Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 22:06 - РЕКЛАМА НА НЯКОЛКО КРАСИВИ ПРЕХОДИ ИЗ БАЛКАНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1051 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         НЯКОЛКО ЯБЛАНИШКИ МАРШРУТА КЪМ МУРГАШ

 

    Мургаш е регион за много сериозни туристи. От него се извисява изключителен възлов връх, на който от едната страна идват четири рида, а от другата продължава само един. Почти от върха започват пътя си към Дунава седем реки. Хидрографско и орографско чудо, което поставям на второ място в Балкана след вр. Ботев.

  

   Първи маршрут от  Ябланица към Мургаш, най-красивият според мен:

   Тръгва се от с. Ябланица по шосето за Кремиковци и след около 500 м. се завива наляво по стария път от Ябланица за Бухово. Той се изкачва на билото между реките Ябланишка и Елешница. Все по това било се върви към Мургаш. Билото наподобява буквата Z и така от него върхът се вижда от различни точки. Достига се до изворната област на р. Елешница, върви се по хоризонтала по нея и се излиза на пътя от Бухово и Желява до х. Мургаш.

   Има две опции по този маршрут. Първата е спускане в долината на р. Елешница, като по нея се достига до северната страна на Буховския превал. Спускането може да стне в началото на билото или в участъка, където се събират всички рекички, образуващи река Ерешница.

    Втората опция е да се премине по билото на рид, отвеждащ към долината на р. Елешница. Той завършва с висок остър гол връх, от който започва изоставено шосе към р. Елешница. Макар и страничен, този рид е много висок и представлява място за разглеждане на масиваа на Мургаш. Страхотно!

 

   Втори много красив Ябланишки маршрут:

   Тръгва се от махала Търсавите, където се събират три реки – Борзат, Еловица и Непрътка. Върви се по долината на р. Еловица, като пътеката върти под изворите й. През пролетта водата излиза от тях под налягане.  Заобикаля се вр. Мургаш все покрай изворите на реката в прекрасната букова гора и се излиза на мястото, което описах в първия марщрут.

 

    Трети много красив маршрут:

    Тръгва се по описанието ми за Маршрут две, следва се билото до пресичане на стария път от Ябланица към София, наричан Вървището. Слиза се по него в долината на р. Елешница, като възможностите за прибиране са срещу течението в посока Бухово или по течението по избор към Сеславци, Кремиковци, Локорско.

 

    Четвърти красив маршрут за връщане от Мургаш:

    Върви се по рида между реките Елешница и Рачница. Тук е царството на кокичетата. Без пътека, където има видимост, се слиза до долината на р. Елешница и после се върви до Бухово.

      Приятен път!

 

      За туристите, посещаващи Балкана от към Западните покрайнини има две придобивки за тях. Първата от тях - маркиран е от пиротски момчета маршрута от с. Дойкинци до масива на Копрен и до Трите чуки. Маркировката се състои от лентички, навързани тук и там, но без нея ориентирането в тази дивотия е възможно само за специалисти. Да се изкачат Трите чуки и връщането са необходими към 10 часа.

 

     Втората придобивка е маркирането на маршрут от седловината Каца камък към масива на Копрен. Маркировката следва стратегически римски път, доста обрасъл и труден за преминаване в началоото, но като се излезе на масива всички трудности се забравят – то са скали с чудновати форми, водопади, езера, видимост към най-красивите места на Западния Балкан.

   За тези маршрути обаче трябва кола до с. Дойкинци или до Горско стопанство Йеловица. Без организиран превоз до тези две изходни точки посещението на тези красоти е невъзможно…




Гласувай:
3



1. rumyeah - Тези напътствия сигурно специално за мен ги даваш :)
06.07.2016 16:43
Благодаря ти! Повечето ти маршрути са ми непосилни, защото или нямам карта с пътищата, или не смея да вървя без път, като тебе :) Но и маршрута, който си намислих и направих скоро, за мен беше жт хубав по-хубав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12304247
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930