога си. Тук ще отбележа още, че тази водоосборна зона на р. Стара е по-голяма по площ от тази на р. Тунджа, която извира от местността Пилешки полог.

   Река Стара тече с голяма денивелация до х. Левски, после се успокоява, но преди Карлово тя се спуска много стръмно между скалите. Там днес за водата има направено отклонение, савак,  и тя се насочва към съоръжение, което я отвежда по напорен водопровод към ВЕЦ Левски, до който е водопадът Сучурум. Водата се подава към централата по два водопровоода. Единят захранва малката машина от 1000 ква, а втори - голямата машина от 3000 ква. В зависимоост от дебита се ползва единият или двата водопровода. Има и такова време обаче, когато машините не могат да поемат всичката вода,  както е сега и голямо количество от нея преминава през водопада. Той тогава е най-красив. Сега водата в него е много, защото макар снеготопенето да привърши, водата е акумулирана в планината и изворите са обилни. На посещаващите по работа или заради къщата-музей на Левски града напомням, че този водопад е природна забележителност.

   Карлово бе известно някога с хубавите си стръмни калдъръмени улици с място да тече водата в средата им, с чешмите навсякъде/!!!/ из града със специални месингови чучури, с прекрасните си къщи. Те бяха предимно двуетажни с много изнесени еркери. През зимата се живееше в долния етаж, а терасите на горния се затваряха с капаци. Под цялата къща има мазе. В Карлово хората са били занаятчии, дворовете не са за животни. Поради това много ог тях бяха изцяло покрити с кълдъръм, но така добре подреден, че само Делян Пеевски ако беше станал редач на калдъръми може би еше да нареди камъните по-красиво. След калдъръма имаше място за градини, в които преобладаваше чимширът и ириса. Такива къщи, но далеч по-скромни имаше и в Калофер, споменава Бракаловата къща. Най-красивата къща в Калофер, Домановата я бутнаха зарази мегаломански проект.

   На миналото на Карлово като град с културно наследство бе турен кръст. Новите планове след Деветото го превърнаха в център за производство на оръжия Така Карлово се напълни с работници от селата за заводите, за тях бяха построени блоци. А за да има място за блоците бяха съборени старите къщи, улиците с калдъръма и чешмите изчезнаха.

   Въпреки всичко Карлово носи духът на миналото, защото той е родното място на най-чистия българин, Васил Левски. Освен изоставените сгромолясали се конструкции на купените от мутрите заводи след Десетото, има и по нещо хубаво тук и там.

   Сега ДПС води дело за възстановяване на една джамия в центъра на града, която е исторически паметник. Който е виждал джамията трябва да е забелязал, че четири от колоните й са от разрушен християнски паметник.

   Приятно пътуване по тези места!




Гласувай:
2



1. sande - Поздрави, Коста !
12.06.2017 18:20
" Според мен Карлово има две забележителности, една историческа, къщата музей на Левски и една природна, водопадът Сучурум, който е на по-малко от км. от града. До водопадът води прекрасеен парк с големи дървета и обли много големи речни гранитни камъни. Половин км. след парка се намира водопадът. Името му в превод на български език означава разпръсната вода.

Водопадът е на река Стара, която има доста голяма водосборна зона, ограничавана от запад от рида Хубавец, оклон"

***

Карлово - българския Ерусалим !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189445
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031