Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2017 22:42 - КЪСМЕТ В НАЙ-СТУДЕНИЯ ДЕН НА ТАЗИ ЗИМА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2217 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 10.01.2017 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

       В НАЙ-СТУДЕНИЯ ДЕН ТАЗИ ГОДИНА – ГОЛЯМ КЪСМЕТ!

 

       Почти се преборих с шипа в петата си и днес преминах на по-голямо натоварване. Сега няма къде да се ходи много-много из Балкана, поради това ползвам коловозите на джиповете на ловците бракониери или коловозите на дърварите бракониери. Днес тръгнах от с. Батулия към с. Кръстец, отдалечено на три часа от него, намиращо се на около 1000 м. н. в. Избрах този път – през местността Равна нива -  защото по него пътуват целогодишно коли с висока проходимост – не само двата вида бракониери, но вече и скъпо платени  проститутки, достигащи до мутрабароци на труднодостъпни места с джиповете си.   Почти не ме болеше петата, изкачвах се доста бързо по източния скат на рида, спускащ се към р. Кръстешка. Блазнеше ме обаче мисълта да прехвърля рида и да се спусна обратно към Батулия от западната му страна с наклон към река Искър през местността, наречена Слатина. Думата слатина означава красива дива местност.

    Пътят след излизане от местността Равна нива вие по много красива местност. От двете му страни във всяка гънка, където има вода, има и махали. А пред махалите – изнесено в страни от рида уширение. Прекрасно! Долу остават махалите Мала Мечка, после Голяма мечка, над тях - Цер махала. Следва превал, по който се слиза в долината на река Градечница. В дясно от превала се върви към с. Кръстец и махалите Свогето или по отклонението към чудно красивите махали Редина. На превала има оброк със строшен от злосторници древен каменен кръст сред няколко огромни буки. До него сега е побит дървен. Хората почитат това място, събира се на определен ден от годината и са направили навес. И какво виждам: Към кръста от пътя се отделят следи на джип, ама един истински джип, с гуми, широки като бурета. И се отправят по пътя към рида, който го прехвърля и преминава от другата му страна, за да се спусне през местността Слатина до гара Реброво.

    Отказах се да вървя към с. Кръстец, тръгнах по следите на джипа. Обратни следи, което означава, че се е върнал – един добър знак. Където е отишъл той, отивам и аз, реших и тръгнах. Да си пробвам късмета за днес.

    Допълнително удобство за мен бяха широките следи на гумите на джипа в снега, които ми позволяваха да крача свободно, а не както манекенките или магаретата, да стъпвам с двата си крака в една линия. И тук ми спореше, но имаше момент на напрежение, защото не знам къде е отишъл джипа и да не се наложи да се върна. Забелязах и още нещо – че джипът е много мутрешки - той е бил със снегорин, защото където снегът бе навят бе изринат равномерно и изхвърлен  от двете му страни на двадесетина см. извън габаритите му. Супер!

   Джипът бе ползвал пътя, по който мислено си пожелах преди два часа да прехвърля рида. Но нали човек иска и иска, пожелах си джипът да се е из качил на върха и от там да се е спуснал. Не беше така. Явно мутрата е знаела колко е стръмно от друга страна и е избрала по-малко рисковия път към Реброво. Следите на джипа продължиха още 2-3 км. и се се сляха с пътя, който ообслужва махалите от другата страна на рида, наклонен към река Искър.

    От вълнение, прехласнат пред красота, която се разкриваше пред мен, да не пропусна и напрежението, породено от студа и невъзможността да спра а почивка където и да е, чак когато се стъпих на широкия път и се успокоих, че няма да се връщам обратно се сетих, че нито съм ял днес, нито съм пил вода, а бяха изминали почти пет часа при много голямо физическо натоварване. Преди да тръгна си напълних шишето с топла вода, аванс срещу замръзване, направих си и сандвич. Напипвайки шишето в еднодневката ми установих, че то е като камък, не го и извадих. Същото обаче бе станало и със сандвича ми – като порест камък. Бях гладен обаче, свалих си ръкавиците, държах го известно време в ръцете си, но понеже те започваха да ми замръзват го сложих на топло в предния джоб на анорака ми. Малко преди да достигна гарата, сандвичът вече можеше да се яде.

   Благодаря на мутрата, която с мутроджипа си направи днешното ми прекрасно пътуване възможно. Не сам мутрата сторва този тип добро спрямо мен дело. Имал съм много случаи, в които за да ми е по-спорно придвижването в планината още преди 2000 години хората са ми направили пътеки, широки 80 см и са ми ги застлали с камъни. И на тях благодаря. Нищо чудно като дойде пролетта, да се възползвам от екстрите им отново. Едно е да ходиш по мек път - изморително е - друго си е по наредени камъни...

   Завършвам с две мои селфита – силуетът ми, проектиран върху една скала на Свещената планина /Манастирище/ и на една друга, пак със килуетът ми върху скала на свещена за траките планина, Родопа.

   И пожеелание:

   Повече ходете по планините на България!

 

   Б. м, чувал съм, че мъжете поумнявали като ходят по планините, а жените поумнявали от извънбрачни възки. За първото твърдение считам, че е истинно. За второто – нека някоя туристка с достатъчно опит в тази област го потвърди или отрече…

                           image

image  

   




Гласувай:
11



1. rosiela - Поздравления!
11.01.2017 08:55
Хубав разказ!
цитирай
2. sande - Това селфи показва кой е Бога на Планните в България.
11.01.2017 11:35
Да си жив и здрав, Коста.

Че без теб ще си седиме у дома, ще гледаме турски сериали и ще псуваме.
цитирай
3. viva1122 - planinitenabulgaria...
12.01.2017 16:51
Б. м, чувал съм, че мъжете поумнявали като ходят по планините, а жените поумнявали от извънбрачни възки. За първото твърдение считам, че е истинно. За второто – нека някоя туристка с достатъчно опит в тази област го потвърди или отрече…

Поздравления за постинга!
Ще опонирам на мнението ви за поумняването на жените. Не знам как и дали се поумнява от извънбрачни връзки, но могат да поумнеят от много книги и музика и не какви да са, а стойностни и велики!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189275
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031