Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2014 18:56 - МЕЧКАТА ОТ РУСИНОВ ДЕЛ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2224 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     МЕЧКАТА ОТ РУСИНОВ ДЕЛ – ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

     Преди няколко години извърших редица пътувания с изходни точки от с. Оплетня, от с. Миланово и от с. Лютаджик. Римски път свързва тези села, описвал съм го в блога си. Той преминава през мястото, където е било някога старото село Миланово, то се нарича Старо село. Красотата там е неземна!  По този римски път се преминава през махала Русинов дял, днес изоставена. Природата обаче не търпи празно място и в полуподземните етажи, където някога са живяли кравите сега живеят диви животни. Явно там някъде бе родила и мечката, за която отново ще пиша.

   Връщайки се веднаж по римския път от с. Лютаджик към ж. п. спирка Оплетня бях решил да спра и да си почина на римската чешма на селото, защото имах доста време до влака. Пояснявам, че тук районът е карстов и вода има само при карстовите извори, които са каптирани и имат каменни поилки за животните. Излязох от една поляна и поех към чешмата. Над мен са къщите, под мен - гората. Смразяващ кръвта ми рев долетя към мен от гората. Без всякакаво съмнение мечка, успокоявам сам себи си аз. Трябва да запазя спокойствие и да не променям това, което правя, това ме е спасявало винаги. Продължих и достигнах чешмата, която бе на 50-на метри пред мен. Втори още по-ужасен рев последва и аз се реших да погледна с края на окото си към мястото, от където той идваше. Жълтокофява мечка на около 50 м. от мен лежеше и ме предупреждаваше, че лощо ще стане. Да лежи до извора и да не става означава, че вероятно има бебе.

Третият рев ме достигна след още около 50 м. но не толкова страшен. Затичах се към с. Оплетня след като превалих един рид, Русиновия.

    Долу в Старо село живееше постоянно само един човек, заселник от тук от с. Радейна в Западните покрайнини, избягал от там заради беднотията. Тук гледаше животни. Казах му за мечката, но той не знаеше за нея. Обезпокои се обаче, защото можела да му изтрепе кравите или овцете, ако попаднат на нея.

   Доста време измина от тогава. Снощи бях на честване на кръгла годишнина на една музикантка, а там братовчед й, чиято жена е от Миланово. Те имат вила точно в Старо село. Заговоорихме за селото, с чиито околности съм добре запознат и стана въпрос за мечката. Пак по това време възрастен човек вървейки от с. Миланово за Старо село спрял да пие вода от друг каптиран извор край пътя и…мечка с две мечета. Мечката явно е решила да смени изворите. Изревала тя срещу него, той се покачил на чешмата, която е не повече от метър и половина висока. Дошла мечката до чешмата да се разправя с него, седнала си на задника, размахала се с лапи и се изревала няколко пъти застрашително срещу него. После си тръгнала, но се ообърнала няколоко пъти към него с рев.

    От стрес човекът изпаднал в нервна криза и после цял месец бил на легло с успокоителни и с уплаха, че пак ще срещне мечката.

    Мечката повече никой не я е виждал, била е там само едно лято. Женската мечка мигрира, може да е напуснала този райо, да се е преместила другаде с мечетатаси , възможно е ловци да са я убили. Тази мечка беше наша, местна, защото сегашните румънски черни мечки, които се разселват из страната са смес между нашите при които мъжките са чернокафяви, а женските са жълто кафяви. Така се получи  новата раса мечки у на сега, отстрани по светла и с черен гръб.

   Та – пак съм се разминал с торпедото.

 

   Едно уточняване. Старото име на с. Миланово е Осиковица. Преди 1923 г. тук вилнее партизанин с партизанско име Милан. Той много обичал народа и много мразел фашистките войници. Поради това момчетата в отпуск от казармите, които помагали на родителите си по ниви, ливади или с животните, той ги застрелвал. Хващат го обаче след погрома на метежа, родителите на убитите момчета след 1923 г. го хвърлят горе от скалите, като той пада пред входа на Ръжишката пещера. На равното място горе има мемориал за геройски загиналия наоден отмъстител. В негова чест Осиково става Миланово, а днес бронзовата статуя от паметника му в центъра на Миланово липсва, вероятно открадната от ромовете на квартал Тунел №8. Мемориалът до махала Ръжишка е грандиозно съоръжение, което е ограбено. Пробити са дори дебелите каменни стени, за да бъдат усвоени  джелезото и джиците от хподземията на мемориала. А на покрива растат дървета. От парка над мемориала всичко е изчезнато – за скрап или за горене или за строителство, напр. стъпалата. Краят на един мегаломански проект, построен в чест на един убиец…




Гласувай:
9



1. sande - Миланово - апология на един гнусен терорист ...
26.09.2014 19:24
Всичко, свързано с т.н. Септемврийско възстание е първата, шамшалска история след т.н. ВОСР. Първия опит за износ на революция чрез проект на КГБ, със съдействието на Георги Димитров, второотделенец, мързеливец, нарочен за "вожд и учител" на българския народ. Първият опит се проваля, но втория опит на същия проект все пак успява през 1944 година. Та до днес проекта продължава.
цитирай
2. anwel - макар че можех да остана анонимен...
27.09.2014 15:54
Пиша това пояснение, защото по невнимание чукнах с мишката глас в "червено" . Напротив, с огромно удоволствие прочетох и този постинг, и още други назад. Съжалявам, че под толкова интересен разказ ще се мъдри отрицателен глас резултат от едно недобро позициониране и невнимание с мишката.
Вашите пътеписи всеки път чета с интерес и мъничко благородна завист, че имате възможност да обикаляте и най-далечните и затънтени кътчета на България. /ако сайтът позволява - изтрйте го "червения" глас/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189686
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031