Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2014 22:10 - "ПОКРАЙ ТАЯ МЕЧКА ЗЕТ МИ СТАНА НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ!"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1868 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 08.09.2014 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                             НЕ  Е  НИКАК  СМЕШНО!

 

     Съседът ми по вилно място е на 55 годни, никога не е стъпвал на планина. Казвам му, че там е хубаво, има много интересни места. Него обаче друго го влече – добре си похапва, но също и жена му, и децата му, и сестра му. И си им личи, особено на сестрата.

     Но става така, че семейството му се озовава в Смолян по работа. Момчето, с което съседът ми имал бизнес – той работи в СОД – го кандърдисало да се разходят в почивния ден около Смолян. Единият вариант бил да отидат чак до вр. Перелик с коли, вторият – пеша до няколко от Смолянските водопади. Перелик далеко, високо, жена му – добре гледана, не й се ходи. И за да не се засегне момчето, проявило вежливост към тях, тръгнал Вальо с него към Смолянските водопади. Красиво, заслужава си но:

   На пътеката пред тях стои една мечка и ги гледа. Момчето успяло само да каже, сега си еба майката, и мечката го подгонила. Вальо се държал като интелектуалец в Хайдпарк и продължил разходката си. Като се оправят с мечката, момчето ще се върне, казал си той и ще продължим нагоре но:

   На пътеката две съвсем малки, мечета, едвам ходят, сладки, не можеш да ги отминеш без да спреш при тях и да ги погледаш. Гледайки ги, от горната част на пътеката се чува глас:

   - Бягай, бате Вальо, мечката тръгна към теб:

   А бате Вальо при мечетата, харесали му, но срещу него с ужасен рев налита страшен звяр. Ами сега? И Вальо решил да се скрие от мечката в храстите на метър-два от мечетата. Само че храстът бил излязъл извън пътеката и бил надвесен над скали. Промушил се Вальо през храста и паднал на скалите, след което не помни нищо. Мечката доволна, че пропъдила натрапника си подбрала мечетата и се скрила в гората.

   Събрал смелост, колегата му се връща, от Вальо няма ни следа. Търси го, вика го – нищо. Обажда се на ПКСС и те идват веднага. Вариант да го е отнесла мечката е изключен и се разтърсили още по-усърдно наоколо. Видели долу някъде Вальо, приклещен между две скали, не мърда. А до него не може да се слезе. Нова заявка - идват алпинисти с алпийска носилка. Но Вальо хем здраво приклещен, хем много тежък, но диша. Справили се някак, междувременно поръчали и линейка да го закара до болницата в Смолян. Поставили му система, на командно дишане и чак тогава взели да го преглеждат. С черепна травма и комоцио, с всчките ребра от дясната му страна счупени, положението му много тежко.

   Така Вальо стана най-известният човек в България, според тъщата му. В интернет може да се намери този случай, като се сложи на търсачката Валери Кукушев.

   След месец по болници, на екстензии, на високи възглавници, Вальо вече кара кола. Но не е същият. Побелял е като старец, напълнял е, пуснал е дълга брада.  Май са го пенсионирали по инвалидност. Каза, че мечката, от която побягнал била от страни жълта, а отгоре черна -  значи смес между черната румънска мечка и местната родопска – и затвори разговора така:

   Ако някой ми каже, че е срещал мечка, не му вярвам.

 

   Нали си имаме поговорки за всичко, ето една:

   Бай бабо, да ме не среща мечка!

   Срещата може да е и опасна, ако турист навлезе в територията на мечок, която той счита за негова и не се мести другаде. Навлязъл натрапник в територията му ако го види може да го перне с лапа и да го потроши, а може и да го събори, сгази и наплюе, изразявайки по този начин презрението си. Женската мечка е скитник и бяга от хората, но има ли мечета, пази ги и прогонва натрапника грубо, по мечешки. За целта има нокти дълги 10 см, в основата си са дебели 1 см, на върха са остри като игли. Притежава и удар с лапата до пет тона, който убива кон или вол, бяга по-бързо от човека. Ако човек се скрие в храсти, тя и там може да влезе, ако се качи на дърво – и тя може. Ако се скрие в барака, ще потроши бараката и тежко му натрапника.

   В ушите ми като описвах този случай прозвуча трикратния предупредителен рев на мечка срещу мен на Русинов дел, която вече описах в блога си. Мечката лежеше с гръб към мен, не стана, не се обърна и бе жълта. Още един от случаите в планината, при които съм се разминал с торпедото, което бе на около 50 м. от мен.

 




Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181614
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031