Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2014 19:07 - НАМИРАНЕТО НА ТРИТЕ МОМЧЕТА В БАЛКАНА –
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1961 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            НАМИРАНЕТО НА ТРИТЕ МОМЧЕТА В БАЛКАНА –

   СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ НЕПОЗНАВАЩИТЕ ГО

 

     По-голямата част от посетилите Балкана имат в актива си изкачване на вр. Ботев от хижите  Рай или Плевен. На всички прави впечатление големият брой кръстове на загиналите там туристи, скиори и персонал от метеорологичната станция или ретранслаторите. Тези тръстове не са само около върха, те са поставени и на много случайни места, където опитващите се да се спасят туристи са били намирани…мъртви. Причината за тези нещастни случаи е това, че Балканът е климатична граница, която разделя континенталния от умереноконтиненталния климат и по билото могат да връхлетят бури, които за минути променят времето. Най-опасни са тези бури през зимата, защото измръзването става много бързо. Това е и обяснението защо са намирани туристи, замръзнали на метри от наблюдателницата. Да напомня и за съдбата на наблюдателите Тарзан и на бай Благо.

   Мен също ме връхлетя веднаж буря при много топло време. Бях на платото на върховете Жълтец. Не бе възможно да остана прав и да направя и крачка. Легнах там и зачаках. Но няма нищо страшно, беше топло като на морето. След 15 мин. премина фурията, продължих, но малко преди Костенурката ме връхлетя още веднаж. И отписах изкачването на плочата на върха.

   Тези момчета са се заблудилии по Пенчовската планина, ще я опиша след малко. Аз при запознаването ми с Пенчовската планина имах все лошо време и чак на четвъртата година бях възнаграден богато. Пенчовската планина е едно огромно разклонение от вр. Овчарец на юг, по площ по-голямо от Витоща. То разделя долините на реките Тунджа, която извира от местността Пилешки полог и много по-обилната река Тъжа, която има огромен водосборен район, към който спадат 6 от най-дивните пръскала в Балкана. Пенчовската планина е един огромен чал, леко наклонен към долината на р. Тунджа. Към р. Тъжа обаче има джендеми, както тук се наричат тези местности. В един такъв страховит джендем скачат двете Пенчовски плръскала, и те връх на красотата. Опитвайки се да достигна до чашите на тези пръскала, съм попадал на дънер на бука, находящ се до върха на тази под нея.

   Незапознатите с релефа на планината тук явно не са преценили възможностите си спрямо светлото време или неправилно разчели силите си и поради това са решили да спуснат аварийно към долината на р. Тъжа, защото от другия й бряг вероятно са видели шосето за Табите, което прехвърля Балскана и слиза в с. Острец. Да се достигне това шосе обаче е много трудно, защото има опасно спускане, а после и изкачване на много голяма стръмнина между нови сктални образувания, между които Пиростията.

 Та съветът ми към непознаващите Балкана и желаещи да го посетят е:

  Преди да предприемете пътуване из Балкана – не само Централната му част е опасна –погледнете някой постинг на специалист по този планина, ще Ви бъде от полза. И още един съвет:

  Не само по Централната си част е Балканът е красив, той е красив навсякъде. Както една красива жена – всичко й е красиво! Но Балканът се различава от красивата жена по това, че е опасен за неумело боравещите с него. Той поднася изненади не само като климат, но и като орография. Някъде централното му било се размножава и от едно било стават няколко. Давам пример със Софийдския балкан, който има четири успоредни била, а ако се прибави и Ржана стават пет. Плетеницата от долини между тези пет рида – тя е позната само на специалистите. А за неспециалистите е достатъчно да упознаят една река или рид, после още един и т. н. Докато се почувстват достатъчно уверени и да проходят свободно из него.

   Но и “проходилите” по него трябва да внимават и винаги да имат сигурни пътища за връщане.

   




Гласувай:
15



1. born - Дано повечко младежи да прочетат ...
20.05.2014 22:06
Дано повечко младежи да прочетат този постинг и да си направят съответните заключения. Самонадеяността природата не я прощава. Спомних си съдбата на един човек, който беше много добър в направата на филми по Animal Planet и загина след атака на скат, въпреки професионализма си . Поздрави.
цитирай
2. sande - Dobre, che bcichko zavarshi dobre.
22.05.2014 14:03
Bog e milostiv.
цитирай
3. sande - Planinata ne e za vseki ...
22.05.2014 17:44
Ponjakoga nakazva.
цитирай
4. elanor11 - Към planinitenabulgaria
27.05.2014 19:07
Поздравления за постинга!
С уточнението-те са били повече неопитни и неосведомени,не толкова самонадеяни.
Самонадеяни ги изкараха медиите...
Урокът,който получиха от самия Балкан е суров и най-справедливия!
Те ще го запомнят за цял живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183190
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031