Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2014 02:11 - ОТ СЕЛО СЛАВИНЯ ДО СЕЛО РЪСОВЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4320 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Този маршрут обхваща селата Славиня. Висока Ргжана и Ръсовци.
    Село Славиня е построено на римски кръстопът на много важни пътища. Единят движи по долината на р. Височица, другият идва от Пирот, пресича Видлич, после Балкана и слиза към с. Дива Слатина. Църквата на селото е построена вероятно върху останките на римска военна сграда тук на кръстопътя. Части от тази сграда дса прирадени към църквата. Така ми се струва на мен. Мисля, че камъните на църквата и на ограта също са взето от някаква сктара, разрушила се през вековете римска сграда. Църквата е изоставена и ще падне, макар хората да я посещават. Мисля, времето, когато хилядите тонове камъни ще се съберат отново на купчина е близо. Огробните каменни сводове за разцепени, в тях навлиза вода и замръзва, същото важи и за стените. Църквата не може да се поправи.
   Дворът на църквата е военно гробище, затова има толкова много трудни за изработка и красиви каменни кръстове. Част от тях са нахвърляни върху оградата, други лежат по земята като оставени така мъртъвци. Няма кой да промени нещо тук, защото селото се обиздлюдява. Излъчването на живущите тук е отчайващо - грижи и беднотия. А над селото има ждрело с водопади, тези на Росомачката река, Има врело /карстов извор/ на км. надп селото.  Какви плодородни почви има тук и какви пасища по различните височинни пояси за животните, но всичко вече запустява. В селото Росомач над с. Славиня времето е спряло от почти 100 години. Не, повече, то е както е текло тук при първите заселници, ползвали римския път, който се ползва и сега. Възрастните хора от с. Славиня, които видях да си носят вода едвам се придвижват, но помощ в старините им след цял живот работа с животните те нямат. Много тъжна гледка. Тя се засилва от разрушената величествена някога църква.
  Село Висока Ржана е същата работа. До него поне има хубав път от Пирот, който има отклонение за долината на . Дойкинска, според мен най-красивата в Западен Балкан въобще. Тук ще има някога курортни комплекси, в това не се съмнявам. Над селото има манастир "Св. Петка", който е възстановен и има постоянно монаси. До манастира е направен тесен асфалтов стръмен път, но ако се засрещнат две коли става страшно. Автобус до манастира не може да се изкачи. Изгледът от мястото на манастира е величав. Той е много посещавам заради красивото си местоположение и /все пак!/ туристическия поток към красивата долина на р. Дойкинска, където пристигат автобуси чак от Белград. Сега тук намериха и водопад, /Тупавица/ висок 15 метра само, но от Белград се скъсаха да го посещават с коли и автобуси.  
   След с. Висока Ржана следва с. Ръсовци, като между двете карстов извор през пролетта прави страхотен водопад. Скалите тук са карст, с много пещери. Поради това тук е било християнски център както по нашата планина Манастирище. Скалните манастири са по непристъпното при висока вода на р. Височица нейно ждрело между селата Ръсовци и Пъклещица. Селото е буквално заградено от всякъде с планини. Тук възстановиха манастира "Св. Илия" на изхода на селото за Пирот. Това огромно преди откъсването му от България село, което е принадлежало към Годечката кааза, днес се затрива. Тук е мястото на курортни комплекси, за които има всичко необходимо. Подобно по красота е с Мазгош, но то е като една шушка в сравнение с това.
  Забравената от нас България, забравените от нас сънародници, това включва този мой тъжен  преход.



image

                                   Църквата " Свети Георги" в с. Славиня

image

                                Каменен кръс в двора на църквата

image

Този кръст символизира църквата, но оброчният е друг.

image



image

                                       За жалост, останки от църквата......

image

    Оброкът "Свети Георги", до който е построена църквата.

image

     Част от римска сграда е станала част от църквата.

image

Останки от олтара на църквата. Покривът от всякъде тече, църквата е пред срутване.

image




image

Каменни кръстове, правени в с. Гинци някога...

image



image



image



image



image



image



image



image



image

      Следващите снишмки са от манастирът над с. Висока Ржана "Света Петка"

image

      Дъждовната вода довлече този гущер от горе, но аз го преместих в тревата.

image

Оброкът "Свети Никола" Църквата обаче до него носи името "Света Петка".

image

                  Църквата "Света Петка". Тук районът е много красив.

image



image



image



image

                                           Сградата за монасите

image


image

Църквата към манастира е добре подържана. Монасите са сърби, разбира се.

image



image

Тази и следващите три снимки са от околностите на манастира, всичко друго бе в мъгла. Скъса се да вали.


image


image



image



image

Тази снимка е от долината на р. Височица, която тече под скалите. По-надолу по течението й са скалните манастири.

image

Миналото тук никога няма да се върне. Жителите на селата са намалели поне 10 пъти и възрастните хора биват издържани от децата си. След като те бъдат новопредставени пред Господа тук никой повече няма да живее. Само че това го сътвори не социализъма, а Ньоския договор.

image

Приближавам с. Ръсовци. Огромен /!!!!!!!/ животновъден район, днес той остава празно място, дупка в природата, която няма кой да запълни. А красотата на този район с останките от скалните манастири, непромененото от човешка дейност ждрело, дало има на района тук Пъклещица - освен аз, едва ли някой ще ги посети...


image


image



image

Село Ръсовци, пъхнато на едно от най-красивите места вежду Балкана и Видлич, оградено от три страни с планини.

image

Това не са Голена, Зъбът, Куклите и Яловарника, а Ръсовските четири върха.

image

Дъжд, лоша видимост. Вижда се пещера, където сигурно са се крили някога богомили или християни.

image

Възстановена бащина къща в с. Ръсовци. Схемата е проста: Децата са работили по Европско, донесли са от там пари, но имат и пенсия от Европа за трудовия си стаж между 500 и 1000 евро. И ето в какво се е превърнала бащината къща.




image

Смешно, но не много. Кирпичената ограда е обмазана с хоросан,
от мазилката е останала тази фигура. Следва падане на къщите. И ка не?
От 1000-1500 жители днес са останали малко над 100. Хората тук /по Пирот/ са бедни и нямат условия да подържат втора къща, вила. Тук се работи нон стоп, за да се живее някак.



Гласувай:
13



1. shtaparov - A къде са planinitenabulgaria, та ...
24.07.2014 23:15
A къде са planinitenabulgaria,та не ни представят и другите,задграничните Български планини? Например Паяк планина,Боздаг,Шар,Галичица,Карпатите,Западно Осогово,Южна Беласица,Круша планина,Томор,Бабуна и пр.???
цитирай
2. planinitenabulgaria - Един живот не стига за вдсичките тези неща.
24.07.2014 23:45
shtaparov написа:
A къде са planinitenabulgaria,та не ни представят и другите,задграничните Български планини? Например Паяк планина,Боздаг,Шар,Галичица,Карпатите,Западно Осогово,Южна Беласица,Круша планина,Томор,Бабуна и пр.???


Човек открива себе си в планините така, както открива себе си и в музиката. Аз напр. обичам много Плана планина, композитора Брамс. Другите хора и туристи имат други любимци. Считам за планините на България тези планини, които са в границите на България до 1919 г. Македония не влиза в тях, Карпатите - никак.
Съжалявам, че някога нямаше подходяща техника за снимане, но пък в блога си съм описал доста планини и части от тях. Давам пример с Искърския пролом. Имам и много записки, които може и да публикувам, ако животът ми остави време.
Та затова...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184592
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031