Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2017 16:14 - ОГОЙСКИЯТ БАЛКАН - ЕДИН БИСЕР ДО СОФИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2652 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 10.05.2017 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                          САМО  НА  50  км. ОТ  СОФИЯ!

   Един от най-красивите региони на Балкана е този около село Огоя. Селото е основано преди повече от 800 години, когато възниква и село Бов. Името си носи от владетел от онези времена, Огой. Прекрасните условия тук за животновъдство са допринесли за неговото разрастване и основаване на махали, които тук достигат рекорд по височна за Балкана, около 1400 м. н. в. За Родопиите тази височина е нормална за живот, но за Балкана, явяващ се климатична граница между умерено контитенталната зона и континенталната, това е много голяма височина, която показва колко благоприятни условия за живот предлага тази ОГРОМНА /!!!/ закътана от ветровете прекрасна планинска долина, в която се събират водите на 5 реки.

    Огойската долина се ограничава от рида, започващ от вр. Чукава, който разделя реките Огойска и Оградишка. По билото Огойският Балкан продължава от вр. Чукава чак до отклонението на рида, разделящ река Огойска и река Ябланишка. Запознатите с този регион имат представа какво огромно нещо е заградено между централното било на Балкана и тези два рида.

    Красотата на Огойската долиина е нещо приказно. При местността Двете рЯки, където се събират река Огойска и река Ябланишка, долината е малко тясна, но и там е благоприятно за живот, видно от старите къщи по южния скат, а също и по северния. Долината започва да се разширява и след около 4 км. тя вече става много широка и просторна наляво към центпралното било на Балкана. От юг се виши доста стръмен рид, разделящ Огойско от Ябланишко.

    Какви туристически маршрути могат да се предприемат от тук, започвам ги от запад на изток:

    Първият преход от тук може да се предприеме към с. Буковец, като се ползва стар път, превърнал се вече в пътека. Покрай малка рекиичка той изкачва рида между селата Огоя и Буковец, като по него може да се продължи по долината на една по-голяма река и да се излезе на местността Разделената вода. В дясно остава красавецът вр. Биленица. Съвсем на близо е х. Лескова махала.

    Вторият преход е най-популярен, той отвежда от с. Огоя до Лескова махала по долината на една от големите огойски реки. Тръгва се по втората река и се достига до място, където по долината на реката продължава старият път за Лескова махала, а на дясно се изкачва нов път, строен за ловците, които взеха х. Лескова махала. Пътят по долината на реката е доста дълъг, наклонът по него е по-лек. Той излиза в лявата част на Лескова махала и продължава за с. Осееновлак. Прекрасен маршрут!

   Третият преход започва от третата река, която идва от централното било на Балкана. Върви се все през вековна букова гора, излиза се на седловина, през която преминава маршрута Ком-Емине. Може да се продължи към х. Мургащ или  към х. Лескова махала.

   Четвъртият маршрут започва по долината на следващата река в ляво.  Достига се място, където се събират две реки. По лявата река по-бързо се достига централното било на Балкана през букова и после през мрачна борова гора. По дясната река долината е по-широка и по-красива, излиза се отново на седловина, от която може да се продължи към х. Мургаш или да се слезе в Ябланица по долината на р. Еловица, една от най-красивите мургашкш реки. Те са общо седем.

    Петият мваршрут от с. Отоя се устремява към гънката, която дели ридът между Огоя и Ябланица. Минава се през махали от по една или по няколко къщи, накои от които са щедьоври на архитектурата. Плочите на къщите са правоъгълни, дялани, къщите са с големи еркери, красота. В дясно има много пътеки за с. Ябланица. Ако се продължи се достига до централното било на Балкана, най-близкото населено място до което е с. Ябланица.

    Ще направя сравнение между красотите на Ябланишко и на Огойско. Огойско е някак си по-кръгло и по-широко, Ябланишко е доста по-дълго и по-тясно. И двата региона са много красиви, но аз давам предпочитание на красотата на Огойско. Красотата на този регион преди години ме подтикна да напправя тук оброк на името на Св. Иван Рилски, но цигани конекрадци от с. Литаково, неуспели да откраднат коне от фермата над Лескова махала са нощували тук и от злоба потрошили каменния кръст и изтръгнали кръста на металния минипараклис.

   До селата Огоя и Ябланица има удобна автобусна връзка, а за тези с по-големи възможности има и асфалтиран път. Не много добър, но става.

    Приятна разходка по тези места. Само на 50 км. от София.

   Помествам снимки на останките от оброка ми на вр. Увеса, под който в гората има останки от древен манастир.

image

Част от почупения кръст някой е изправил до миниипараклиса.

image

Двете рамене на кръста освен че са почупени са и хвърлени някъде, не можах да ги намеря. Не намерих и металния кръст от минипараклиса. Злият дух на рпазрухата е вилнял тук...

image


   Какви трудности трябва да се преодолеят, за да се постави на това място голям каменен кръст и до него минипараклис и каква обида е цигани да разрушат делото ти. На мен си отмъстиха заради предотвратената кражба на коне.
    Каквато държавата, такива ии циганите в нея. Докато има такива примати в България и партиите ги ползват за електорат, така ще бъде. Ако това не се промени, такава ще направят цялата държава. Както този разкошен каменен кръст, който ми наппавиха в ЗМИ Илиенци и металния минипараклис, който ми наппавиха в ЗУМК. И двата завода вече ги няма... 




Гласувай:
3



1. rosiela - Боклуци,
10.05.2017 20:01
да че прощаваш за циганите, дето са го разрушили. Срамота!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Каквото сториха боклуците е непоправимо -
10.05.2017 20:32
rosiela написа:
да че прощаваш за циганите, дето са го разрушили. Срамота!


вече нито имам сили да поправя стореното от тях, нито възможности, нито вяра, че ако възстановя оброка, няма други идиоти да го съсипят. Обидата - само аз знам колко голяма е в такива случаи...
Може би сгреших, че не поставих оброка в буковата гора, а го поставих на най-видния връх на Огойскя Балкан, наричан Увеса, Погледец и Бигла. Исках в този регион по-често да се споменава името на Св. Иван Рилски, защото тук оброците са предимно на имената на светиите Георги и Николай.
Вместо оброк с минипараклис и голям красив кръст, цигани конекрадци превърнаха оброка ми в символ на злия дух, на разрухата, на невернициите. За да не случи същото тук и с древния оброк между селата Лескова махала и Осеновлак, хората го бетонираха в китката букова гора, която беше до него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182595
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031