Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 16:48 - ПОСЯКОХА СИМВОЛА НА МЕСТНОСТТА ПЕЮВА БУКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1968 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 30.01.2017 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОСЯКОХА  СИМВОЛА  НА  МЕСТНОСТТА  ПЕЮВА  БУКА

 

   Гледах предаване по телевизията, в което показаха камера, заснела момче към 20-25 години как открадна касичка от магазин, в която хората оставят пари за сакато дете. После показаха майката на сакатото дете как плачеше. По друг канал молеха крадци да върнат колата на майка с дете инвалид, което тя трябва да води на терапия всеки ден…

   Аз съм споменавал често за единия милион млади мъже между 20 и 40 години, които нито работят, нито търсят работа. Ще пиша постинг и за продължението им между 40 и 60. Това са пълни паразиити, които нищо не допринасят за себе си, за държавата, те нямат и семейства, което означава че момичетата няма за кого да се оженят или с кого да живеят, а така в страната не се раждат и деца. Тези млади мъже наричат себе си сърдити млади хора, бизнесмени, недооценени, неразбрани. Не съм чул обаче да се наричат пълни боклуци, за каквито ги считам аз.  Това е основата на престъпния контингент в България, занимаващ се предимно с дребна престъпност, превърната от идиотите в техен поминък. Точно такъв бе и идиотът, който открадна парите на сакатото дете и осткави майка му без средства, такива са и тези, които откраднаха инвалиидната кола.

 

  Сега ще се спра на няколко грабежа от различен тип, но от хора със същия морал:

   В прекрасната Плана планина има местност Пеюва бука. Името й произлиза от първия й собственик на част от планната преди векове, Пею от с. Пасарел и от огромната единична бука на една поляна. Изпод корените на тази бука извор даваше началото на малка река, отправила се към Искъра.Това място като красота е земен рай поне за мен, особено привързан към Плана. Една прекрасна поляна с извор, даващ началото на река, място за ниви, някога засявани с ръж и картофи, мек климат, характерен за тази планина. Температурите в с. Плана, намиращо се на около 900 м. н. в. през лятото са с 8 градуса по-ниски от тези в София, която е на 550 м. н. в, а през зимата - с 8 градуса по-високи. Благоприятният климат тук е бил причина в този регион да са живеели преди хиляди години траки. Тъй като няма скали, по които траките да са оставили следи от културата си, този факт е малко известен, но е доказан от намерени техни глинени съдове.

   Планината Плана е един кът от Западните Родопи до София. В блога си съм описал как горите са се приспособявали срещу бурите и защо горите на малка площ имат подобни конфигурации, наподобяващи конус с тъп връх. В Плана има и т. н. китайски борове, с корона като чадър. Такива у нас има само още по долината на р. Девинска и Чепинска.

   Връщам се на месността Пеюва бука. След одържавяването на горите наследниците на Пею са били изгонени от собствеността им. ТКЗС-то ползваше нивите, горите и ливадите им, много от които бяха разорани за картофени ниви. Заради красивата местност се появи и хижа „Пеюва бука”. След години софийското Енерго направи там почивен комплекс от една масивна сграда и много бунгала.

   След 1989 г. земите бяха реституирани, наследниците на Пею си получиха този рай обратно ведно със символа й – една огромна единична бука в центъра на поляна, която никой не бе отсякъл. До буката направиха кладенец за водоснабдяване на почивня комплекс. Да допълня още едно предимство на Плана – подпочвената вода в нея е висока и поради това кладенците там са плитки и многоводи, което улесняма заселниците животновъди и земеделци. Винаги с вълнение поглеждах към буката, според мен поне на 500 години. Тя бе огромна, с красива корона, могъща, за да удържи сама напора на бурите. Огромно дърво, сега като се замисля, по-голяма бука не съм виждал. И жизнена, без нито един засъхнал клон.

   Тази бука ползвах за репер, придвижвайки се от Космическата станция към с. Пасарел, тя стърчеше над всички други дървета около нея. Напомням, че след Космическата станция има една борова гора с китайски борове, която е резерват, защото дърветата са уникални. Такива единични дървета, тип китийски борове, но много големи има по поляните на Плана, напр. в алпийската част на долината на р. Планщица.

   През есента решихме да се разходим с жена ми до ресторант „Стената” и после с колата да се изкачим до прекрасната местност Пеюва бука. Буката бе отсечена…Стволът й бе зарязван с резачките от няколко места, защото няма толкова дълъг трион, който да реже наведнаж над метър. Мястото бе като похитено, осакатено. Не погледнах имаше ли го изворчето. Убит току що човек да бях видял нямаше да съм така потресен. Знам тази бука и съм й се радвал всеки път, минавайки покрай нея от 50 години. Дървото, дало името на местността бе отсечено, откраднато от мутродърварите, припознали този район за техен. Друга такава голяма и красива бука в Плана няма. Мутрите, организирали отсичането на буката, превръщането й в метровици и извозването й са някакъв нов, специален вид, които не скитам за хора. Без всяко съмнение да работят с тях са се спазарили вероятно и боклуци от контингента, който цитирах, на сърдитите млади мъже, живеещи от случайни заработки и от „удари”.

 

    Други мутри, действащи из Плана като иманяри пък взривиха дървото-символ на Плана, наричано Кръстатият дъб. Този дъб бе поне на 1000 години. Той бе единичен, на гола местност, на кръстопът над Кокалянския манастир, огромно нещо. Златотърдсачите на мутрите отреагирали около дъба и те го взривили, за да претърсят хралупата му. Под този дъб има една наклонена поляна, вероятнопнякога нива, Трите круши, характерна с трине си огромни крушови дървета. Те са великани, Кръстатият дъб бе не по-голям от тях. Дано да не са ги отсекли за метровици. С техните круши могат няколко мечки да направят сланина и да спят спокойно зимния си сън.

    Отиде и това дърво, свидетел на живота в Плана поне от 1000 години..

 

    Още един такъв случай, непосредствено след 1989 г.

    Губислав е възлюбен от мен регион заради понорите, въртопите, увразите. Буквално пред очите ми се роди понор, имам го в блога си. Много е красив прехода от с. Дупнивръх /Дружево/ до Лакатник през с. Губислав. Имаше място за почивка на воловете, теглещи някога каруци тук до извор с сървени поилки. Една бука с извит ствол тръгваше нагоре, може би чак след 10 метра се появяваха вече клони по ствола й. Стволът й бе като полиран. Изпод корените й бликаше езвор, имаше дървени поилки и скамейка.

   Вървя аз, достигам до извивката, където е буката, няма я. Тя бе отсечена, откраднато бе дории дървеното корито. Изворчето бе пресъхнало…Толкова тежко преживях това престъпление, извършено от нечия просташка ръка, че не го забравям до днес.

 

   Ще завърша тази поредица със символа на гр. Бяла Слатина, местността Китката. Пътувайки там съм виждал местността от далеч и сега зъжалявам, че не съм се отбивалл. Това бе един малък хълм, нестръмен, с огромен дъб над него, но спецално ще допълня - много огромен. Долните клони на дъба преминаваха на около 2-2,5 м. над поляната. А поляната под него бе само цветя, които хората засаждаха – кокичета, минзухари, кукуряк и др. Затова хората бяха дали име на тази местност Китката и я тачеха като оброк. След манифестации, след сватби, в почивните дни през лрятото – на Китката.

   Имах една колежка от Бяла Слатина, която също носеше цветя да ги засади на Китката, когато отива там. И гледам аз един ден колежката, тъмна кото облак, възмутена, неадекватна. Питам я: Таня, какво ти има? Тя отговори: Циганиите от Бяла Слатина отсекли дъба на Китката! Проклети да са!

   Зеслниците цигани, идващи предимно от Видинско избират предимно села, където има възможност да се краде реколта, дърва и др. Циганите нямат нужда от работни места, имат нужда само от изоставени къщи, където да се амонастанят докато опустошат двора и дворовете на околните къщи, банкомат им трябва наблизо за да си теглят помощите и магазин. И еб… майката на Бяла Слатина и Белослатинско. Получават енергийни помощи, но продават дървата, а с парите от тях си купуват моторни резачки и „избиват” - отпочват гората. Това не е от вчера, но те са електоратът на задкулисието в България, което ни управлява с техните продажни гласове. Затова и този проблем в България, циганският, стана толкова тежко бреме за всички. А казусът с дъб на Китката - това е странично явление от общия проблем. Който се задълбочава и задълбочава, а природата ни става все по-наранена. Ако някой мисли, че не е така, нека погледне гората над село Шипочане. И не само там. Може да види какво е останало от прекрасните борови гори над кварталите Анезица и Асфалтова база във Велиинград, над свогенския квартал Тунел №8 и къде ли не. Докато умните /в парламента/ се наумуват, лудите /престопниците/ се налудуват…

   Тези неща, колкото и тежки, е нормално да се случват. В изоставената територия се прилагат законите на джунглата. В Плана престъпници убиват и заравят конкурентни престъпници. Но истинският бизнес е кражба на гора от тази планина, защото само природните й ресурси останаха недоокрадени. А достъп до тях от къде ли не – от селата покрай река Палакария, от към Широки дол, Злокучане, от Пасарел, от към Горни и Долни Окол, не изброявам всичките села, а също от към долините на реките Ведена, Планщица, Искър. Няма да правя аналоги на случилото се в страната ни по време на загниването та османската империя, невъзможността да се прилага закона и възникналите поради това тогавашни силови групировки, наречени кърджалии. Яхнали коне, оти тогава не е имАло джипове...

 

   




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Добре е да знаем и това, че мутрите до ...
30.01.2017 17:12
Добре е да знаем и това,че мутрите до една са червени и си имат здрави помощници (които инак са с група инвалидност): здрави и мургави самоковски "столипинци",които не се свенят пред никакви светини.
цитирай
2. sande - Нане Стоичковата върба ..
31.01.2017 12:26
Елин Пелин, класикът от този регион, добре е описал този образ, който се оказва безсмъртен. Още е жив.

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184704
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031