Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2016 18:15 - БАТУЛИЙСКИЯТ БАЛКАН - ЕДИН БИСЕР ДО СОФИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2422 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2016 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
             Честита Коледа на г/ца Руми, която обича Балкана и пожелание да упознае този красив регион!

         ТУРИСТИ, ПОСЕЩАВАЙТЕ БАТУЛИЙСКИЯ БАЛКАН

 

      Батулийско е една много голяма част от Балкана, която обхваща огромна територия. От всичките мегамахали по Искърския пролом, Батулийските са на второ място след тези на Церецел. В този огромен мегакомплекс от махали са живели хиляди хора от много векове, занимаващи се с животновъдство, за което условията тук са много добри. Предпочитаното домашно животно е била кравата от породата искърско сиво говедо, което презимува покрай Искъра, без да има нужда от обори и хранене от стопанина му. Където има крави задължително към тях вървят свинете, които се хранят с ненужното на стопаните мляко, суроватката, каквото остане от храната на хората, с водата от измитите съдове. Имало е и доста овце, ползващи огромните пасища по билото на Балкана над Батулия от вр. Плато до вр. Бигла – нещо много огромно като площ.

Понеже мястото за живот по Батулийско е било отлично за поминъка на хората, животновъдството, по всяка заветна гънка в планината с извор или наличие на подпочвена вода, достижима чрез кладенец, има махали. Всичките са обърнати на юг или на запад, други има върху отклонения от северните скатове, защото така те остават огрявани от слънцето. Махалите са няколко стотици, но пък и площта, върху която те са основани е много голяма. Батулийско обхваща региона между реките Градечница, наричана още Рединска река, река Искър, река Батулийска до с. Бакьово, ридът между реката Батулийска и Оградишка и билото на Балкана от вр. Плато до вр. Бигла. Към Батулийско принадлежат и махалите от южната част на р. Батулийска между селата Бакьово и Реброво. А с. Реброво? Такова село няма до построяване на железницата, това е била една от Батулийските махали, където са слизали от планината кравите през зимата на „топло” покрай реката. Аз съм може би единственият турист, който познава добре регионално този огромен планински район и поради това казвам- природата му е прекрасна!

Да допълня още нещо за него:

По времето на Цар Борис добружанци се изселват от Южна Добруджа поради липсата на вода за тях и за животните им. Една от задачите на цар Борис е да направи инфраструктура по селата и планините, за да улесни живеещото предимно там население на страната, което произвежда толкова храни, с които може да се изхранва 50 милионна Германия. Пазарът на тези храни и на огромните количества оборски тор за Германия е бил в основата на икономическите ни връзки. Да допълня, че всеки ден за Германия са тръгвали по няколко влакови композиции с яйца, а яйцата са се ползвали като разменна монета от децата. Родителите нямат кеш, дават на децата яйца, които са били вземани по три диаметри в зависимост през кои отвори на калибрована за целта дъска минават. Тогава се строи и железницата от Оряхово до Червен бряг, защото произвежданото там зърно нямало как да се докара до вагоните на влака и да се продаде в Германия. Приоритетна задача на царя е била както да се прекара вода от Рила до София, така да се изградят и водоизточници за бедстващата за вода Южна Добруджа, където поради липса на вода е имало мор сред добитъка и хората. Заплашени от безводна смърт добружанци са били настанявани по Батулийско, като държавата безвъзмездно им е давала земя там, наричана царска. Между реките Свиновска и Кръстешка има махали, в които хората твърдят, че са добружанци. За съжаление плановете на царя не се реализират - става деветесоптемврийският преврат и последвалата сталинска колективизация унищожи основата на България, селото й, както и ценностната система на българите, живели според нея от векове, превръщайки ги в неверници, мързеливци, крадци и лъжци, България изпадна в най-тежкия нокдаун от цялата си история след основавенето си. От който не виждам как ще се изправим…

В момента пред очите ми се явиха две картини. Едната е от махала Сърце, днес изоставена, навяваща ми тъга. Другата е от махала под нея, която се достига преминавайки през тясна клисура. Отидох аз една зима там, снегът беше тънък. На връщане по моите стъпки имаше стъпки на вълци, които бяха стигнали до някъде и се бяха върнали. Уж не се страхувам, вълци хора не нападат, но явно е имало такъв елемент, щом помня стъпките им до днес…

Каква е съдбата на повечето махали днес по този регион? От тях се носи лъх на гробища и смърт. Къщите са ограбении от ромбригадите, събиращи железен и меден скрап и каквото им трябва за гетата. Същото е сторено и с „вилите” на децата, родени по тези места и отраснали в градовете, после направили си гнездо в родното място. Всичко е унищожено…Давам пример с известната вила Виолетка – кич, направен с много труд и любов. Погледнеш ли към къщата се спукваш от смях. Давам пример и с една друга кокетна къщичка с около 30 бетонни стъпала до нея. Къщичката е ограбена от циганите, ламариненият покрив го няма, тя пада. За нея напомнят само бетонните стълби. С какъв мерак човекът ги е наливал, а до къщата му път няма, всичко е носил на ръце. За да влачат яма циганите от Зли дол и Тунел №8. Сега на човека му остават само стъпалата. За човек като мен, строил къщи това е ужасяваща картина.

А сега ще опиша съвсем накратко подстъпите към този планински рай. Той се намира на половин час път с влак от София., до гара Реброво. Ако влакът бъде изпуснат, има достатъчно маршрутки.

Първият рид на този огромен планински регион е между реките Искър и Кръстешка. Към неко се изкачват два пътя – едииният през махала Слатина, другият – през махала Равна нива. През Равна нива пътят е добър за джипове, които достигат до с. Кръстец. Другият път е доста по-дълъг, изкачва най-високия връх на рида и след това завива към с. Кръстец. Още един път има по билото на рида. От с. Кръстец може да се продължи към махалите Редина – един прекрасен маршрут. Да допълня, че към с. Кръстец има още един път по долината на р. Кръстешка, но той в началото остава опороен.

Вторият рид е между реките Свиновска и Кръстешка. Пътят по него е само един, започва от с. Батулия по р. Кръстешка и завива в дясно. Изключителна красота. Когато се излезе на високото има опции – в дясно към махала Свогето, направо – за билото на Балкана, наляво – за с. Кръстец. Настръхвам като си припомням красотата горе от разклона.

Третият рид е между реките Свиновска и Оградишка, един бисер. Той излиза на превал между селата Буковец и махала Свогето. Да се премине под махала Свогето в посоока на с. Кръстец и после да се пресече река Кръстешка, за де стигне до с. Кръстец е нещо велико.

Четвъртият рид е между реките Оградишка и Батулийска. Може да се върви по долината на р. Батулийска, но има и път по рида, наподобяващ наблюдателен пункт към Мургаш и Софийската планина, която от тук прилиича на развълнувано море. Достига се седловина за селата Буковец и Огоя, направо се продължава за вр. Чукава и махалата Лескова. Златното сечение като красота на Батулийския балкан е точно района на с. Лескова махала.

Останаха махалите на юг от с. Батулия, които са на терииторията на Софийския Балкан. Горе по високото има две махали, на които знам името, Въглищарска и Салтар. Село Луково, по което е минавал стар път за София и с. Ромча също са били към Батулийско.

Ще завърша това описание като сравня още веднаж тази огромна площ на Батулийско с площта на Церецелския мегакомплекс от махали, тях съм ги описвал.

На тези, които обичат планините на България предлагам този прекрасен регион да го опознаят. Характерно за него е това, че той може да бъде посещаван и през зимата, като се ползват следите от джиповете на ловците и контрабандистите на дърва. Към тези следи сега се добавят на още едни джипове, тези на елитните проститутки. За да могат да отидат на всеки скъп адрес и за да не изпуснат заявката, елитните проститутки вече яхнаха високопроходими джипове и с тяхна помощ достигат до мутробарока от където идва заявката. Пръкването на много мутробароци на труднодостъпни, дори през лятото, места наложи тази перестройка на елитните жрици, на които, за да не изпуснат тлъстата поръчка, се наложи да се съоръжат с високопроходими джипове, предимно Тойоти.

Ползвайки пътеките, които тези три категории работещи през зимата по планината ми правят за да се разхождам по нея безпрепятствено, аз само мога да им благодаря. Наскоро видях две проститутки ужасно изплашени, защто джипът им не можеше да се качи от седловината под с. Кръстец. Казах им да се засилят преди стръмнината и се получи. Запомних им устните – толкова подути и толкова издадени напред, че, казвам си, тия могат да „свирнат” мутрата от разстояние половин метър от него. Как да ги не привика да го обгрижат, икономисва си половин метър път.






Гласувай:
4



1. syrmaepon - Ако не беше написал, че българското ...
25.12.2016 09:34
Ако не беше написал, че българското население по времето на цар Борис е хранело Германия, нямаше да имаш минус. Понеже е разрешено да храни само Русия ))). Само че цар Борис правилно подобрил живота в селата и не ги е пратил в града да се тъпчат в София. И сега като сме в НАТО пак няма храна за Русия и те волно неволно се тровят ката ден.
Весели празници!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за коментара!
25.12.2016 10:10
syrmaepon написа:
Ако не беше написал, че българското население по времето на цар Борис е хранело Германия, нямаше да имаш минус. Понеже е разрешено да храни само Русия ))). Само че цар Борис правилно подобрил живота в селата и не ги е пратил в града да се тъпчат в София. И сега като сме в НАТО пак няма храна за Русия и те волно неволно се тровят ката ден.
Весели празници!


Чанчунгът аппен13 редовно ми изтрясква минуси на постингите ми за светилищата по Източни Родопи, сега е резширил обхвата. Причината е, че той за изминаващата година е един от най-първите в Блога по показателите интелектност, умност и талантност. Минуси ми изтряскват и маркспутинци, кимченунове, тупамароси, оперативни работници към Центъра, платени тролове, а вече и ботове. Хибридната война на приматите срещу неприматите включва все по-нови нетови оръжия. Лошото е, че те дават разултати - САЩ, България, Молдова, където резултатите от изборите са резултат от кибератаки, следващата цел е Германия.
Весела Коледа. С приматите, които се заглавичкват с нас тя става още по-весела!
цитирай
3. rosiela - Освежете ни с някоя снимка,
25.12.2016 19:09
планинарю!
цитирай
4. planinitenabulgaria - От Софийската планина, възлюбена от мен, към която принадлежи и Батулийската
25.12.2016 21:02
rosiela написа:
планинарю!


имам поместени в блога си хиляди снимки. Софийската планина обхваща огромна територия, доста по-голяма от тази на Витоша между реките Лесновска, Еловица и Батулийска, после между Софийското поле и река Брезенска, след това река Нишава. Към нея влизат подпланините Чепън, Въртоп, Три Уши. Та чак до Калотина. Пожелавам Ви да упознаете целия този регион, един от най-богатите на оброци в България и оттатък в Западните покрайнини.
Честито Рождество Христово!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184038
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031