Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2017 21:48 - ПРОЛЕТЕН СКАЛЕН ПОЗДРАВ.... 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2325 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     Поздравът ми, който отправих към Вас, дами в Блог. бг по случай пролетта е от Лакантишките скали. Показаните канари на картичките ми - 120! - са само една частица от този скален шедьовър. Посочвам още два скални комплекса в този регион - скалите Свражен и Кобилските стени. Тези уникални природни красоти остават непознати за много хора. Красивите места около тях вместо де се превърнат в красиви курорти се обезлюдиха. Има промяна и във фауната им. При Римската чешма по пътя от с. Старо село /мястото, където е било някога с. Осиковица, днес Миланово/ към с. Лютаджик вече живее мечка. При срещата ми с нея преди 4 години тя бе с две мечета. Хората там я знаят. Май тези ще са бъдещите обитатели на местата, по времето на Вазов представляващи един мегакомплекс от махали. Днес - ничия земя. За опустошаването и на този райски кът на страната ни, брънка в унищожаването на основата на страната ни, селото, посочвам таг, сталинската колективизация.


image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

       Ръжишката пещера с паметника пред нея на народния отмъстител Милан.

image



image

Водата в тази планина не тече на реки, а навлиза в карста и по подземен път напуска снагата й. Ето един обилен карстов извор, наречен Житолюб.

image



image



image



image



image

                                  Вдната пещера, дълга десетки километри.

image

                                         Местен сокол

image

Царят на небето ни преди да го изтровят. СоциализЪма решава да изтрови вълците, които счита за врагове на народа и залага месо с отрова на много места по планините. Месото обаче вместо да го открият и изядат вълците е било изядено от орлите и така те са били унищожени почти 100%. Точно този орел се нариича царски. На два пъти в живота си виждах такъв орел, нещо много велико е. Двойко орли видях при скалите Черней над Рилския манасткир, на Врачанската планина над мен закръжи такъв орел, защото лежах неподвижно по гръб, помисли ме за умрял. Снижи се доста, но разбра шашмата и изчезна.

image

                     Тези три снимки на съм ги направил аз, копирах ги.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Тази снимка се нуждае от пояснение:
Горе е паметникът на народния отмъстител с партизанско име Милан. Той имал задача да избива фашистките войници по родните им места по времето, когато те през лятото излизали в отпуск. Тези фашистки гадове помагали на родителите си да косят, да орат, а Милан ги намирал и убивал по нивите , ливадите им. Други народни отмъстители пък имали задача да взривят храма "Свена Неделя", разни ж. п. мостове. Хората от селото, наричано някога Осиковица хванали народния отмъстител и го хвърлили от скалата горе, където днес е паметника му. От скалата, висока около 140 м. бил рипнат народният отмъстител. Мастото, където той се пприземил е входът на Ръжишката пещера. За да се изнесе по скалите от там трупът му от роднините и да се погребе е било задача алпиниистка. Днес има пътека до входа на пещерата, където хвърлен от извергите е паднал народният отмъстител.
   След Девето с декрет на Г. Димитров, известен с прякорите Гошо Мастиката и Гошо Тарабата нарежда да се направи паметник на народния отмъстител в с. Осиковица, да се преименува селото на Мииланово, а на мястото, от което той е бил рипнат от скалата да се направи мемориал.
    Днес мемориалът е изкраден от циганите за железен скрап, бронзовата част на пиедестала е изчезната и продадена за скрап в известната скрапоприемна в Своге, вписана в регистъра като ЕТ Мариан. 
    Доста пъти съм бил тук, доста неща са ми разказвали хората.

image

А това е новата ми любов, Тръмп. Записах се в Тръмпобществото с клон България и май ще престана да ходя по планините. Ще пренасоча в ново русло енертията си.

image

  /Край/
  Ако нито една блрогърка не уважи труда ми - поздрав със 120 картички с красоти - и не отиде да упознае този край, ще ми бъде тъжно...




Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - С благодарности към чанчунгът МАО13!
26.02.2017 23:39
Следащият ми постинг ще се постарая така да го напиша, че да Ви ареши. Чудя се обаче как секунди след като съм публикувал постинга си Вие успявате да го прочетете и да гласувате с палец надолу. Моята мисъл тече в хиляди пъти по-бавно от Вашата...
Горячими чанчунговскими приветами!
цитирай
2. nadzambunata - Ееее, да идеме да го опознаеме, ама...
27.02.2017 09:00
Чужди площади пресича сега Българката, щото мъжете бехте дълго заети да борите фашисти.
Много са приятни постовете ти, но недей да скърбиш, може би Земята Българска не иска децата си... знам ли и аз!
Поздрави!
цитирай
3. rosiela - Поздравления!
27.02.2017 16:23
МНОГО ВЪЛНУВАЩ ПОСТИНГ! ТРЪМП МАЛКО НЕ МУ Е ТУК МЯСТОТО, ОСОБЕНО В ТАЗИ СИ ПРЕЛЕСТ,НО КАКТО И ДА Е.
цитирай
4. sande - Орлите обичат скалите!
28.02.2017 11:56
Символ на вечността!

И на България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190528
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031