Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 17:23 - ПОСЕЧЕНАТА СВИНОВСКА ГОРА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2091 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПОСЕЧЕНАТА  СВИНОВСКА  ГОРА  ОТВЪРНА   НА  СЕЧТА….

 

    Свиновската река е средната от трите реки, които се събират от северната страна на Батулия и се вливат в Батулийската река. Трите реки от ляво на дясно са Кръстешката, която извира изпод вр. Високата чука, Свиновската, която събира водите на една обърната на юг обширна планинска долина. В тази долина е разположена една от най-високите махали на Балкана, Свогето. Третата река - Оградишката, извира почти от вр. Чукава. Това е един водосборен район според моята преценка към 400 – 500 кв. км. Ако паднат 10 л./кв. м. и ако няма къде да се акумулира това количество, колко много вода ще потече към р. Батулийска, защото всичката вода от тази голяма площ се събира в една река – Кръстешката, която е неин приток. Описвал съм какъв водосборен район има Батулийската река, сега само ще уточня, че площта му е поне колкото на Витоша, а върхът на този гигантски планински тригълник е вр. Мургаш.

    Тези три долини на р. Кръсетшка и заграждащите ги четири рида, които започват от централното било на Балкана са един жемчучин, ползвам термин от съветския език. Природата тук е създадена да я обитават животновъди и така е било тук до съветизирането на страната, когато на този поминък с одържавяването на горите и пасищета бе скложен кръст. При споразумението между България и Румъния при връщането ни на Южна Добруджа, която ни отнемат мръсниците /пардон, великите сили/ по Ньойския договор е имало етническо преселване, но напатилите се от безводието по Добруджа българи не желаят да се установят в Южна Добруджа, а се заселват във вътрешността на страната. Част от тях се заселват именно тук, като н. в. Цар Борис ІІІ им предоставя помощи и безплатна земя по този район. Земеделието те заменят с животновъдство. Тогава н. в. оповестява, че ще започне мащабна програма с помощта на инженери и строители от Европа за водоснабдяването на Южна Добруджа с проект, подобен на този от яз. Бели Искър до София.  Войната, победата на мафията в нея, смъртта на Царя и съветизацията слагат кръст и на този проект.

   След 1989 г. нови беди сполетяха тук малкото останали хора. Първите едри престъпници бяха тези, които окрадоха животните на хората. Писал съм за вързаната баба, пред която джелатите на мутрите са насекли кравите й живи, оставяйки там ненужното им – долната част на краката, главите, търбусите – а другото са откарали за месо във фирмите на мутрите. Писал съм и за застреляните и обезмездрени от джелатите на мутрите коне, на които попаднах сред мършояди и вълци.

   Останали и без животните си, друга беда сполетя хората тук - битовити кражби на ромбригадите, в началото идващи от към Своге, а после и от Курило и от Литаково през Балкана. Една друга беда обаче ставаше все по-видна осообено за наблюдателните еколози като мен, изсичането на горите. Тук планината до към 1000 м. н. в. има предимно церови гори. Церът е планински дъб. Където е по-мрачно расте габър. Над този пояс пък расте бук и достига 1500 . н. в. Това са трите най-търени за огрев дърва и започна перестройка на гората, предвождана от мутросекачите -  живите  дървета те превръщаха в метровици за складовете си с дърва за огрев. Бизнесът обаче се разрастна, той възприе трансгранични мащаби. Метровиците вече не трябваха само за складовете им, а тръгнаха за Гърция, където вървяха доста по-скъпо. Претоварват се те от малките високопроходиме камиони на тирове и поемват натам. Но се разшири и номенклратурата на търсеното дърво за Гърция. Царо /педерасът непочистен/ им предлагаше дървесина от бяла мура, дървото, което никой не смееше до него да сече. Беломуровата гора е скривалище през зимата на дивите животни, защото там климатът остава мек. Тази гора расте много бавно, защото е на най-голямата надморска височина, след смърча. Гърците обаче получават помощи за селското си стопанство от ЕС и имат голяма нужда от амбалаж. И се отвори нова ниша – смърчовите дървета, белият и черния бор, превърнати в метровици запътуваха с част от тировете към тях, за да бъдат превърнати в щайги. Унищожени поради това по Батулийско бяха хиляди декари нови насаждения – борови на мястото на дъбовите по време на социализма. Вече не се сади нищо, гората след сечта се превръща в джунгла. Единствените животни, които могат да се проврат и скрият в нея са дивите свини, които днес квичат от всякъде.

   Гората с почвения си слой, с шумата по земята и по други начини акумулира дъждовната и снежната вода. Признавам си, не са ми съвсем ясни тези закони, но ги чувствам. Трябва някой да е по-умен от Делян Пеевски, за да ми обясни и аз да се съглася, защо след като се отсече буково дърво с изворче по него, изворчето пресъхва. Би трябвало да е обратното, защото букът предполагам черпи от водата му. Но има и някаква друга зависиост, ако не на Дяланияу, известна може би на друг като него, напр. депутатът на област Кюстендил.

   В района, за който пиша се извършва непрестанно ужасяваща сеч, като за неин изпълнител се посочва бизнесмен с прякор Белия Мерцедес, който имал връзки с всички възможни лица и институции, от които зависело да сече, включително и с нотариусите, когато той вземал от бабите горите им за ползване или на концесия /б. м. да ги осече/. На горите в този район им е…. майката. То пътища ли не пробиваха с булдозери през гората, където след това наставаше ерозия, камиони ли не минаваха да доиздълбават пътищата, джипове със секачи. Може би такъв ужаас е имало само в Катинската гора. Реките станаха кафяви от свличащата се горска пръст в тях, по руслата им в страни вместо кристално чисти камъни сега има тиня. А каква клада представляват сега тези осечени гори, чиито клони остават в гората и при мълния или цигара от примат може да стане страшен пожар.

   Не можеше природата да не опита да вразуми хората за това злодейство срещу нея. И тя го стори. Река Кръстешка е придошла с такава стена, която не е имало никога, като хората казват. Доказателство е бетонният мост при паметника на партизаните в края на селото, който е отнесен от водната стихия. Тя е влачила камъни и клони, те са се задържали при моста, натиснали са го и са го разрушили. Поне 12 м. е широк мостът и въпреки това не е успял да устои на тази природна стихия.

    Мисля, че това не е случайно. Близо до моста се намира база на Белия мерцедес, къдото той складираше дърва, но вече не, защото направо заминават за Гърция. Там сега има багери и високопроходими камиони. Непосредственият виновник за това природно бедствие за мен е точно този бизнесмен, който посече горите над северната страна на Батулия, а може би и другаде. Природата ни показа, какви са  последстивята от тези екоппрестъпления, но какво от това? Тирове вече не могат да преминават по р. Батулийска към Ябланица и Огоя, защото се минава по тесен и стръмен път и по временен железен мост над реката, по който могат да преминат само малки камиони. Да се е замислил някой, да е спряла сечта?

   Не! Дори мисля, че тя сега, след като вече имаме правителство, нещата са отишли още по-далеч. Превръщаните в метровици останки от горите се претоварват на тировете вече не на уширението на шосето в близост до с. Реброво, набедено за скришно място, а на мегдана на с. Батулия.

   Поличбата на природатаа, която на времето Хайтов формулира така:    

-         Не кърдисвайте гората хораааа, лошо ще стае хорааааа!!!!

не бе разбрана от приматите, които печелят от унищожаването на природата. А йерархията на приматите, които печелят от унищожаването на природната среда  започва от парламентаа, минава през правителството, разните там комитети, местната власт, съдебната, горските власти, полицията във всичките й разновидност, митниците.

    Неакумулирани от горите и пасищата дъждовни води, отправени към язовирите, дадени на мутрите на концесия и превърнати от тях в рибарници чрез бетониране на шлюзовете им за контролирано източване на водата, доведоха до днешния проблем в страната.

   И как не? Ако в една страна хората не могат да си изберат правителство, а то идва на власт с подкупните ромгласове, така ще бъде до изселване на всички непримати от страната.

   Много пари има в сечта на горите, затова тя няма да престане. И реките, стояли мирни от както си текат, все повече ще напомнят за себе си. На министерството, което трябва да полага грижи да не сполетяват страната тези проблеми – МОСВ - винаги се е гледало като на най-тъпото министерство и поради му тургат и най-тъпите министърки от договорената между партиите номенкратура да оглави министерстввата. А може пък да има и изискване към назначаваните там за министърки, напр. да се приматки на квадрат, за да заемат поста. От страни те на такива наподобяват, от вътре може и различно да изглеждат нещата. Да изоставиш язовирите за да престанат да бъдат те водни буфери, а перестроени в мутрорибарници, да осечеш горите – ако това не е екопрестъпление по вина на МОСВ, не знам какво е.

    Дано главният прокурор, и той на поста си с помощта на ромгласовете да прочете постинга ми и се самосезира. Но се съмнявам, защото и да реши да направи нещо, може да чуе от задкулисието: Вето!

   

  

 




Гласувай:
9



1. injir - Така е. Алчност и пълно безхаберие. ...
07.12.2014 23:47
Така е. Алчност и пълно безхаберие. И продължават да са такива.
цитирай
2. demonwind - Някога в Камбоджа (Кампучия)
08.12.2014 14:13
имаше един човек - Пол Пот се казваше, това му беше прякор. Май е време и в България да дойде такъв, иначе оправия няма! И да беше само тая гора - из целия Северозапад се сече поголовно!
цитирай
3. sande - Земята някой ден ще скочи за всичко да си отмъсти!
09.12.2014 15:14
Поличбата на природатаа, която на времето Хайтов формулира така:

- Не кърдисвайте гората хораааа, лошо ще стае хорааааа!!!!

не бе разбрана от приматите, които печелят от унищожаването на природата. А йерархията на приматите, които печелят от унищожаването на природната среда започва от парламентаа, минава през правителството, разните там комитети, местната власт, съдебната, горските власти, полицията във всичките й разновидност, митниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12318928
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930