Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2017 15:08 - ПО ЗИМНИТЕ КОНАЦИ НА ЕМИН АГА БАЛТЪЛЪ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2801 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 06.01.2017 15:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Разходката този път ще обхване района на зимните конаци на Емин Ага Балтълъ. През зимата разбойниците няма как де се придвижват и да крадат, те се връщат по родните си места до определена дата, а за биринджиите на разбойниците има избрани от тях места за зимни конаци. Такива зимни конаци е имало по долините на притоци на река Боровица. Доказано е, че кърджалиите  са зимували в с. Кадънка, днес под водата на яз. Боровица, в с. Женда и в с. Соколите. Уточвявам, че това са села с много махали и давам пример с една махала на с. Женда на два часа път от селото нагоре към планината, наричана Жендабалкан. Предполага се, че близо до тези села на недостъпни места разбойниците са крилии откраднатото злато, а също че след предприетата от Турция военна оофонзива за унищожаването на тези разбойници те са скрили набързо около тези села още злато. Това привлича до днес иманяри в този район. Давам пример със калата Уланкая, висока към 40-50  м. и с диаметър към 8-10 м, по която иманяри опитаха да се качат в търсене на злато под скала на връха й. Един от тях падна и се уби. Вторият рейд на същите иманяри е бил да взривят скалата, символ на Родопа, но взривът не е скършил този здрав скален монумент.
   Една особеност на Балталъто. Той е бил висок към 2 м. и тежал над сто оки /125 кг./. Поради това неговият кон е бил най-едър и силен. По тези места той си харесва една от гювендиите, която забременява от него. Когато го пленяват и го одират жив - според други източници го разпрали и му натъпкали червата в устата, според трети го набили първо на кол, но само да се мъчи и после го довършили - единственият човек, който се застъпва за него е бременната му гюведия. Годината е 1813 а Балталъто е на окло 55 години. Откраднатото злато от кърджалиите обаче тогава не е намерено, а това е почти всичкото злато на хората от България от онова време, когато златото е било платежно средство. Един угоен овен е струвал една жълтица, едно товарно муле - три жълтици. 
    Какво е това гювендия, вероятно не много хора знаят. Това е певица, която пее и танцува едновременно. Гювендиите са изнасяли рецитали пред Балталъто, който бил много взискателен към изявите им. Ако някоя от гювендиите не скачала достатъчно високо, той отивал на сцената и я разпарял /б. м. разрязвал с ножа си корема й/. Ефектът бил такъв, че останалите живи гювендии заподскачвали по-високо. Но ако Балталъто бил достатъчно пийнал и не му се ставало от масата разпореждал да разчекнат гювендията. Това означавало да вържат единият крак на гювендията за самара на един кон, другия - за друг кон и подгонвали конете в празлични посоки. Единият от двата крака на гювендията се откъсвал от нея и тя умирала в страшни мъки. Да скачат по-високо оцелелите гювендии или да бъдат разчекнати - изборът е бил техен.
   В блога си съм писал за Емил Ага Балталъ, постигите ми за него са поне пет последователни. Кърджалийството е било голяма трагедия за България и е плод на невъзвожността на турската империя да въдвори ред в империята по това време, защото в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век тя воюва с Русия, която й отнема Кваказкия регион, оставащ вече 300 години под руско иго. За съдбата на северокавказците давам пример с Чечня - от 6 милионната страна 4 милиона са прокудени в чужбина, а останалите два са окупирани от руски войски. За Турската империя давам пример с избиването на 1,5 милиона арменци. Преди войната за Кавказ Турция губи войната със Западна Европа при Виена и Кандия и е отблъсната до територията на Сърбия. Това е началото на нейния разпад, който сега върви в Ердоганска Турция и в Путинова Русия, и двете - империи с мислене от времета на ХVІІ век, трън в очите на света днес, източник на напрежение, конфликти и захплахи към съседите си и света. Нито руската нито турската империя имат бъдеще.
   Разбира се, нямам нищо против руснаците или турците, аз съм като Капитан Петко Войвода - винаги на страната на добрите хора, незавизимо от етноса им, мразя идиотите.
   Приятна разходка с мен по тези исторически места, тя ще едоста дълга...

image

               Най-важното за този регион е "базата" да е заредена с вода.

image

Когато мюсюлманин открие майка на водата, той трябва да направи нтаблизо чешма.

image

                       Първи момент от свалка между две жаби в коритито на чешмата.

image

Един следващ етап от свалката - жабокът се покачва на жабата,
доста по-едра от него и го носи на гърба си към седмица.

image

                                                   Скаалите започват...

image



image



image

  Това са религиозна места на мюсюлманите, за които има отпуснати пари от Турция и Саудитска Арабия за да бъдат облагородени. Тези пари преминават през ДПС, които са агенти на Путин и така те манипулират турците, че не са агенти на Путин, а защинтици на правата и свободите на турците в България. А точно тези атенти - Сава, Павел и др.-  бяха активисти на изрдителния процес от 1985 до 1989 г. Това е част от голямата лъжа, измислена на времето от Луканов, който учреди ДПС с активисти на ДС от турски етнос, но едва ли има турчин да не знае този факт. Може да са необразовани хора, но чак такива ахмаци не са. 

image



image



image

                     Пътувам към с. Женда
                 
image

                Следващите няколко снимки са към планините над с. Женда.

image



image



image

          Махала от една къща, семейството е напуснало България през 1989 г.

image

                                               Махала от с. Женда

image



image

На следващите снимки ще покажа снимки от скалите над с. Соколите, но в по-следващите ще им се покача и ще снимам по-характерните от тях.

image



image



image

   Делата на възродителите по този край. 300 години си живеят хората тук, дойдоха джелати и ето какво остана от тях...

image



image

                                       Сътворено от ДС през 1989 г.

image



image

Навлизам в светилището до с. Женда. То е огромно, но не колкото това над с. Дъждовница, най-голямото тракийско светилище в България. Хората тук твърдят, че само на това светилище и при близкото над с. Дъждовница са кацали извънземни. Това едва ли е истина, но че тези светилища имат много силно излъчване, това го твърдя и аз, посетилият много подобни места. Погледнал към това светилещи от едно съседно, "Гъбата", просто като да ми става нещо, не мога да си тръгна обратно...

image



image

                      Следват снимки от тракийското светилище Женда-изток.

image



image



image



image



image



image



image




image




image



image



image



image

           Освен долапчета, тук има и терасовидни ниши.

image



image



image



image



image



image



image



image

Приятна разходка с мен, тя ще продължи този път доста дълго - регионът е много общширен.




Гласувай:
4



1. sande - Много живописно, диво, изоставено ...
06.01.2017 17:43
Колоритно, по своему красиво и атрактивно.

Поздрави, Коста!
цитирай
2. rosiela - Ех, Коста!
07.01.2017 08:37
А аз мислех, че познавам България! Засрамихте ме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185680
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031