Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2016 10:07 - КАРТИНИ ОТ ЕДНА РАЗХОДКА КЪМ КОПРЕН - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1494 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Тази разходка ще осъществя от Горско стопанство "Йеловица", като ще достигна Йеловишкия водопад. Той извира непосредстевно под масива на Копрен от обилен карстов извор. Водата му не пада наведнаж, а скача поне по десет скални прагове, което го прави много красив. Водопадът е началото на река Йеловишка, една от най-красивите в Западния Балкан. Долината на реката в алпийската част на планината е на две тераси - едната, ниската е заобиколена от масива на Копрен - нещо много огромно - и от двата рида на долината й, като западният рид също е огромен. Широчината му е колкото целия масив на Копрен, съставен от пет върха, а като се заспуска на запад образува една голяма планина, неречена Понор. Тя е много красива, интересна, обгледна, същински планински рай. Другият рид е също много красив, зад него се показва масивът Мучибаба и обширната долина на река, достигаща с. Славиня. Под този рид има останки от римска сграда, за която се твърди, че е била ковачница за инструментите на робите, строили пътната МРЕЖА /!!!/ тук и за конските такъми.
    До ниската алпийска тераса достигат буковите гори, нагоре е царството на смърча, има и клекови гнезда. Пасищата между буковата и смърчовата гора от хората ли са ооформяни или са си били така не мога да кажа, тук всичко е във хармония.Овце обаче по алпийската чадст на планината и крави на границата на алпийските пасища с гората, няма. Няма и нито едиин човек, а само останки от каменни къщи, подлони на тези от каракачаните по Централен Балкан. И имената на някогашните собственици са останали, поляните носят тяхното име. За туристите, посещаващи тези места има еедна екстра - макар и идеално място за обитаване от мечки, тук за сега няма нито една. Човек споокойно може да преминаава през гората когато се налага.  
   Над ниската тераса започват наклонени алпийски пасища, а когато скатовете достигнат височината на масива на централното било на Балкана, те преминават в едно огромно плато. Колкото и скалист и остър да изглежда скалният комплекс Копрен-Трите чуки от към България, толкоз по-мек и заоблен е той тук. Пасищата са огромни, реки не текат, но пък има езера, където животните да пият вода. Трите най-големи езера носят името Три кладенци. Водата от тези езера изтича по подземен път в две направления - едното отвежда водата по подземен път във водопада, а другото - отново по подземен път до водните пещери в Понора, на около 5 км. по-ниско, откъдето после същата тази вода продължава по неведоми пътища под земята и извира в карстовия извор Врелото - един огромен извор в долната част на река Йеловица. Интересното е, че подземния път на водата преминава под реката и извира от другия й бряг, малко по-високо от нея.
   По долината на река Йеловица преминава първостепенен римски път, запазен и ползван до днес. По него преминават дори големите камиони, които превозват трупи. Този главен път достига до седловиината Каца камък, но към всяко дере от него тръгва отклонение на стратегически римски път. Тези стратегически римски пътища се изкатерват по долините и се вливат в един стратегически почти хоризонтален римски път, който преминава от западната страна на масива. Този страатегически път започва от местността Клисурата над Понора и върти над целия изворен басеин на р. Йеловица. Едно разклонение от него, водещо до седловината между върховете Трите чуки и Вражата глава ще ползвам днес и аз. Римските пътища по Балкана между Петрохан и Белоградчишкия проход са като мрежа. 
   Доста съм писал в блога си за тези красоти, сега в няколкото постинга, които следват, ще поместя само КРАСИВИ картини от тях. Това е част от България, но освен аз, не знам да е идвал тук друг турист. Сега тук е свободно за посещения, а за тези, които имат джип или могат да наемат такъв от Рентакар и обичат планината във вида, както е била сътворена от Първотвореца, радостта ще е голяма.
    Приятна разходка с мен, наистина е много красиво...
    

image

                                            Ето ме отново на римски път...

image

Един от върховете Копрен, най-малкият, видян от Шумското / Горското стопанство/.

image

Река Йеловишка, съперник по красота на любимата ми Дойкинска река.

image


image

Тук съм на билото на Балкана между седловината Каца камък и масива Мучибаба.

image

Част от билото на Балкана. То започва от вливаането на Тимок в Дунав
и след 1000 км. достига Челнотоо море. Който не е изминаввал тозии
преход, добре е да го измине. По-велик от него по плаанинитее на
България няма.

image



image

Отново поглед към първият връх Копрен, след него следват още четири, а след тях са Трите чуки.

image



image



image

      Хората преди 2000 годиини ми направили инфраструктура, как да я не ползвам.

image

                                                      Смешен камък

image

           Сега ще се попридвижа нагоре покрай река Йелоовица по римски път.

image



image



image



image

Скромно водопадче, малко. И то като по-дребничките млади жени носи своята специфична красота, 

image



image



image



image



image



image



image



image

Не казвам, че моите снимки са най-хубави, но по-хубава от тази може би само Делян Пеевски може да направи...

image



image



image



image



image

                       Това насекомо бива наричано самолетче.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Този рид е част от планината Понор. Скалите са карстови и съдържат мното мед. Поради това планината тук е била наречена от римляните Купрум и днес е останало името Копрен. В Мартиново имаше мини, над с. Топли дол римляните са копали медни руди. Следваащите няколко снимки са към рида-планина Понор.

image



image



image



image



image



image

Вече съм на седловината Каца камък, коятоо свързва селата Дива Слатина и Йеловица. Тук се прави събор и датата на събора бе единственият възможен ден да се видят роднините на разделените с граница български семейства. Под зорките погледи на народната милиция и на сръбските стражари.

image

Тази скала не е единствената от типа "каца". Много каци се виждат от долината на реката през с. Дива Слатинана и от рида, разделящ селата Дива Слатинаа и Копиловци. На някоя каца няма как да се покача, опасни са, но ще поместя снимки на доста каци.

   /Продължава/

 




Гласувай:
7



1. sande - Красиви, пленителти места ...
24.10.2016 10:49
Поздрави, Коста! абележителни снимки си направил! За Копрен не знаех нищо, но ето - блаагодарение на теб и на верния ти фотоапарат, много хора ще се докоснат до уникалните балгарскии природни красоти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190002
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031