Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2014 23:45 - НА РАЗХОДКА ПО ПЛАНИНАТА БЯСНА КОБИЛА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3695 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Тази разходка по Бясна Кобила обхваща едни неин страничен рид, много красив. Села има и от двете му страни не само покрай реките в долините, но и в изворните им области. Пътната мрежа е почвена или настлана с чакъл, но пътища, удобни за туриста има в каквито посоки той пожелае да отиде.
   От страната на Босиилеградско, което е част от Западните покрайнини има само букови гори, а по билото на Бясна Кобила има смърчови гори или алпийски пасища. Буковите гори се изсичат и метровиците се карат в посока на гр. Сурдулица.  Така природата на планината се преобразява, на места е наранена жестоко, а смяната на буковите гори със смърчови осушава планината. 
  В тази планина населението е само българско. Като го прогонят сърбите от родните му мест -, те водят тази линия вече почти век - тук няма да живее повече никой. Ще стане това, което стана с турските села по местата с най-сурови природни условия по Източните Родопи. От градина, където хората се трудеха, сега там има не полупустини, а цели пустини. 


image

    Това е един висок страничен рид на планината Бясна Кобила, наричан Лисинският. Той се отделя от централното било на планината и разделя две страхотни долини - на селата Лисина и на селата Любата.  От двете му странии текат големи реки, като над с. Лисина има язовир, а покрай реката без пътека може да се достигне до вр. Стрешер - най-красивият в Бясна Кобила. Но за това са необходими към 6 часа. Този рид е тип чал, осеян с много интересни камъни, които ще покажа в следващия постинг. Той е като копие на Триглав, но по-малък. Ридът завършва с остър скален рида, спускащ се към Босилеград. Зад града  е планината Милевец, и тя страничен рид на Бясна Кобила.  От двете му страни има пътеки. Този рид е осигурявал паша за хиляди овце, а покрай реките - за много крави. Днес са останали малко крави, които хорага гледат в домовете си, а по обширните пасища няма нито една овца...

image



image

                                                         Скален сфинкс?

image



image

      Кандидатдепутат за следващото НС от 7-и квартал?

image

   По планината има естествена смърчова гора, която расте при най-суровия климат.

image



image

Любимото лакомство на кукувицата. Докосването до тази
гъсеница води до коппивна треста.

image

Имам версия кому принадлежи тази къща - на рабитил в Германия и сега полаващ пенсия от там.

image




image



image



image



image

Този връх ще поместя и на други снимики, погледна от други части на билото на Бясна Кобила. Той наподобява на красива жена - от където и да я погледнещ, тя все си е красива.

image

Това е страничен рид на Бясна Кобила, но много сериозен. На прохода през него има село с българи, които живеят при много сурови условия и в ужасяваща бедност. Казавт, че седем месеца в годината са откъснати от Босилеград. Тук стават само картофи, плодове и каквато дадат животните. Две млади момичета копаеха като къртици картофената нива, в която половината от почвата бе камъни. После помъкнаха като добичета чували с поне по 20 кг. Поговорих с тях, хвалят селото си.

image

                                Вижда се долината на р. Лисинска.

image

              Тази смърчова гора е на мястото на изсечената букова.

image

Останки от буковите гори. Тези дървета не са изсечени, за да не секне водата за селото под тях.

image

Естествени смърчови гори, растат навсякъде, където е открито за бурите.

image



image

Пътищата между селата се подържат, но ми се струва че това е поради сечта на буковите гори.

image



image



image

Това е вр. Стрешер, малко в страни от централното било, от който започва рид с много разклонения и гънки, в които на завет има много села. Този рид приближава до Косово. Когато бях там в горите на Косово бушуваше голям пожар.

image



image

Идиоти са правили път за да строят антена на вр. Стрешер, но се се брактисали от идеята си. С този път са загрозили върха, а на самия връх са ровили с булдозери си като диви свини.

image

Ако поети спрат на това място и се огледат, още по-хубави ще станат стиховете им.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Открито било - смърчове. Това дърво е феномен да издържа на сурови природни условия, но му се появи опасен враг - сушата. Плитките корени на смърча ако са върху скалист терен, той изсъхва. Същото е при вр. Копрен у нас.

image

                              Паднали дърва от возачи на метровици.

image

      Камиони с букови метровици потеглят от Западните покрайнини за Сърбия.

image

Камиони с метровици, изсечени от скатовете с букови гори над Босилеград ще прехвърлят билото на Бясна Кобила и ще се спуснат в Сърбия.

image



image

Един символ от рушенето на природната среда - камион с метровици вдига прах от преобразяваната от хората цветуща планина в пустиня. Тук хората се надяват, че след 100 години /считано от 1919 г./ тези земи ще бъдат отново върнати на България, сърбите пък бързат да изсекат горите. След изсичането на горите обаче става страшно, вече всички го усещаме. С изключение на нашия главен прокурор, пардон, най-комепетентният от компетентните ни органи, които трябва да установят, защо стават наводнения. Като не идват с мен ще им е трудно да пазличават топло от студено или светло от тъмно, но това не ги освобождава от задължението им по Конституцията да дават вещо заключение за тези природни бедствия и защо в наводнените къщи на хората остават шарани и толостолоби.

image

          База "Бясна Кобила", а зад базата се виждат очертанията на вр. Стрешер.

image

В тази долчинка е най-високото село на планината Бясна Кобила, според мен 1500 м.

image

      Този рид изглежда доста мек, но след два-три часа по него той си показва скалите.

image

С много голям зум съм хванал очертанията на планината Руй с едноименния връх. Половината от планината е у нас, но по красота другата й половина я бие по всичко. 

image

Тези хора са пътували с автобус от Босилеград за Сурдулица, автобусът се е подхлъзнал в снега и те са загинали. Тази жертва е символ на географското положение на Босилеградско - към Кюстендил,- затворено с граница заради идиотите /Великите сили/, а към Сърбия - оградено от всякъде с планина, висока почти 2000 м. Някои сили май са искали да измрат българите по тези земи.





Гласувай:
22



1. sande - Прекрасен репортаж от Бясна кобила!
15.09.2014 15:43
Тук сърби не могат да живеят.

Те са капризни, гаорделиви и фукливи.

Тук може да оцелее само българин.

Поздрави, Коста!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много е кръсиво и скръбно. А за пр...
15.09.2014 16:19
Много е кръсиво и скръбно. А за предположението ти относно стопанина на къщата не си прав. Не го издавай, че ще му видят някой ден сметката циганярите, на тях им дай такава информация и гледай какво става. Знаеш ли колко баби са пострадали само защото се е разчулор че имат деца в чужбинар които им пращат пари за да преживеят? Снимал си билката повет-онова рошавото памучесто растение 30 и 31 снимка. Поздрави!!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Не се опасявай от цигански набези
15.09.2014 23:47
kasnaprolet9999 написа:
Много е кръсиво и скръбно. А за предположението ти относно стопанина на къщата не си прав. Не го издавай, че ще му видят някой ден сметката циганярите, на тях им дай такава информация и гледай какво става. Знаеш ли колко баби са пострадали само защото се е разчулор че имат деца в чужбинар които им пращат пари за да преживеят? Снимал си билката повет-онова рошавото памучесто растение 30 и 31 снимка. Поздрави!!


в Западните покрайнини, г/жо Пролет. В Сърбия, към която все още принадлежат Западните покрайнини има полиция, която пази хората. Там циганите не са опасни, поне за сега, но след изгонването им от Хърватия и Косово и условвието на ЕС да им се дават помощи от Сърбия без да работят, доведе до голяма популация сред тях и това ще промени статуквото. За сега набезите там се осъществяват от нашите ромове, защото граничните полицаи и от двете страни са много рехави.
Като проблем обаче отбелязвам квартал "Бензиностанцията" в Пирот, нещо като минимодел на нашето Столипиново. Свръхпопулациите им разселват по селата в Западните покрайнини, както на времето Т. Живков преселваше ромовете по Видинско. И като резултат от това решение днес за СеверозападнаЛА България. И за квартал "Нов път".
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Не си ли противоречиш? Нашите цигани правят набези, което може да е опасно за човека.
16.09.2014 13:39
"В Сърбия, към която все още принадлежат Западните покрайнини има полиция, която пази хората." и "За сега набезите там се осъществяват от нашите ромове, защото граничните полицаи и от двете страни са много рехави."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186133
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031