Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2014 10:18 - „ЧЕРНАТА ВОЛГА”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„ЧЕРНАТА  ВОЛГА”  И  НАВОДВЕНИЯТА  ПО  БЕРКОВСКО

 

   Какви ли не идиоти срещах през живота си – много ми станаха годините, никога не съм стоял мирен!  Видях и „Черната Волга”. Това е дърводобивник, който сечал буките в страни от пътя, обслужващ каскадата Петрохан-изток и Петрохан-запад. Този път преминава през букови гори, пощадени през вековете от брадвата, защото са били на неудобно за извозване място. Пътят обаче, който е дълъг 30 км преминава през най-гъстата част на гората, като започва от границата със Сърбия и достига на десетина км. от с. Зимевица. Всякакви камиони могат да преминават по този път, ползват го и доста големиите дървовози на „Черната Волга”.

    Аз писах за случай, когато ме върнаха от маршрут към х. Амбарица, защото минавал през вододайна зона, осигуряваща вода за Ловеч. Можел съм да я замърся или да хвърля отрова в нея. Но пък пропускаха камиони дървовози и трупчийки, на които се возеха цигани с моторни резачки, за да унищожават буковата гора, даваща тази питейна вода. Кортежът им се съпровождаше от луксозни високопроходими джипове. От охраната не питаха къде отиват, ще замърсяват ли водата и други неща, а бързаха да им вдигнат бариерите.

   Буковата гора е най-големият акумулатор на дъждовна и снежна вода. Бих казал, че този преходен процес на задържане и бавно изпускане на водата от нея е основен цикъл в живота на растенията и животните, респ. хората. Най-големият изпарител на водата пък е борът, който целогодишно смуче и изпарява водата от почвата  од него.

    Доста съм ходил по горите, но едно явления не мога да си обясня. Изпод буката често има изворче, което мени обема си, но не пресъхва. Мутрите отсичат буката, изворчето пресъхва?!?!? Давам и конкретен пример със Сирашката махала, която е към Лакатник. Пиянищата от махалата отсякоха буката, под която бе изворчето за селото, за да я изгорят. Водата „избяга”, останалите на сухо пиянища се преместиха в гара Лакатник, където за разлика от махалата им има най-великото човеко достижение – кръчма с пиЕне.

   Сега ще посоча втори случай, който не би се случил и в държава от времето 3000 години преди маймуните:

    Минавам над Четирите големи понора от Петрохан на път за Бов. Навсякъде разхвърляни бутилки от бира, ракия – цигания до шия. А тук е един от върховете на красотата на Балкана. Пътят за водохващането върти в горната част на шест понора, четири от които - грамадни и във всеки се вижда част от сляпата река и мястото в скалата, където тя „пропада”. Разбрах от овчар, че става въпрос за цигани от Берковица, разбрах, че са наети за секачи от „Черната Волга”. Говорих с един от циганите, беше грамотен, сигурно бе лидерът им. Каза, че са много доволни, плащали им с дЪрва и ги хранели, но и пиЕнето било добро, идвало привечер. Циганите сечаха горите, спускащи се от Козница към Големите понори. Някога – място за нощуване на стадата в поляните сред горите, днес сечище. До река Воденична имаше една огромна мандра, градена с дялан камък – направо строителен шедьовър. Стените с дялан камък вече са изчезнати, а къмъкът сигурно е ползван за някой мутробарок.

   Докато говорех с циганина, той каза, че идва шефът и изчезна. Мина една черна Волга, не погледнах какво се вози вътре. Аз продлъжих защото времето ми винаги е по-минути, гоня влак още от тук. Стигнах място за товарене на камиони с метровици. Това не е лека работа. Има метровици дебели над половин метър, а относителното им тегло е почти единица, както на водата, това прави тегло надвишаващо дори това на Делян Пеевски. Колко души трябва да вземат от земята нещо като Делян Пеевски и да го качат на височина примерно 3 метра? Но и да го наместят и укрепят. „Черната Волга” бе слезнала от колата  си и псуваше и налиташе да бие едни момчета товарачи ,вероятно ученици, които бе наел щофьорът на камиона. „Волгата” обаче бе такова едро нещо - не дебел, а огромен, наподобяваше на горила. Тегли им по една, влезе във Волгата и отпраши нататък. Възмутен, опитах да говоря с едно от момчетата. Казвам му, защо не му пуснете от камиона едно огромно дръво върху него, после веднага още няколко и ще се отървете от този идиот. Момчето не отговори. Продължих и отново срещнах „Черната Волга”, пътуваше срещу мен. Той направо хвърчеше с колата си по прашния път, зад него имаше облак прах. Пътят е лош, колата подскачаше на границата да се обърне.

    При друг преход питах местни хора на Петрохан, където винаги си вземам кисело мляко дали знаят нещо за „Черната Волга”. Знаеха и още как. Казаха, че за него прегради да сече няма. Споменаха и за друга дърводобвна мутра, Въглищара. Той работел по шосето от Петрохан до Бързия, като от отсечените дървета правел дървени въглища. За тях имало голям пазар тук и в Гърция. Той обаче имал проблеми с работниците си, защото на горелото му работата била ужасно мръсна.

  Аз за малко да бера ядове заради обект на Въглищара. Спрях веднаж колата си на връщане от Западния Балкан под ВЕЦ „Петрохан. Мястото бе красиво, аз исках да си натоваря от реката в колата няколко заоблени плоски камъни с различни форми. Имах време и реших да се разходя по пътя, който бе пробит в гората в дясно, без всякакво съмнение с цел дърводобив. Минах дв-три км., никъде не бе сечено. И срещу мен идва един циганин, ама черен от сажди, както миньорите, които копаят антрацитни въглища. Каза, че напуска работата, защо Въглищара плащал малко, а работата била много тежка – дим, сажди, жега, работи се и през нощта. Циганинът обаче ме предупреи, че след малко е бараката с охраната на мястото, където горят дърветета за въглища /горелото/, от там нататък по пътя не може да се преминава, ще те гръмнат, каза той, или ще те разпитват поне час. А и Въглищарът бил днес там за да плаща. Върнах се. За този добив на въглища тук бях чувал, его че попаднах и на обект на Въглищара. Подбирали само най-плътното дърво от буките, останалото се режело на метровици и отивало за горене.

   Сега малко по-общо за дърводобива тук, къде той се извършва:

   В пстинг наскоро писах за никога несечената букова гора на Ржана над с. Оселна. Вече и тя е заминала за Гърция. Подобна съдба имаше и гората от с. Дружево до с. Заножене. Двете гори над Оселна и тази ги свързва общ римски път. Той служи за издърпване на буките с трактори. Над Заножене имаше една бука, която тракторът не бе успял да изтегли. Две ужасяващи сечища на буки тук свързвам с Катинската гора – това при Дружево и при Губислав. Сечта продължаваше и по р. Батуня, после по скатовате над Клисурски манастир под Тодорините Кукли.

   Стигнах до Берковица. Може би само аз знам, но там има голямо циганско гето, през което минават три дерета. Над гетото имаше кестенова гора, подобна на тази на Беласица. Лошото обаче е, че българските граждани от гетото ползваха кестеновите дърветата за горене, а кестените тук имат стра история – чел съм, че римляните устройвали постоянни заселища при кестеновите гори, с чиито плодове се хранели. Доказателство - в Берковица до Вазовата къща има останки от римски сгради, а римските пътища през Берковица са четири. Задръстените корита на деретата с боклуци – най-вече клони от изсечената гора – са предпоставка за наводнение като това в Асарухово, причинено от задръстване на дерето с отсечени клони.   Сечта над Берковиица продължава. Пояснявам, че в Берковица се събират три реки. Най-важната е Берковската река, на която са Хайдушките водопади. Тя идва чак от Ком, но бели преди не е правела, защото буковите гори по двата й ската акумулираха водата. От ляво идва още една река, по-малка като водосборна площ. Нейните извори са питейната вода на х. Ком. Левият бряг на тази река е ужасно стръмен. Който е минавал по шосето от Петрохан за х. Ком по шосето знае това. Изсечените буки не могат вече да задържат водата и тя се придвижва по метода на Източнородопската река Върбица. Изсичането им обаче ще свлече почти отвесната пръст по ската им.

   От рида, започващ между върховете Ком и Сребрен слиза още една река, на която има микроязовир. И станаха три реки с голяма водосборна площ и три дерета, идващи от почти унищожените кестенови гори, но те засягат само ромовото гето. Добре, че и р. Бързия не минава през Берковица.

   Тези реки, чиято влагоакумулираща среда бе унищожена от мутродърварите доведоха до наводнението там. Дали като сечаха горите в този район „Черната Волга” и Въглищара знаеха какво ще причинят. И да знаеха, пак щяха да секат, те секат и сега. Главният прокурор е зает с друго, подготвя вероятно ново обвинение срещу бившия министър на полицията, знаеш ли какво са му поръчали тези, с чиято квота е бил избран за такъв. Резултатът от голата сеч е отнасяне на почвата от Балкана и озъбването му до скала, няма да има и вода за пиене.

   Продължавам на запад по Балкана със злото, защото до тук то е само една част. Над Дълги Дел положението е ужасно – буковите гори са изчезнати – оприличавам гледката на интимен орган, епилиран по начин, при който му е оставен само един ред с единични косми. Така изглеждат буковите гори от билото на планината, а редът с единичните косми представляват най-високите по вертикала буки, но и от тях тук и там по някои са „изскубнати”.

    Продължавам с планината над с. Говежда. В селото има един циганин, Яшо, него го водят дърводобвник на дървесина собствено производство. Не знам дали той знае за това. Кой стои зад него – може и никой да не знае. Яшо сече буките дори в границите на селото. Ако е друг, поне забележка ще му направят, а на Яшо – дреме му на една част от организЪма.

    Следващите унижощежи буки, но много ужасно, са тези над с. Дива  Слатина. Едни камиони слизат по римския път, за друг дърводобивен район има пробит нов път. Буките се изсечени 100% , липсва дори единичния ред „косми” от тях. Смърчовете над буковите гори обаче стоят.  Изчезнати са и буките по долината, водеща до седловината Каца камък – една огромна долина със скатове с наклон от 30 градуса спрямо вертикалата. Когато съм се изкачвал от Западните покрайнини към билото на Балкана и съм поглеждал насам, обземал ме е ужас. Такава разруха не мога да възприема, примати не биха допуснали това.

    Жестокостта спрямо буковата гора продължава и по двете долини на реките, събиращи се при Латинската чешма в с. Копиловци. Под вр. Копрен в местността Припон и покрай водопадитее Дуршин скок и Ланжин – скок, горите ги изсякоха. За да изтеглят тракторите труповете на дърветата, режеха ги на части, толкова големи бяха.

    Над с. Мартиново положението е същото. Там има един страничен рид на Балкана с име Язова планина - огромен, по висок от Мургашкия дял, зад който е с. ПрЕвала. И там гората отиде.

   Между с. Горни Лом и Чупрене има смърчови гори. Мутросекачите не ги предпочитат, стоят си. По римския път обаче от с. Чупрене до с. Равно буче в Сърбия също е сечено като за световно. Към Стакевци сечта намалява, защото там буките са на рядко, по-малки и не е ефекгивно за мутрата да ги сече. И там обаче яко се сече за дърва за огрев. Същото важи  и за Раковишките гори, от които започва смяната на буковите гори по Балкана с дъбови.

   Какво става след изсичането на буковите гори?

   Първото последствие е засушаване като цяло и второто е пороища, защото всичката дъждовна вода се стича надолу. Стичайки си, тя отнася почвата и горския тор, угнилите листа. Те представляват тинята, която пълни язовирите и се отлага в залятите села и градове. Това екопрестъпление  променя климата тотално, в планината тече миграция на животните. Културните животни, ако мога така да ги нарека като сърните, напускат осечената гора, защото няма къде да се крият, няма и вода за пиене. Къде отиват, загиват ли, не мога да твърдя. Жизнената им среда е разрушена и те ако останат в нея ще измрат. Буките обаче пускат издънки и накогашната гора с порядъкът  нея вече я няма, става джунгла. В тази джунгла могат да навлизат само най-високоппроходимите животни, свините, които с всичко могат да се наядат, вода почти им не трябва и са добре укрити. Нещо като циганите, които предпочитат изоставените къщи и заводски постройки в държавите, обхванати от тотално разрушение, където се крият, излизат да си изтеглят помощите от банкоматите и се плодят. Свините пък привличат около себе си вълци, защото вълците са надяват на болно прасе, което не може да се брани или да откраднат малко прасенеце.

   Та това е перспективата – промяна на климата, наводнения, по-малко питейна вода, отнесена почва от планинете, вълци и свини вместо дивеч. Природата си отмъщава за нанесените й от мутрите щети. Мутрите – това са диригентите на музиката на сечта, а композиторите, написали музиката на сечта - истниските престъпници, вероятно се крият в парламента както свините в джунглата по горите и циганите в разрушените поради изоставяне сгради.

   И друг път съм писал на тази тема, но аз колкото наблюдения имам по тези престъпления, едва ли има друг. Аз посочвам и имена. Споменах за „Белия Мерцедес”, зад който прякор се крие действителна личност, за „Черната Волга”, за Ящо, За Догана и Емил Иванов, над когото отново разпъват имунитет, местейки го от шеф на София –област като депутиран. Не вярвам обаче в разпореждане от страна на главния прокурор за извършване на проверка, защото той е избран с квотата на ДПС, функция е от политическите сили, а да се свързва сечта на горите с политическите сили от неговата инстанция – просто това няма да стане. Лошото е обаче, че вече всички разбират какво допринася за страната тази сеч, но нищо не се прави, дари напротив -  компетентните органи твърдят, че виновни за това били дъждовете. С това твърдение те подкрепят мутросечта, която руши природната среда и води до настоящите беди, които може да се окажат фатални не само за дивите животни по горите.Може би до сега компетентниците не са знаели, че и преди е валяло, но такива наводнения са ставали само в Източни Родопиш. Дано да ми отворят постинга, да им просветне, да си размърдат най-дебелата част на организмите си и да сторят нещо против това така доходно за престъпниците екопрестъпление. Една бука е узряла за сеч след 250 години, след колко години ще се възстанови гората пак?

    Отива ли си гората, отиваме си и ние след нея, другарю Цацаров. Като няма кой да Ви сезира, няма ли да се самосезирате?




Гласувай:
19



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188956
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031