Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2015 10:52 - ВОДОПАДЪТ НАД СЕЛО ОВЧАРЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2596 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                    ВОДОПАДЪТ  ПРИ  СЕЛО  ОВЧАРЦИ

 

     Този водопад не е от най-големите, но всеки водопад е уникален и има своя, неповторима красота. Малка рекичка, минаваща през селото, прави красива долина с прекрасен изглед към скални върхове на Рила, а малко над селото скача от 40 м, образувайки красив водопад, след което продължава към река Джерман.

     Водопадът е много удобен за посещение и е много посещаван. Който е на почивка в курорта Сапарева Баня, който пътува за лифтовата станция към Седемте езера, който посещава Ресиловския манастир или пътува от Дупница под планината към Сапарева баня може да го посети. Колата може да бъде оставена в центъра на село Овчарци или да се продължи по стръмния паввиран път към горната махала на селото. Там павирания път свършва, а към водопада продължава третокласен добър път. При дъжд обаче там се образува кал. От центъра на селото до водопада се върви по-малко от час, от мястото за паркиране под водопада – 20 мин. До водопада има еко пътека. Аз предпочитам да вървя пеша по третокласния път, който предлага много красив иззглед към скалните върхове, от които започа долината с тази малка рекичка.

   Ще поместя снимки от водопада, но и от гейзера в Сапарева Баня. Там водаата извира от много голяма дълбочина, където е под налягане и ври при температура над 100 градуса. Когато излезе на повърността на земята, тя ври силно и голяма част от нея се изпарява. Има красив парк с фонтан, където периодично, на една-две минути изригват вода и пара.

    Ще поместя снимки и от Ресиловския манастир “Покров на Света Богородица”. Този манастир е бил един от най-финансираните при възстановяването си, подобно на манастира „Света Петка” над Банкя. Манастирът над  Банкя е възстановен и с участието на инвеститори-мутри, които дават пари за строеж в рамките на сградата на манастира на скъпи апартаменти, хотелски стаи и др. Тези недвижими собствености оставата на манастира, който плаща данъци за тях, а „спонсорът” получава право да ги ползва, защото ги е построил. Това е форма на пране на пари чрез Светия синод и форма на укриване на данъци към Общината и към НАП от таксите на гостите на манастира в прикритата зад мананстирскиите стени мутрешка собственост. Нищо чудно и в Ресиловския манастир да е приложена тази детайлно разрабетена схема. Не само, че Дупница бе и сега е уппавлявана от двама братя феодали на региона, но и мутробарока на феодалите се намира точно в село Ресилово. Трябва да има нещо.

     Манастирът е перфектно възстановен, като се започне от църквата, параклиса, манастирските сгради, твърде луксозни за предназначевието си. Перфектно се подържа градинката пред манастира, двора на манастира, сградите. Камбанарията има към 15 камбани.
     Твърде интересно е да се посети този манастир, а паркингът пред манастира, доста голям е все препълнен и колите спират по ливадите пред манастира.

 

     Приятен път „Три в едно” !

 



                        Следват снимки от водопада над село Овчарци


image



image



image



image



image



image


image



          А тук съм поместил няколкох снимки на гейзера в Сапарева Баня

image



image



image



image


     Следващите снимки са от Ресиловския манастир "Покров на Пресвета Богоридица"

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

          Приятна разходка!



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Относно краткия пътепис
16.09.2015 18:21
Само водопада не го знаех.много красиви снимки и разказ,разбира се.
цитирай
2. wonder - Хубава разходка!
17.09.2015 10:07
Гейзерът в Сапарева баня е единственият открит гейзер в Европа и беше хубаво да не го "облагородяват" толкова, но пак е красив. :)))
Горната легенда ме подсети за друга река и друга легенда - Златна Панега и пророчицата Панака. Пак легенда за любов, обричане, храм и тъжен край. Има толкова много вълшебни и красиви места в България!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Доста интересен е карстовият извор при Златна Панега, чиято вода отива в река
17.09.2015 17:50
wonder написа:
Гейзерът в Сапарева баня е единственият открит гейзер в Европа и беше хубаво да не го "облагородяват" толкова, но пак е красив. :)))
Горната легенда ме подсети за друга река и друга легенда - Златна Панега и пророчицата Панака. Пак легенда за любов, обричане, храм и тъжен край. Има толкова много вълшебни и красиви места в България!


в река Батулска. До него има подържана пътека. След като знам обаче двата най-големи карстови извори в България - Клептуза до Велинград и Врелото до с. Йеловица, както и още поне сто доста големи, не бях особено впечатлен от него. Заслужава си да се посети обаче.
Под Широка Лъка има една скала, за която се твърди, че няколко момичета за да не бъдат потурчени си вързали косите и се хвърлили в река Въча. Там е много красиво. А легенди за любовта - навсякъде. В Пирин за Василак и Тодорка. При Вагнер в Тристан и Изолда и в Залезът на боговете. Любоввта е най-хубавото нещо на света...
Сега други са на мода, троловете и омразниците. Нормалните хора биват избутвани от социалните мрежи както пиленца, в чието гнездо се излюпи кукувиче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183845
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031