Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2015 21:19 - ПОСЯКОХА СИМВОЛА НА ЖЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3219 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       РЕКВИЕМ  ЗА  ЖЕЛЕНСКИЯ  БАЛКАН

 

    И този дял от Искърския пролом ми е любим, свидетел съм на историята  му поне от 40 години. Преди да опиша трагедията му, която го сполетя ще опиша границите му.

   Той представлява един триъгълник с връх при катетите, опиращ във вр. Издремец, а хипотенузата му върви по брега на Искъра. Катетите му представляват долините на реките Трескавец и Лесковдолска. Този дял е място, сътворено то Бога да живеят в заветните му гънки хора с основна дейност животновъдство и допълнителна земеделие, за да се използва по бедните нивици на хората оборския тор от зимния сезон. При водоизточниците в долчинките са разпложени махалите на Желен, три от които  се виждат и от влака. Най-високата махала се казва Барите. Особеността та Желенския Балкан се състои в това, че има много подземни реки и най-голямото свлачище в България, което също се вижда от влака.

   Някога гората над селото /Желен/ е била изцяло букова. Само на няколко места по Балкана има естествени иглолистни гори от смърч, описвал съм ги. Аз станах свидетел на изсичането на последните букови гори над Желен, което стана преди 1989 г. На тяхно място веднага се засяваше черен бор и смърч, като второто бе ужасяваща грешка в екологичен план, а подмяната на широколистните гори с иглолистни където не им е мястото е поставяне на екологична бомба в региона със закъснител, посочвал съм защо. Буките се сечаха за шахтови подпори /на съветски език шахта означава мина/. В района имаше доста мини, от които се добиваха антрацитни въглища и медни руди. Имам спомен от преди много години през зимата, когато попаднах на една булка с децата й в букова гора. Тя водеше двете си деца при баба им да останат там през ваканцията около Нова година. Трябваше да каже нещо жената и реши да ме успокои, твърдейки, че тази зима вълци още не са се появявали при майка й. И сега пред очите ми е пътеката в снега между буките,  изворчета тук и там под някоя по-голяма бука. След 2-3 години минах отново на път от с. Желен за с. Лесков дол през планината. Буките наскоро бяха изсечени и извозени. Имаше планини от клони, още не беше залесено с бор, макар тогава това да се извършваше веднага. Изворчетата – тях вече ги нямаше…

   Въпреки сечта обаче и другите екопоразии, Желенският Балкан съхравянава част от своята красота до днес. Към долините на реките Лесковдолса и Трескавец има останали и широколистни гори, защото не стават за метровици – много са тънки, а стеблото им наподобява винт. Сега са пълни с чакали.

    Сечта в Тази част на Балкана е ужасяваща и обхваща и иглолистните дървета. Виждах не само тук как претоварват борови трупи от високопроходимите коли на тирове, които потеглят за Гърция. Тази зима дървените джелати са посякли северния скат на резервата Трескавец. Виетнамките свалят надолу метровиците, цигани ги претоварват на тирове. Схемаата на грабежа на пиродата продължава по утвърдената мутросхема, на която е подсигурен гърбът и над която има опънат защИтен чадър от най-високото място в България, парламента и правителството.  Немало такова нещо /б. м. изсичане на горите/, обяви наскоро министърката на земеделието и горите. Да проституираш от такова високо ниво с унищожаването на природната среда и за следващите поколения е престъпление, което заслужава смъртна присъда, мисля си аз. Тази сеч и незаконната, твърдят мутрите от Банско, била унищожавала природата, а тази, чрез която щяли да направят трасе за нов лифт и писти по Тодорка, нищо не била. Важното е да има пари, казват те, какво ни пука за природата. А зад тези контрапротестиращи стоят строителите, които след строеж на втори лифт ще вдигнат цените на луксозните апаратменти, които строят за руската мафия и за тези българи, които чрез покупка на недвижими имоти изпират парите си.

    Схемата на кражбата на гори е известна. За Община Своге хората казват, че всички широколистни гори са закупени от подставени лица на Емил Иванов и той е собственикът на горите. Други казват, че той е бушон, а собствениците им са депесемафиотите. Трети казват, че собственик на горите е руската мафия, а слуховете, че горите са придобили чрез заменки депесемафиотите се разпространяват за прикриване на истинските им собственици и посочват доказателста – неколкократното пребиване на Емил Иванов в Общината от руски мафиоти в спор за подялба на печалбите на бенизиностанцията в Своге, която е на Лукойл, а Емиил Иванов имал дял в нея, който не им отстъпвал. С комоцио и обезобразено лице откарвали Емил Иванов в Пирогов, но той не сезирал за побоя полицията, твърдят свогенци.

   Тази зима попаднах на превозвачи на борови метровици, два клетника. С риск на живота си те бяха качили високоппроходимия си автомобил с гуми като галоши до сечището и така го бяха претоварили, че се страхуваха да тръгнат надолу. Имаше метровици с диаметър 40 – 50 с, което прави тегло на една метровица около 170 кг, колкото е живото тегло на Дялан Пеевски. Хората ги бяха качили на камиона на ръце. Според мен товарът на камиона бе между 6 и 8 тона, което означава тези товарачи да бяха качили около 45 Дялани Пеевскии от заснежената земя на платформата на камиона, после да ги наредят по височина, да ги укрепят. Момчетата изглеждаха смъртно уморени и извадиха по чаша вино, за да си вземат дъх и за смелост по обратния път. Сега рискът за живота им щеше да е още по-голям, защото при слизането ако камионът се подлъзне един само Дялан Пеевски /б. м. една от метровиците/ да ги удари или притисне, това ще е краят им. Ние събираме трохите, казаха те, защото работим с Горското, което е собстреник на боровите дървета, които за нищо не стават, а всички широколстни гори и сечищата в тях, казаха те, са на Емил Иванов. Там са големите пари, а ние не можем да си купим дори нови гуми за камиона ни, той ще ни остави скоро…

     Според тях натоварените с борови метровици тирове отивали по цехове за направа на палети, а щироколистните заминавали за Бургас,  а не за Гърция, както се говори.

   Този ден бях тръгнал за сградата на Горското в Желенската планина, която е на много обгледно място. То е толкова красиво, че подхожда за манастир, а за това има и още две предпоставки – изворът до него и двете гигантски секвои, донесени някъде от Гърция преди 135 години.

   След Освобожедието на България хората са в подем, а новите държавници искат да имаме модерна държава и основават съответните институции. Една от най-важните институции тогава е била тази на Управлението на горите, за да се сложи ред в тях. А ред в горите си е имало - те са били частни, хората са си ги пазили. Пазели са и горите около селата си, за да не ги отнесат ветровете през зимата, да дават вода на селото, да се крият през летните горещини кравите в тях на сянка.

   Поради наличието на огромни площи с букови гори над махалите на Желен на билна поляна е била построена дървена барака за тогавашните горски власти. Хората са имали стремеж към съзидание тогава, към красота, някои са решили на поляната сред буките да засядят няколко гигантски секвои, които са донесли от Гърция, вероятно издънки от двора на манастирите в Света гора. Корените на секвойките хората повивали в стари дрехи докато ги пренасяли, които мокрели за да не подсъхнат. Както се полагат грижи за бебета. Засадили те секвойките, а секвойките като порастнали станали най-известните дървета тук. Те ми бяха репер, който ми служеше когато се придвижавах от Издремец към спирка Орлин за влака. По-късно бараката на Горското е преустроявана и разширявана, а след Девотото там се построи масивна сграда, секвоите обаче хората ги пазеха.

   При прехвърляне на Балкана от Лесков дол към Трескавец винаги минавах покрай тази мини горичка от гигантски дървета, най-големите от които бяха двете близначки в двора. Не съм се замиислял колко бяха високи те – любувал съм се на красотат им – но бяха поне три пъти по-високи от билото на покрива на двуетажната сграда на Горското, която бе поне 10 метра, а бяха еднакво високи, може би до сантиметър. Но мутризацията и приматизацията на сраната, която сега набира мощ и в Блог. бг, не им даде шанс да им се радва и поколението след мен…

    Сградата на Горското се изостави и обезджелези, обезпокриви, обездограми - схеми, прилагане вече четвърт век от живущите в квартала на Своге Тунел №8. Оставените на полудиво отлеждане коне при буря ползваха долния етаж. Двете гигантски секвои обаче със стволове широки колкото една лека кола си стояха. Клоните им от стеблото тръгват надолу, после променат посоката си хоризонтално. И не растат на ежажи, както е при боровете и може да се преброят годините им. Така снегът се отърсвасва от клоните им и не може да ги почупи. А върхът на секвоята наподобява острие, насочено към небето. По манастирите има секвои, те символизират посоката на молитвите на монасите – право нагоре - но толкова големи и красиви не съм виждал.

   Тази зима планът ми „Косматица” пропадна поради снега по това време и поради това се устремих по Желенския Балкан, където мутри секат горите като да световно и навсякъде ми изтъпкват пътища за разходките ми.  Поради това реших отново да видя секвоите. На път за тях обаче научих за трагичния им край.  Отсекли ги. Не исках да видя този ужас и заобиколих Горския дом, за да се спусна направо в с. Лесков дол. Човекът, който ми каза, че са отсечени /б. м. рязани вероятно с руските резачки с хоризонтален нож и дължина на веригата до 1500 мм./ добави, че от стволовете им изтичала смола и се била събрала върху отрязаното като топка. Ако можеше да си я прибЕри някой, каза човекът, за много години ще има борина /б. м. смола/ да си пали печката.

   Унищожаването на горите е злодйство спрямо природата, което приравнявам на убийство. Отрязването на двете последни секвои от тези, които хората са носили на времето си от Гърция до тук, придвижвайки се пеша или с каруци и повивайки корените им да не  подсъхнат както се попива бебе считам за жестокост, подобна на тази в Катинската гора. Напомням, че по заповед на Сталин там са избити 20000 пленени полски офицери, за да немогат са оранизират противопоставяне на окупацията на стрната им от СССР. Тези идиоти, които отрязоха секвоите са не по-малко жестоки от джелатите на Сталин. Това не се крадливи цигани, а оргатиницарани горски престъпници, с интелектуално развитие 3000 години преди маймуните, или както сега ги наричаме дърводобвината мафия. Видяла е мутра секвоите, харесала си е дървесината им, която е по-смолиста и от тази на черната мура и си платила да му ги отрежат, може би и набичат по размер и откарат в мутробарока. Това обаче не е лека операция. Всяко от дърветата тежи повече от 10 тона, при рязането му трябва да се дърпа от трактор, за да падне в определена посока, иначе ще застъпи ножа на резачката. За де се натоварят после трупите трябва кран с подечна сила поне 6 тона. И трупчийка не по.малка от размерите на един КАМАЗ, който може да превозва осем метра дълъг дървен труп.  За зла участ до Горското имаше сравнително добри пътища към селата  Желен и Лесков дол, така че опции за превоза на плячката има.

 

    Сбогом, гигантски секвои! И на Вас дърводобвната мафия Ви е.. майкята, като тук казват. Колкото е вярно, че не сте посечени, толкова е вярно и това, което казва проституиращата с незаконната сеч на гората министърка на горите.

      

    /Следва за поразиите, които придошлите след сечта на горите реки Кръстешка, Свиновска и Оградишка нанесоха на инфраструктирата/




Гласувай:
13



1. kasnaprolet9999 - Колко жалко, че няма кметове, като ...
15.02.2015 22:58
Колко жалко, че няма кметове, като този в Малко Търново да алармират обществеността, че се сече безобразно в Странджа. Аз написах в коментар, че се сече и в Ср.гора и в Ст.планина, защото го видях с очите си как през половин час минаваха камиони, натоварени с трупи. Хората в с.Макоцево ми казаха миналата есен, че всеки ден е така. Твоят постинг потвърждава, че безобразната сеч е навсякъде. Сега и секвоите са отсякли. Пълен идиотизъм, жалко за горите ни.
цитирай
2. nikolinavalentinova - Реквием за жалния Балкан
15.02.2015 23:13
Реквием за Балкана, засега, а за България? Май скоро ще е.
цитирай
3. sande - От Гърция навремето донесени секвоите увити в пелени като бебета, сега и секвоите , и буките заминават ...
16.02.2015 14:11
Заминават за Гърция. Или за Турция.

Високите прави дървета заминават.

И какво остава?

Кривото.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Замислям де за министърката на МОСВ и на Горите.
17.02.2015 21:47
sande написа:
Заминават за Гърция. Или за Турция.

Високите прави дървета заминават.

И се сещам за едно намерение зе дейстгвие , което съм чувал в кръчмите на Требич и Царичана: Фани единио, удари другио. Май трябва да се промени на :
Фани едната, с нея тресни с.другата...

Моити приятели от ГДР бяха извадени от панелките си за едно лято, за да бъдат те санирани. Сета те иживеят в нови прекрасни жилища. От гедерепанелките нищо не остана, всичко е страхотно. Тук за това няма пари, а кандидатите да окрадат помощите за саниране са много. Напр. банките.

Кривото.

цитирай
5. planinitenabulgaria - Атака няма да допусне това,
17.02.2015 21:48
nikolinavalentinova написа:
Реквием за Балкана, засега, а за България? Май скоро ще е.

Като ни върне към СССР ще оправи нещата. Все едно Северна Коря да присъедини към себе си Южна...
цитирай
6. planinitenabulgaria - Министърката на горите няма да се съгласи с Теб!
17.02.2015 21:50
kasnaprolet9999 написа:
Колко жалко, че няма кметове, като този в Малко Търново да алармират обществеността, че се сече безобразно в Странджа. Аз написах в коментар, че се сече и в Ср.гора и в Ст.планина, защото го видях с очите си как през половин час минаваха камиони, натоварени с трупи. Хората в с.Макоцево ми казаха миналата есен, че всеки ден е така. Твоят постинг потвърждава, че безобразната сеч е навсякъде. Сега и секвоите са отсякли. Пълен идиотизъм, жалко за горите ни.


Според нея нема такову нещу, всичко е под /нен?/ контрол....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180558
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031