Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2017 11:30 - ПРОЛЕТ НАД С. ЛОКОРСКО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5481 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 20.04.2017 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Село Локорско - Софийско е един прекрасен изходен пункт за посещение из Голема планина - това е източната част на Софийския балкан, която започва от Искърския пролом и достига вр. Мургаш. В миналото през селото са минавали на път за София за да реализират стоката си част от селяните от селаата Бакьово, Огоя и Яланица. Пътят за волските каруци, натовааренни с дърва, животински продукти и др. стоки е започвал от мястото, където днес е мостът на с. Бакьово над р. Елешница, после покрай река Елешница до местността Остри връх и от там по приток на рекичка, която се влива в р. Елешница той с равномерен наклон се изкачва нагоре до Локорския превал. От него по модернизирания стар път, строен от трудоваците след Освобождението се е слизало до с. Локорско. Има ии по-пряк път за коне, пренасящи товори, който пък прехвърля друг Локорски превал, преминааващ непосредствено под вр. Локорски.
   Природата над с. Локорко е прекрасна. Има запазени дъбови гори и чудно красииви поляни, някога пасища. Цитирам местността Яровете, където днес има хижа за ловци-пиянища. За да бъдат посетени тези красоти има няколко маршрута. Любимият ми започва покрай реката на селото, като се достига място на вливане на две реки. От тук има три маршрута - по долините на двете реки, които вече са обрастнали и трудни за преодоляване и по рида между тях, един /много/ прекрасен преход. По лявата река се достига до скривалището където се  бил крил Димитър Тошков. Рекичката живописно криволичи и скача по скали или се провираа межда нях.От пътя по билото до това скривалище някога минаваха с джипове Тодор Живков и Цола Драгойчева, на път за скривалището, с тях вървяха и други, всичките се подпирайки се на тояги. Тук е къпинаж с много ароматни къпини от типа пълзящи. По дясната река пътеката излиза на осноовния път от Локоррско за Ябланишко.
   Пътят по рида достига било, малко в страни от което е издаден Локорският върх, нещо като наблюдателен пункт. Тук Балканът се състои от четири успоредни била, но има и още, не така високи. Планината е като равълнувано море. Само запознатият с този район можеда се ориентира къде са населените места, кои ридове и върхове се виждат от тук. 
     Пътят от този връх може да бъде продължен към с. Бакьоьво, може да се продължи и по самия рид на запад с възможни отклонеения към селата Войняговци, Подгумер, Гниляне, Курило и Луково през махала Голата главаа.
   Страхотен маршрут от Локорско е този на изток от него. Ползва се старият път от Ябланишко, като се достига до отклонение в дясно, път покойто по билото на рида отвежда над с. Кремиковци, където друго старо шосе наречено Вървището преминава отново през превал, свързващ Ябланишко със Софийското поле, после се преминава над с. Сеславци, където преминава още един такъв път, после пад с. Бухово и се слиза на Желявския превал, където сега наппавиха минипараклис. Желявската чешма бе оползотворена опотношение на металните тръби от буховските ромове за скрап и денс на това важно място, където имаше поилки за животните, вода няма. Планинският архипелаг наоколо е бил мегакомплекс от махали по планините и от тях хората по най-кратките пътища са пътували с дни с волските си каруци или с натоварените си коне да реализират продукцията си по София и да се завърнат с необходимите им стоки, които те не могаат да произведат по радните си места.
   Малко след това отклонение пак в дясно започва пътят, който слиза до моста на с. Бакьово. Ако поетите посетят този път, още по-хубави стихове ще напишат.
   Аз само давам направления за туристите, в подробности маршрутите няма как да се опишат. Аз напр. съм изминавал повече от 20 маршрута от Ябланица до Софийските села, пресичайки двата рида, които ги разделят. Тук е кипял живот. Сталинската колеективизация, която отне собствеността на хората и ги прогони предимно в София сложи край на бита на тези горди праниинци, оцлявали векове при толкова трудни условия. Давам този пример като доказателство за ужаса да отнемеш собствеността на човек. Това означава, че не го счигаш за човек, залагаш в него фалшивия начин на живота, стремежът към уйдурмата и далаверата, създаването на повредено поколение. Засилваш го не по пътя на естественото му Божие употребление по земния му път...
   Днес обитавани махали има само покрай пътищата, но с постоянно присъствие са мутрбароците, които се охраняват денонощно ромналети.  Двата рида между Локорско и Ябланица са място за изявяване на ловци-бракониери и на дървари бракониери. Съсипаха горите на този регион, които се водят към независимата оот София-област Община Своге, начело с кмета Емил Иванов от ДПС, притежаващ съвместно бензиностнацията на Лукойл в Своге с руснаците там.
   С пожелание повече хора даа посетят този прекрасен регион на Софя и с посвещение на г/ца Руми, която обчича Балкана както аз.
    И една реклама:
    Софийският Балкан, който започва от вр. Мургаш и достига чак до с. Калотина е поне 4 пъти по-голям по площ от Витоша. Красоти не могат да се сравняват, но аз предпочитам безкрайните деретини и ридове на Софийския балкан. От него имам и един интересен спомен. Преди много години водех приятели от с. Локорско към с. Бакьово. По изоставения вече път за волски каруци срещу нас се появи човек. Каза, че отивал на разходка от с. Бакьово за с. Локоорско.
   С друг турист из този огромен Бълкан не сам се срещал...

image

     Започвам с няколко снимки на водопади по Локорската река. Тя водоснабдяваше хоората от селото, като водохващането бе строено от хората, от Общината. Разходите за вода бяха само за заплати на двамата водари от селото и ако се наложи нещо за поправки по водопровода. Хората поливаха градините си с тази почти безплатна вода и там бе изобилиие на зеленчуци. С отдаване на Софийска вода на концесия на хората бе обяснено, че водата им не е чиста, защото се пречиства по метода на утаяването и порадии това трябва да им се достави чиста язовирска вода. Достави се, водната станция бе разграбена. Само че селяните не можеха да плащат скъпата вода и градините им запустяха. Лъжата на Софийска вода обаче продължи. Те направиха преустройство в Пречистватеерна станция Панчачарево на технологично ниво 3000 години преди маймуните, премахнаха вибрационните помпи и започнаха да пречисват водата по етода на утаяването, както някога в Локоорско. И какво се получи за локорчани:
   Някога за вода, пречистена по метода на утаяването те почти нищо не заплащаха, поливаха си градините колкото бе нужно, днес отново за вода, пречистена по метода на утаяването те трябва да заплащат на мафията Софийска вода цени към лев и половина за куб. м. вода.
    Интересно ми е, чете ли главният прокурор на РБ постингите ми...

image
.


image



image



image

Това е бараж, строен по времето на цар Борис ІІІ. Този бараж трябва да пази долината на реката от ерозия, но това, което забелязвам аз е сухата зидария, която не е мръднала от строежа му до сега, Имало е майстори тогава...

image



image



image



image

             Следват снимки на воодолюбиви цветя по долиината на реката.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

                        Някакво вкаменено праисторическо животно?

image

                                      Цъфнали мъхове

image



image



image



image

                                Още не разцъфнали мъхове

image



image



image



image

            Плаж заа мравки - първият за годината.

image



image



image

                  Пътека изкачва рида и отвежда чак на Локоорския връх.

image



image

           Животинчето, презимувало в тази дупка е излязло да търси храна.

image



image

Всичко красиво и оригинално аз възприемам бързо и надминавам тези, от които почерпвам идеята. Същите саксии, в които съм насадил красиви цветя, красят и моята вила, но вместо само три, моите са 12 пъти по 3. И цветовете не саксиите ми не са само два, а осем. Ползвам блога си да популяризирам тази идея за отглеждане на цветя в саксии по вилите. Придава на вилите изключителна оригиналност, няма човек, който да минее прокай таза красота и да не се спре, за да има време да се начуди на идеята и да отправи критика към себе си: Как така аз не съм се сетил за това? Дъсъибъвглъвътъпростъ....

/Разходката продължава/



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Всичко за Човека !
20.04.2017 12:37
" Аз само давам направления за туристите, в подробности маршрутите няма как да се опишат. Аз напр. съм изминавал повече от 20 маршрута от Ябланица до Софийските села, пресичайки двата рида, които ги разделят. Тук е кипял живот. Сталинската колективизация, която отне собствеността на хората и ги прогони предимно в София сложи край на бита на тези горди праниинци, оцлявали векове при толкова трудни условия. Давам този пример като доказателство за ужаса да отнемеш собствеността на човек. Това означава, че не го счигаш за човек, залагаш в него фалшивия начин на живота, стремежът към уйдурмата и далаверата, създаването на повредено поколение. Засилваш го не по пътя на естественото му Божие употребление по земния му път... "

***Това е тема, която ме занимава от доста време. Разбирам, чехитлеризмът е нищо в сравнение с тази човекоунищожителна идея на т.н. комунизъм! "Всичко за Човека, всичко в името на Човека !" И сега чета този генерален девиз по стените на текезесарски сгради или специални агит-пунктове на входовете на селата, Кюстендилско. Богатият е обявен за народен враг, заможният - също, собственика - също, образованият, ученият - също.
Безимотноте, бедните - те са носителите на прогреса.
Затова и Георги Тарабата бе обявен за вожд и учител на българите с негото второ отделение. С Мавзолей в центъра на София и пр. Сега отново се обявяват за носители на новото и промяната.
цитирай
2. planinitenabulgaria - До съседното на Локорско село, Сеславци, имаше женски манастир "Св. Николай".
20.04.2017 14:01
sande написа:
" Аз само давам направления за туристите, в подробности маршрутите няма как да се опишат. Аз напр. съм изминавал повече от 20 маршрута от Ябланица до Софийските села, пресичайки двата рида, които ги разделят. Тук е кипял живот. Сталинската колективизация, която отне собствеността на хората и ги прогони предимно в София сложи край на бита на тези горди праниинци, оцлявали векове при толкова трудни условия. Давам този пример като доказателство за ужаса да отнемеш собствеността на човек. Това означава, че не го счигаш за човек, залагаш в него фалшивия начин на живота, стремежът към уйдурмата и далаверата, създаването на повредено поколение. Засилваш го не по пътя на естественото му Божие употребление по земния му път... "

***Това е тема, която ме занимава от доста време. Разбирам, чехитлеризмът е нищо в сравнение с тази човекоунищожителна идея на т.н. комунизъм! "Всичко за Човека, всичко в името на Човека !" И сега чета този генерален девиз по стените на текезесарски сгради или специални агит-пунктове на входовете на селата, Кюстендилско. Богатият е обявен за народен враг, заможният - също, собственика - също, образованият, ученият - също.
Безимотноте, бедните - те са носителите на прогреса.
Затова и Георги Тарабата бе обявен за вожд и учител на българите с негото второ отделение. С Мавзолей в центъра на София и пр. Сега отново се обявяват за носители на новото и промяната.


В близост до него обаче откриха уран, разработиха мина и затворииха манастира, монахините отидоха другаде. Стопанската и жилищната част на манастира бе окрадена, древната огромна каменна църква бе боядисано отвътре и отвън с бяла боя за да не личат надписите и стенописите, а вън върху бялата боя сложиха червен надпис: Да се учим от за ветите на великия Сталин. След 1989 г. се опитаха да реставрират стенописите, не стана. После иманяри разкопаха църквата, имаше зидани с тухли тунели в нея. Всичко отиде. А това бе най-красивото място над с. Сеславци...
цитирай
3. rosiela - Поздравления!
20.04.2017 22:04
Наситих се на красота!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12149452
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18291
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031