Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2015 10:16 - СЕНОКОСКИЯТ ВОДОПАД И ЖДРЕЛОТО ПРИ СЕЛО СЛАВИНЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2043 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 05.08.2015 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    
    С посвещение на г/жа N, една от малкото сериозни блогъри в Блог. бг
  и пожелание да се поразходи по-сериозно из България:


   Село Сенокос се намира в прекрасна лъка, в която се събират три реки. Площта на мерата на селото е толкова огромна, колкото е само на с. Топли дол. Покрай трите реки нагоре към билото на планината започват сериозни римски пътища, широки около 2 м. и всичките слизат в с. Дълги дел. Най-сериозен е пътят по средната река, който отива към седловината при вр. Сребрен. Трите реки към селото са почти еднакви, като лявата река слиза от най-високо, а долината й е най-тясна. На нея се намира един сравнително голям водопад, Сенокоския. По долината съвсем естествено за този регион минава сериозен римски път, за чието прокарване са отишли много усилия. Има отвесни скални участъци, в които е издялан пътя. Много е страшно да се премине през такива участъци, защото долу бучи реката, а ако срещу теб се появи едро диво животно в този тунел, отворен от едната страна, ще стане страшно. Под един такъв участък бучи Сенокоския водопад. Има от къде да се слезе към него благодарение на дърветата, където чавек може да се държи по стръмния скат. Водопадът е висок към 20 м. и когато водата има голям дебит е страховит. Водата скача от една плоча, която продължава и в страни от него. Ще се види на снимката. Долината на реката е доста стръмна и по нея има още много по-малки водопади, които са недостъпни. Да се намери този водопад също не е лесно, както и да се достигне до него, защото трудностите са доста и различни.

   Друга забележителност в този район е ждрелото на река Росомачка. Това ждрело е дълго към 2 км. и обхваща течението на реката от с. Росомач до с. Славиня. Най-красиво е ждрелото в участъка, който е на около 2 км. над с. Славиня. Там има и врело - карстов извор, който е обявен за аязмо  и се почита от хората тук. Вече има маркировка за ждрелото и  за врелото, което до началото му. Ждрелото е замърсено с пластмасови отпадъци и други боклуци от с. Росомач, където хората живеят по начина, когато са били откъснати от България преди 100 години. Всичките боклуци на селото се изхвърлят в реката, която преминава пред оградите на дворовете им, включително и оборския тор, който е в повече. Доколко хората уважават старините в това село се вижда от обстоятелството, че човек е вградил в къщата си римска чешма и е прекъснал захранването й с вода от извора над нея. До с. Росомач има направен примитивен соцпът, а през селото и от него на горе все още се ползва оригиналния, римски път. 
   И Росомач и Славиня умират, Сенокос прави някакви опите да го бъде заради прекрасната му природа. Дано!

   
image



image

 Към Сенокоския водопад. Над мен минава коридорът за излитена на самолетите от летището на София. С един такъв довтасох чак до Лос Анжелес. Но където и да съм, българското, планините на България са в мен. 

 image
 
 
 image
 

 
image 
                                          Сенокоският водопад
 
image
 
 

image
 
                                             Водната пещера
 
image 
 

image
 
 
 image
 
 

 image
 
 
 image
 

 
image 
Вече съм извън водопада нагоре по течението на река Сенокоска 1. Тя ще ме заведе на връх Мучибаба, висок около 1800 м. н. в.
 
image
 
 
 image
 
 
 image
 
 
 image
 
                               Край пътя има още много малки водопадчета.
 image
 
 

image 
 

image
 
          Беседка за почивка на билото на Балкана, което поема към вр. Мучибаба.
 image
 
                             В далечината се вижда масива на Копрен.
 
image 
                                                    Жаби залагат приплод      image
 
                      Некласирала се жаба в приплодния процес...image
 
  Днес тук минава понякога само един турист, или два. Някога - пасище, днес в него няма нито една овце. Планинска пустош за хората, за мен - планински рай.

image
 
  Вината за опустошоването на този край, минаващо през обезбългаряването му - проклетата граница, която откъсна 180000 българи от Родината им.
 image
 
  Суха зидария на пост. Имало е майстори някога! Това е сръбски пост, който трябва да пази стадата на българите да не пасат сръбска трева. 
 image
 
           Освен скалите, цветята също са част от красотаата на Балкана.
 image
  


 image
 
 

image 
 


 image
 
 

 image
 
  Един заточен в имотите си българин, забравен от Родината си...
 image
 
Ако градинката не рОди, оставаш си гладен, а може и да Умреш...

 image
 
В с. Славиня водоснабдяване има, но водата не се пие. Носи се на ръце. 

image 
 

image
 
 

image
 
 

image

  Следват снимки от ждрелото на с. Славиня.

 image
 
 

 image
 

 
 image
 

 
 image
 
 

 image
 
 

image 
 

 image
 
 

 image
 
 

 image
 

 
image

 
 image
 
  А това е врелото, пещерата, от която извира светената вода. При големи засушавания изворът пресъхва.
 image
 
 
 image
 
На тази и следващите две снимки се виждат скали от ждрелото. Може би милиони години са трабвяли на реката да ги докара до този вид. 

image 
 

 image
 
 

image
 

 
image
 
  Оброкът на с. Славиня. Символ на бъдещето на този край?
  Да напомня, че в двора на църквата на Славиня имаше войнишко гробище с кръстове, изработени в с. Гинци, което бе похитено. Тракторист-примат за да счупи две тополи унищожи и останалото от това гробище. На входа на двора за църквата има захвърлен кръст, върху койте се стъпва при влизане. Църквата и тя пада вече.
До тези последствия доведе откъсването  на териториите от страната ни и придаването им към други страни, Вместо поука за нас, българите, курвове и проститути ,незапознати с историята воюват на страната на Путин като тролове или хибридни войници за откъсване по подобен начин на територии от Молдавия, Грузия и Украйна и присъединяването им към Русия. Приматът, не познаващ историята /си!/ е способен на това, но ако това се прави срещу заплащане от държави с обществен строй както при приматите, грехът е още по-голям. Анатема на такива предатели!!!

,





Гласувай:
4



1. sande - Анатема на предателите!
09.08.2015 11:59
Анатема!

Да обичаме и да не забравяме никога българските земи!

"Един завет оставили са Нам Дедите.....!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284404
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930