Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2016 22:54 - ТЪЖНО....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1734 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                         CONTRISTATO

 

      Преебаха за скрап и паметника на Венче Найденов….

      Венче е най-известният войняговски партизанин, убива го ловна дружина над селото през май 1944 г. заедно с брат му. Паметник на Венче има и в градината в центъра на селото му.

      Паметникът на лобното място на Венче е до най-високия войняговски връх, наречен Драгуната, построен е на един съседен връх, по-нисък, но съвсем близо до пътя. Паметникът, венците и другите елементи от комплекса са от камък и мозайка, неинтересен материал за скрападжиите. Украсата на паметника обаче съдържаше комунистически символи, петолъчки, при това в луксознио изпълнение от лят чугун. Такива лееха напр. в Завода за монументално изкуство в Илиенци, чиито сгради днес мутротърговци приспособиха за складове. По-масовите петолъчки правеха от ламарина, дебела 3 мм, която щанцата отсичаше на специална за целта резпробойница. След това петолъчката, която е равнинна отива на преса, придаваща й релеф – точно по средата на петте лъча тя се огъва и имитира варианта от лят чугун. За разлика от чугуна, който се заварява много трудно, тази петолъчка се заварява от раз.

    Паметникът има ограда от бетонно желязо, според мен към Ф 24, много здраво бетонирано, отгоре има заварен железен парапет. Тя още стои, чака си „майсторите”. При паметника се влизаше през тежка желязна врата, украсена с комунистически символи – няколко петълъчки от чугун, групирани по големина, но отгоре имаше една много голяма, всичките боядисани в червено, докато оградата бе зелена и се сливаше с околния цвят. Не само тук имаше петолъчки, имаше ги и по пилона и по оградата. Желязната врата бе така направена, че не можеше да бъде откачена от оградата, защото пантите бяха заварени противопосочно. През ума ми е минавало да взема със себе си една ножовка и да сваля горната звезда, защото бях убеден, че ще я откраднат за скрап, доста е тежка. Не реализирах намерението си, защото това е оскверняване на паметника и паметта на загиналия. Но бях сигурен, че тази тежка петолъчка някой ще я изчезне от вратата за скрап. Очакванията ми бяха надминати – с лостове е изкъртена вратата и е отнесена ведно с цялата й украса. Ворами – горячими ромовыми приветами!

    Преди две години за последен път проверих открадната ли е звездата, защото тогава имаше повод. Мутри сечаха незаконно гори, като си бяха направили база върху три фургона малко под паметника. Някой ги издаде, изгоноха ги, но за ден-два фургоните им останаха без надзор. Скрапомутри се възползваха от това, обърнаха фургоните по хълбок и с газови резачки изрязоха шаситата и осите на фургоните. Това са много тежки елементи, за усвояването на които крадците освен камиони с техника и за товарене явно са докарали и кран. Дърводобвните мутри видяха какво е станало и изоставиха съсипаните си фургони в много жалко състояние – легнали по хълбок, без дъно /под/. Втора планинска ромбригада се появи и обезламарини полегналите фургони. Последната ламаринка от тях, последното джелезце, всичко бе снето. Останаха само полупрогнили дъски и бичмета от горната част на фургона. Появила се е обаче друга, или пък същата ромбригада, която отнесе и суровината за горене и от фургониите не остана и тресчица. Само изхвърлените от тях боклуци -  шишета от ракия и пластмасови съдове за вода.

    Виждайки това бях сигурен, че и паметникът на Венче е обезджелезен, тук на два пъти акция провеждаха обезджелезители. Не беше пинат обаче.

    Сега отново се сече дъбовата гора, която храни свините с желъите си, сърните през зимата с листата си, захранва изворите, даващи начало на рекички към Софийското поле, отново тукът щъкат ромове. Покрай сечта те влачат и яма, както се казва за кражбите им. Усъмних се, че щом има ромове има и вероятност от обезджелезване на паметника и се оказах частично прав – вратата с комунистическите символи и комунистическите символи по ограда и пилона…вече ги нямаше. Но оградата остава. Една газова резачка или моторен флекс ще й видят сметката и на нея. Открадвайки вратата, обезджелезителите не може да не са видели, че за усвояване остава още суровина, оградата й, що джелезо има в нея  Трябва да се бърза в такива случаи, защо някой друг ром може да я усвои, а не правилният - който я знае и комуто поради това му се полага точно той да я усвои.

    Както бронзовата плоча от паметника на Дядо Вазов в местността Залъмово кладенче. Усвоена като суровина от ромове, представящи се за боровинкоберачи. Днес стърчи само каменният й фундамент, символизиращ това, в каквото се превръща България в стремежа на предишните й управници да бъде върната обратно към Путин.




Гласувай:
6



1. sande - " Както бронзовата плоча от ...
23.11.2016 14:17
" Както бронзовата плоча от паметника на Дядо Вазов в местността Залъмово кладенче. Усвоена като суровина от ромове, представящи се за боровинкоберачи. Днес стърчи само каменният й фундамент, символизиращ това, в каквото се превръща България в стремежа на предишните й управници да бъде върната обратно към Путин." ....

Партизаните могат и без паметник.

Но посегателството към паметника на Дядо Вазов е престъпление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188135
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031