Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2015 22:17 - РАЗХОДКА В КАРТИНИ ИЗ ТРЪНСКО - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2652 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
 Тази кратка разходка ще обхване само Знеполе. Продължението на постинга ще е доста обширно - по Малкото Знеполе и по две планини - Кървав камик и Слишовска. Рид от планината Кървав камик, започващ от връх над село Горна Мелна в източна посока към Брезник затваря Знеполе от юг. На запад следва малкото Знеполе, което се затваря от седловината, даваща началото на река Ерма. Слишовската планина и Руй затварят полето от север, На изток Знеполе е заградено от теснината на река Ерма.
    Знеполе е най-студеното поле в България, но през лятото може би достатъчно топло, за да бъде средногодишната му температура в нормите. Правя сравнение с друго едно такова затворено поле, наричано котловинно, Разложкото. Макар и по-ниско, в Трънското  поле през зимата е по-студена, причините съм ги описвал в блога си.
    Много интересни имена имат селата по Трънско. Има напр. име Ерул, което звучи на италиано-румънски, в Драгоманско пък има село Чорул. Имената имат корен на род, който ги е основал, напр. Ездимирци, на природна особеност - Студен извор, на това, че в селото булките все са непразни /Непразненци/, но има и необясними имена, напр. Парамун. Някакъв много стар дух витае по тези места, имам предвид цялото Трънско, което днес остава незаконно в две държави. Туристите, които не познават този край имат голям пропуск в кариерата си.
    Сръбските комунисти гледат на Знеполе като на трън в техните очи, защото го считат за сръбска територия, макар и от другата му страна в Западните покрайнини да няма нито един сърбин. Там населението е българско и е придадено към Тройното кралство през 1919 г. След разпадането на това кралство териториите на Западните покрайнини се държат незаконно от Сърбия. Мечтата на сръбските комунисти е да се премести границата от Стрезимировци до самия град Трън. Сега в аванс ще кажа, сръбските комунисти се наддяват на военен съюз с Путин за да ги пази с войските от базите си там от задаващия се нов разпад при тях и че под закрилата на съюза си с Путин ще могат да си "възвърнат" тяхната територия - Знеполе до циганския квартал на Трън, Драгоманския регион ведно с град Драгоман и целия Западен Балкан, защото турлаците в Белоградчишко били сърби.  Срещата ми с тези титови комунисти и подкрепници на Путин бе на Слишовската планина. Разговорът ми с тях и обидите, че съм българин няма да забравя.
  Днес селата във Знеполе са обезлюдени в значителна степен, къщите на хората с временно пребиваване в тях или вече напуснати са разграбени от циганите, които тук растат в геометрична прогресия. След връщането на земята се оказва, че наследниците им отдавна са в София и нямат интерес към нея, поради което тя се обработва под аренда от фермери. Някога в Знеполе се е сяло предимно ръж и коренооплодни, днес тук е царство на рапицата, както по Годечко - на слънчогледа. Семето на рапицата е генно модифицирано, защото рапичното масло не се яде и пчелите, събирали нектар от цветовете на рапицата губят ориентация, не могат да се приберат в кошерите и пчелните семейства загиват. Тази култура е унищожила бизнеса на пчелариите около Знеполе.
    Този красив край на България също няма бъдеще. Да напомня, че по Ньойския договор Трънския край има две отхапвания на територии, които днес са в Западните покрайнини, в които е по-голямата част от територията му преди ПСВ. В момента има мода в България да се изсичат боровите масиви, като по-дребните се нарязват на метровици, по-едрите се оставят на трупи с дължина 4 м. товарят се на тирове и заминават на някъде. Един промил от тях отивали в завод за палети до Брезник, а другите - за Гърция или за пристанищата по морето. Шофьори на тирове са казвали, че от страната към пристанищата пътуват планини от метровици и трупи от цялата страна, товарят се на кораби и заминават на някъде. Истината май се прикрива от правителството, както и истиината за обема на сечта на гората.  Посоката на тировете виждам, че не е към Сърбия, защото видях мнооооооооооооого тирове с борова дървесина, които пътуваха в посока София.
   Знеполе има и един язовир, но той не е нищо особено. Местни мутри го били взели на концесия и го направили на рибарник. Площта му е върху блатиста меестност. Има вид на изоставено водно съоръжение, но понеже е плитък опастност от разрушаване на стената няма. До него има построени сгради за почивка, за барбекюкчии, но те се рушат. Явно вече тук никой не идва. Размерите на язовира го поставят в графата доста голям микроязовир. 
    На туристите, посещаващи ждрелото на Ерма при с. Ломница препоръчвам да поседнат сутринта в центъра на Трън и да видят с очите си, че пред България се задава проблем, който ако сега избухва тук и там, ще стане още по-остър и ще обхване цялата страна. Този проблем е културното противопоставяне между българи и цигани, в което привилегировани от законите са циганите. Подмяната на този проблем - културнотот противопоставяне да се представя за етнически сблъсък е една от големите лъжи на нашето време /б. м. на задкулисието. Причината за това е необходимостта ат циганският електорат, особено важен при местните избори, с чиито гласове задкулисието продължава да управлява страната. Всички пейки в центъра на Трън са заети с ромове, които са буквално на гроздове, те ядат банички и кисело мляко, разхъргват останките наоколо и става ужасно. Ако туй се наричи свинария, ще е комплимент. Същото нещо съм виждал в центъра на с. Чупрене, превзето от цганите. Човек не може да издържи на тази гледка и на шума, който вдигат и изчезва. При сегашното статукво, българите да работят, за да имат доходи  и да живият, а работа няма, което ги принуждава да емигрират по София и цигани сред тях, които са на помощи и са осигурени при всичмки обстоятелства,въпросът кому приндлежи бъдещето на Трънския регион е излишен. България обезбългаряви и този регион, а природата не търпи празно място. Тук е отлично място за социално слаби, неграмотни и многодетни цигани. Банкоматът в центъра на града им се зарежда редовно с различните видове помощи за тях, баничкарница има, граничен пункт с безмитен магазин, възможности да се сбира скрап и отвъд границата, пазар до църквата "Св. Николай" за реализация на далаверите.
   
 
image
 
           Новата църква "Свети Николай" в Трън. В момента тя се ремонтира.
 image
 
 
 image
 
                                   Знеполе, на заден план се вижда село Радово.
 image
 
                 На тази и на следващите четири снимки се вижда Знеполе.
 image 
               С всяка измината година засятите прощи по Знеполе намаляват.
 image
 
 
 image
 
 
 image
 
 
 image
 
                  Тази и следващите снимки са направени покрай Ярловския язовир. 
                 В дъното на снимката се вижда част от с. Лешниковци.

image 
  Този планински рид започва от  връх на планинаата Кървав Камик над с. Горна Мелна и завършва при Брезник. Районът е изключително красив,.Тук до текезесирането са отглеждани животни и някои култури - картофи и др. кореноплодни, ръж. Днес селата тук се обезселват, къщите се ограбват. Няма да казвам аз какво ги очаква тук селата, но май и целият трънски регион. Напомням, че той е отхапан според Ньойския договор от двете си страни, като голяма част от него днес е в Западните покрайнини.
 image
 
  Тук е извършена подмяна на широколистните дървета с иглолистни. Сега се търси борово дърво за щайги в Гърция и Турция и всичките гори с борове гори изчезват. Този процес на унищожаване на боровите гори върви навсякъде в сраната, свидетел съм в Свогенско и над с. Копиловци.

image 
 
Язовирска комарова любов. Единият комар е заслабнал, другият е като подут. 

image
 
 

image 
                                                           Поредният частен язовир

image 
 
Постингът остава недовършен, защото продължението му ще бъде от отконения в малкото Знеполе към Слишовската планина и към Кървав ками. Парниковият ефект не разрешава да направя добри снимки. И ме ядоса...
 
 
 

 



Гласувай:
5



1. sande - Връло интересантно!
21.08.2015 16:06
Прочетох с удоволствие.

А и картините са забележителни.

Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188280
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031