Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 22:09 - ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2016 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     ДВЕ  ПРЕДЛОЖЕНИЯ  ЗА  ЕКОПЪТЕКИ  В  БАЛКАНА

 

     Като турист с доста познания в областта на планините на България веднаж направих едно предложение, след малко ще го повторя. Ще направя и още едно. Допълвам, че предложението ми преди години да се постави въже в опасния улей на вр. Голям Купен бе не само прието, но въжето премина и през опасния участък на Кръстците. Които са го ползвали знаят за какво говоря и преминавайки по Кръстците със сигурност са благодарили на осъществилите този проект. Особено когато четат табелките с имената на падналите от скалите туристи.

    

      Първото ми предложение е за екопътека между скалите на Свражен, която да бъде изградена по екопрограма, предложена от нас и финансирана от ЕС. Мисля, че има рИзон в това, да сезирам нашите екоорганицаци и ЕС, а не страни – примати, които нищо не могат да произведат освен да добиват природни ресурси ила страни от типа мймуни с ракети, които освен ракети, друго нищо не произвеждат. Минавам по същество:

   По скалите над гара Лакатник има изградена екопътека, която периодично пострадва от рамнабези, в резултат на които тя се обезджелезява и после се рамонтира. Лошото е, че ремонтът е неизбежен, а ромовете гледат на поставеното отново джелезо /във вид на тЪРби/ като на отново заредена тяхна хранилка. В момента тръбите пред входа на Темната дупка са изчезнати /изпорязани от някого/, те липсват и сега, до вхова не може да се достигне.Чувал съм за фирмата ЕТ Мариан под квартала Тунел №8, трябва да има някакав връзка.  Екопътеката „Лакатнишки скали” започва от река Петра и предоставя възможност за спускане към карстовия израз Житолюб, но по нея може да се продължи и като се премине пред входа на Ръжишката пещера и са изкачи планината при махала Ръжишка, преминавайки през ограбен от местите ромове мемориал – много джелезо е било вложено в него при строежа му. Пътеката преминава предимно пред скални стени и пещери.

 

    Подобна екопътека може да се изгради и да премине между скалите Свражен. Те са не по-малко красиви от Лакатнишките, на мен в това отношение може да ми се вярва. Тук пещери няма, има скални игли, кули, куполи и стени с различен цвят. Красотата им е велика, както казват братята сърби. Между тях може да се премине и сега при сухо време, те не са опасни както Лакатнишите, но без сигурна пътека не е работа. Аз се чувствам прогледнал в скалите и много от тях ми приличат на животни, на депутати от парламента, на определени личности по същя начин, както четейки постинги в мен зазвучава подходяща за тях музика. Така е, защото възприемам скалите като живи същества с много дълъг живот, милиони години.

    Най-красивите Лакатнишки скали започват от долината на р. Петра и свършват при ската, по който се изкатерва пътя от гара Лакатник до с. Миланово. Свраженските скали започват малко след този скат и завършват при долината на продънения циркус над с. Оплетня. Той от запад е заграден с Кобилските стени, но там не трябва да се пипа, защото по почти отвесните им места има букови горички, в които не е стъпвал никога човешки крак. И там гнездят редки птици. Само алпиниисти могат да достигнат до там, но да пази Господ от тях.

 

     Второто ми предложение го правя за втори път:

     Най-красивото пръскало на Балкана според мен е Видимското. Под него минава римски път, която завива по лявата река и се изкачва на друг римски път, слизащ от Русалийските гробища. Да се достигне до чащата на Видимкото пръскало е задача с две възможни решения – или по много труден участък или по друг, но много опасен. Трудният участът е на север от чашата на пръскалото, като придвижването става върху буков клек, единственият в България. Ужасно изтощително изкачване. Опасният участък е по скалите под чашата на пръскалото, които са с наклон около 45 градуса. Много са опасни, особено при слизане или ако са влажни. По права линия по тях може да се пусне дебело гъвкаво стоманено въже, хванато за клинове с халки и фиксиране на въжето към халките. Участъкът е не по-дълът от 200 м. Съвсем проста и лека за изпълнение задача, която и ще струва малко. Ако представим проект пред ЕС за такова съоръжение и снимки от терасата, където е чашата на водопада, те сами ще дойдат да ни го направят.  Имам мотиви отново да не настоявам и по този проект да се търси финансиране от страните тип примати или маймуни с ракети, а от културните държави, членуващи в ЕС.

     Готов съм да консултирам изготвящите такива екопроекти и дори да ги заведа до тези две места.  Като ги посетят ще се смаят пред красотата им….която явно не познават, щом не излиизат сами с иницативи за тези туристически придобивки.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182454
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031