Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2016 18:49 - ОТНОВО ПО ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1467 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

               УТРЕ  ПОЛИТВАМ  КЪМ  ИЗТОЧНИТЕ  РОДОПИ!

 

    След месец и половина в разгара на лятото без да мога да мръдна за ден от дома ни, утре пътувам за изворния басеин на река Боровица. Това е уникално място за страната ни, където траките са оставили много свои културни паметници. Ще посетя Ненковския рид, към който са красавците връх Бездювен и връх Патмос с останките от древна крепост. Този рид завършва с полуостров в яз Кърджали, образуван от реките Арда и Боровица. Ще навлеза по долините на реките Хамбардере и Саръярдере, като ще се изкачвам от от двете им страни до скалните комплекси, където видя „дулапчета”, култови ниши. Ще отдеря и време за село Костиево, което е построено върху древно светилище, а също и околностите му – там е най-голямото тракийско светилище в България, което е разположено по скалите на три долини, към него принадлежи и пещерата Утробата. Развълнуван съм, но съм и малко притеснен, зашото прогонените от едрите и силни румънски мечки нашите мигрират сега по тези места. Мечката нощува близо до водоизточник, а аз ще ходя точно по долините на реките. Бай бабо, да ме не среща мечка. Срещал съм се на няколко пъти с мечки, и наши и румънски, като винаги една мисъл ми е минавала през главата: Това силно животно ако реши да ми стори нещо лошо, не мога да го спра.

   Планините са час от живота ми, деля ги на силни за мен и на не силни. Силните за мен планини винааги са ме привличали и макар да съм ги упознал подробно пак ми се ходи по тях. В Източните Родопи усещам, че присъства някакъв древен дух, чието въздействие прехващам. Заради една скала бих отделил и цял ден, бих се провирал през храсти. Гъстотата на римските пътища тук е най-голяма в страната ни. Докато през другите планини преминаавват едва ли не римски магистрали, тук широките иим пътища не са много, мостовете са по тях, но пък стратегическите римски пътища, широки само 80 см. са като мрежа. Да погледна от някой рид реките, голяма част от които текат по голи скали за мен е връх на красотата. Аз съм може би пооследният турист, който познава тази част на планината когато тя бе населена от турците и приличаше на градина, а животът тук протичаше вероятно както в началото наа ХVІІІ век, когато тук са оседнали странстващите животновъди и са основали селата си в благодатни места с извори, достигайки до тях по останките от римски пътища. Този модел на Средноовековието вече го няма, турците ги изониха от родните им места, къщите им се рушат, а природата се превръща в комбинация от пустиня и оазиси в нея.

    Посещаавайки Плана имам същите усещания. Там също са живели траки. И тя каато Родопите е планина за живеене с разкошен климат, гори ливади, място за ниви и градини, подпочвена вода, лека за достигане от каденците, които са били водоизточникът на хората. Друга силна за мен планинаа е Руй. Частта от Руй в България е много малка и хората не знаят какво представлява тази планина. Много са силните за мен планини, ще посоча някои части от Балкана – четиириъгълникът Курило-Петрохан-Лютиброд-Витиня-Курило, включващ към 2000 кв. км, Северният и Южният Дженем, Западният Балкан от Петрохан до  Салашки проход. Ако по Изтомни Родопи вече има туристи, по Западния Балкан такива не съм срещал.

    Всичко това добре, но станах много голям и нищо чудно в скоро време само да опиавам планините български по спомените си, а сега – на ход е с. Безводно, където ще отседна за няколко дни. От него ще се отправям натам, където съъм намислил. Имам цяла седмица…




Гласувай:
5



1. sande - Тебе, Коста, планините те обичат и няма да те изоставят, ще ти дават нови сили !
17.08.2016 10:57
Всичко това добре, но станах много голям и нищо чудно в скоро време само да опиавам планините български по спомените си, а сега – на ход е с. Безводно, където ще отседна за няколко дни. От него ще се отправям натам, където съъм намислил. Имам цяла седмица…
цитирай
2. barin - Интересни места има в Източните ...
21.08.2016 13:18
Интересни места има в Източните Родопи. Миналия месец бях там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191318
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031