Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 00:04 - ГРОБИЩАТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ТРАКИ ПО РОДОПИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5883 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
    Гробници на знатни траки с голямо богатство в тях, със съпругата им, с конете им - това го знаем от разкопките на могилките над тези гробници. Обиновените траки как са били погребвани има няколко версии, като за една от тях ще приведа в този постинг пример с едно тяхно гробище. Какво има под големите камъни не знам, но символите върху тези камъни са на траките. Дали починалите траки са били изгаряни и прахът им слаган по "дулапчетата" /б. м. култовите ниши/ на скалите, дали са били погребвани в гробища, ще задам и аз този въпрос чрез снимките ми в настоящия постинг. в Него ще поместя гробове на траките на билото на Родопите, близо до огромното им светилище над с. Дъждовница. Те се намират близо до с. Илинянци по пътя за с. Дъждовница горе в планината, а пътят разбира се е римски. Камъните върху гробовете са различни, като  вероятно те са зависели от ранга на трака. Камъните по турските гробища също са радзлични - един неподправен висок камък за обикновения човек, следващият по ранг като жив турчин има камък, но с надпис, понякога е заформена в горния край на камъка съвсем леко глава. Най-високият ранг като живи получават надгробен камък с надписи по него на арабски език и глава с чалма. Турските гробове са много, защото турците не погребват мъртвец в гроб на друг починал преди него.
    Пътят покрай гробиището на траките е римски, но без всякакво съмнение под него има оригинален път на траките /б. м. дялана в скалата пътека/, чието трасе римляните са разширили.  Пътеките за обслужване на светилището над с. Дъждовница са дялани в скалите - типичните пътеки на траките, които свързват отделните скални комплекси в него. Страшно интересни са тези места. Малко трудно е да се намерят, но си заслужава. За тях не може да се получи информация и от живеещите още тук турци, те знаят само за най-известните светилища.
   Минавайки по билото, където попаднах на това тракийско гробище като да го усетих преди да съм го видял. Същото усещане имам и към оброците по Западна България и тези в Западните покрайнини. Погледът ми бе привлечен от едни големи камъни, които бяха като подредени. Отидох сред тях, разтърсих се, изчистих листата от някои от тях и открих символите. Имам опит в тази област, защото знам такива гробища при с. Ягнино, над Велинград - местността Уличките и /подчертавам, гробището, а не светилището/ Славееви скали. Гробището на Славееви скали и това на Илиненци са отдалечени на стотина км. но камъните като да са подреждани от един човек, същото важи и за символите по тях. Камъните върху гробовете са много големи, средно по 1 куб. м, като по някои от тях има символи. Символите по гробовете на Славевите скали са по-големи, по-разнообразни. По тях има легенчета за стичане на течност от горното в долното легенче, канали за изтичане. Тук тези символи са по-скромни.
   Дано някой работещ по тази тема отвори постинга ми и посети това уникално място!
   Но непременно трябва да отиде и в близкото село тук Костиево, изградено върху древно тракийско светилище. Тук всичко е история, но си мисля, че освен аз и може би още двама-трима души, повече хора тук поради интереси към този край едва ли са идвали. С изгонването на турците от тук през 1989 г. този край се обезлюди, пътеките на много места станаха непроходими. Това допълнително утежнява преходите по тези места. Който обаче веднаж е упознал част от тях, той непременно ще се върне тук отново за да потърси още старини, чудновати скали, уникални красоти.
    Приятна разходка с мен!

image

Римският път преминава през средата на гробището.

image

                     Символ върху гробен камък

image



image

С вино вероятно траките са преливали този гробен камък.Или пък кръв?

image

                                           По-скромен грабен камък

image

                Починалият трак вероятно е пъхнат между двата камъка.

image

Трудна работа за иманярите - да повдигнат камъка и да претърсят има ли злато под него.

image

               Същите легенчета са дълбани по Славееви скали, по Ягнино.

image

Този трак е възможно да е бил поет...Да му направят такова красиво сърце на камъка.

image



image



image



image

                          След като махнах шумата с ръце се показа легенчето.

image




image

                    Долната част на камък с улей за стиичане на нещото.

image



image

Дълбали са траките с кремъците тази твърда скала, не се занимавали с глупости.

image



image



image



image



image



image

       Траките са били доста дребни, как ли са довличале тези огромни камъни тук?

image



image



image



image



image



image

image



image



image



image



image



image



image

                                                   Чудноват лишей

image

По римски път дойдох до гробището, по римски път ще продължа към Дъждовница. А защо римският път цепи гробищета но две имам обаснение - построен е върху трасе на пътека на траките, която е била за посещаване и обслужване на гробището. И този път е от типа 80-сантиметрови.
  Които посещавате пещерата Утробата сте на около 1,5 км от това гробище, което е на около 200 м. по вертикала над пещерата. Посетете го!




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Благодаря на чанчунгът аппеН 13 за отрицателния му вот и към този мой постинг за Родопите!
26.11.2016 10:32
Предполагам, че той е по-запознат с тази тема и иска повече от мен, защото точно 2 секунди след публикуването на постинга ми от него идва един "минус". Ще потърся по-убедителни гробища, Чанчунг аппеН 13, ще потърся и други интересни места по Родопите, но толкова интересни, че да останете доволен от мен и да гласувате с минус не след две, а напр. след три, а защо не и след четири секунди, след като публикувам постинга си. Внимавайте обаче в следното - ако решитее да прочетете някой мой постинг, непременно първо му турнете един минус, после четете.
Надникнах в блога Ви,
Вие ставате все по-интересен и вероятно в скоро време ще станете най-пръв, като изместите от върха Другарят валериЙ венцьеВ, несменяем от доста години.
Успех при изкачването Ви на върха на избраното от Вас интернетпространство, което Вие без всякаакво съмнение ще обогатите с ума и интелекта си. Ако станете най-пръв, имате от мен подарък - червена книжка с цитатите на Председателя Мао.
За чанчунговете скоро писах постинг, не е зле да прочетете и него:
http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2016/11/24/netovite-pronikvachi-v-saitovete-nov-podvid-trolove.1492336
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
27.11.2016 14:37
"О , Музо, хвалби и клевети приемай равнодушно и не оспорвай глупака!" Пушкин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183107
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031