Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 23:29 - КАК ДА НАМЕРИМ ПЕЩЕРАТА БОЖИЯТ МОСТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1990 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

КАК ДА НАМЕРИМ ПЕЩЕРАТА „БОЖИЯТ МОСТ” ДО СЕЛО ЛИЛЯЧЕ БЕЗ ДА СПОМЕНАВАМЕ РАЗНИ МАЙКИ…

 

     Тази прекрасна пещера, за която още не съм подготвил снимките си е един много интересен обект за посещение от туристи. При сухо време до останките от крепостта над пещерата могат да се изкачат съвсем нормални коли, което значава, че тя може да бъде посетена без особени затрудниня и от жени, деца, хора. Но да се уцели село Лиляче ако се пътува до пещерата с кола не е съвсем лесно и ще опиша как става това.

    За пътуващите с влак проблеми няма - десетина минути след като пристигне влак на ж. п. гара Враца отпътува автобус до с. Лиляче, което отстои на десетина километра от гарата. Автобусите от Лиляче пък са съобразени да пристиагат преди влаковете, в този случай проблем да се намери селото няма.

   Ако се пътува обаче от София с кола и се ползва пътя през Искърския пролом или по магистралата до Враца, преди да се навлезе в града се гледа за отклонението към град Криводол. Следва едно кръгово кръстовище, пак се следва посоката Криводол. Последното отклонение за Криводол е скоро в дясно и ако се поеме натам вече е лесно. Табелите все още не са откраднати от ромовеее в Медковец. Някъде към десети км. по този път в дясно има отклонение за село Лиляче с табела, а центърът на селото е на около км. от отклонението. От селото запоочват табелки, указващи местонахождението на пещерата. Хората предвидливо са направили табеките от дърво, иначе един етнос от квартал Медковец има влечение към джелезото в табелките подообно на това в квартал Тунел №8 на Своге. Пещерата е отдалечена на около 3 км. от центъра на селото, като по не добър път може да се пътува още около 1,5 км. до изоставена сграда на ТКЗС. След това започва третокласен път, годен за ползване при сухо време. Той достига до крепостта, а от крепостта започва пътека за моста и втора за под моста, трета отвежда на два карстови извора.

    Желателно е пещерата да се посети при сухо време, защото камъните са хлъзгави и покрити с разредена глина. Тук ги наричат разлизгани.  Изпързалване по наклонените камъни и цопване във вирчетата под тях е съвсем реално. То не е опасно, но няма да е приятно. Освен това тези хързулки не разрешават да се достигнат места, от където мостът се вижда в цялата си красота.

    Приятен път!

 




Гласувай:
9



1. zaples14 - Алтернативен достъп
07.05.2016 10:28
Божият мост е по-удобен за посещение с кола, ако от Враца се тръгне за с. Чирен. На 2-3 км преди Чирен има асфалтирана отбивка, която завършва с паркинг на 300 м от крепостта.
А иначе до скоро имаше и пешеходна пътека от Лиляче покрай реката, но вече е заличена.
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
10.05.2016 11:51
От село Лиляче бе май "големия певец не българското село" Стоян Цеков Даскалов

"Село край завод" и др., доста на брой. Той пишеше като на конвейр. И много лъжеше. Сега се вижда ясно.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Те точно е написано името на писателя,
10.05.2016 21:44
sande написа:
От село Лиляче бе май "големия певец не българското село" Стоян Цеков Даскалов

"Село край завод" и др., доста на брой. Той пишеше като на конвейр. И много лъжеше. Сега се вижда ясно.


той се казва Стоян Драскалов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184006
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031