Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 16:21 - РАЗХОДКА В КАРТИНИ ПО СВЕТИНИТЕ НА ТРАКИТЕ - 8
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2691 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 11.05.2017 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Тръгвам си от село Бор с тъга - може би това ще е последното ми посещение тук. След това село свършва помашкият регион тук и започва отново турски. Никаква разлика няма по отношение на къщите, на облеклото на хората, за поминъка им между турците и помаците. Аз мислех, че в село Хамбардере живеят турци, но когато слязох там преди десетки години, още не бе основано ловното стопанство, заради което изселиха хората от родните им места, разбрах, че са помаци, говорят български. Има разделяне обаче на регионите, където жвеят турци и където живеят помаци, както напр. селата Борино, Говрен и Грохотно, които са турски села в изцяло обграден с помашки села регион. Не живеят заедно. Основната им граница обаче е вододелното било на р. Арда, но на изток от това било има по долините на много реки помашки села, цитирам прекрасната долина на р. Дранговска, едиин истински бисер на Източните Родопи. Пъстър район, много интересен. Нито една дума не изказвам против едните или другите. Хората са много добри и трудолюбиви. Незаслужено им ..... майката и превърнаха този голям регион от градина в пустиня, но хората тук знаят, че това стана по заповед на Москва, а не на нас.
   Приятна разходка с мен из този напуснат вече край. До възродителния процес тук имаше живот, имаше пътища, които се подържаха, имаше автобуси със спирки в близост до махалите, отдалечени от пътя. Хора изпращаха автобусите разни неща, по спирките чакаха плучателите. Вечер в турските села биеха тъпани и играеха кючеци. Тази страница е завинаги затворена. Аз обаче надникнах в нея преди тя да се затвори. И затова с толкова мъка посещавам сега тези места. Единствената ми надежда, че тук ще продължават да идват хора и туристи е информация от малкото останали турци в този регион, че пловдивска група туристи ходи по тези места, спи по разни махали и описва местонахождението на махалите, каквото хората знят за тях, за околностите им. Дано да не съм Последният, посетил тези места....

image

Ще покажа още няколко къщи от село Бор, тук още не е напълно обезлюдено. Природните условя тук са много трудни, това село е най-високо разположеното.

image



image



image

От шосето за с. Три могили - разширен римски път, се виждат тези скали. Траките не са се сезирали да наппавят долапчета или тераси по тях.

image



image



image



image

        Къщете са направени върху скалата, за да имат стабилна основа, но и за да не се зяносва плодородна земя, която тук ее твърде малко.

image



image



image

Някога траките са си правиили пътеки до светилищата, човеекът тук си е направил пътекоо до къщата. На стъпала, точно както траките.

image

   Една възстановена къща. Какъв изглед към долинаата на реката се разкрива от тук!


image

        Много е топло, но мястото на с. Три могили се вижда..  

image

          Сега ще покажа нтякорко скали под село Бор.

image



image

                                  Скала с пещера в нея, тип инкая.

image



image
 


image



image

Самотна махала, снимана с голямо приближение, някъде дълбоко-дълбоко под с. Бор.

image



image

                       Има нещо тази скала катоо чело, нос, устни.

image

                             Съвременно и антично, и то някъде долу в дерето.

image

         Скалата Къзкая, снимана от обратната спрямо Белинташ посока.

image

В тази гора бях устроил базата си. Тук извори няма, това означава, че няма и мечки.

image



image



image



image

 Самотни махали долу в ниското по долината на р. Хамбардере. Там сега заради водата в  реката е пълно с мечки и да се посещеват тези махали е рисковано - може обитателят да се окаже различен от очаквания. Особено когато тук плодните дървета раждат.

image

Един от символиите на Източни Родопи, скалата Саръкая. Такъв символ на Западните Родопи е връх Турлата над с. Стикъл. Аз отново съм на стратегически римски път, който минава горе по рида, разделящ долните на р. Хамбардере и Саръярдере /Караманската река/. Той слизаше долу в с. Кадънка, днес под яз Боровица. Сега от отсрещната страна на язовира се виждат криволиците на този изсечен в скалата римски път, достоен да бъде признат за памеетник на културата, показах го вече в блота си. Изсечен в скалите той не може да бъде унищожен дори от най-последната и мощна ракета на Путин.

/Следва посещение в махалата Мумжидам/





Гласувай:
3



1. rosiela - Интересни места.
09.05.2017 22:18
Покривите са от каменни плочки, нали? Улуци няма.
цитирай
2. planinitenabulgaria - По родопския регион се строят целокаменни къщи по две причини.
10.05.2017 14:46
rosiela написа:
Покривите са от каменни плочки, нали? Улуци няма.


В Западни Родопи те трябва да пазят от студа, а в Източни Родопи - от студа, от горещината и да са пожаробезопасни, там настава опасно сух период. За тази цел в Източните Родопи къщите са строени така, че да не се показват гредите извън каменния зид. За тази цел на всеки следващ етаж каменния зид става по-тънък от вътрешната страна. Входната врата е много навътре в дебелата каменна стена, а прозорците се отварят нагоре.
Покривиите се правят от плочи, защото това имат хората на разположение. Това изисква много здрава покривна конструкция, защото плочите тежат много тонове. Да се редят плочи по покрива е доста тясна специалност. Има плочи по 1 кв. м. и дебели между 5 и 10 см. Между селата Лилково и Тъмраш има махала с името Тикла, така хората наричат покривните плочи. Покривът с плочи се е преглеждал всяка година, защото ако протече изгнива носещата конструкция. Това е причината да се сгромолясват изоставените каменни къщи, защото тежките покривни плочи рушат всичко по пътя си до оборите в полуподземния етаж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185206
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031