Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2014 10:59 - ЗАЩО НАВОДНЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЗАЧЕСТЯВАТ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5405 Коментари: 3 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                        НАВОДНЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ –

       ПОСЛЕДСТВИЕ ОТ ПРИМАТИЗАЦИЯТА НА ХОРАТА

 

    Наводненията, това е Божия работа. Аз си спомням едно, което щеше да ме удави. Бяхме деца и си играехме покрай река Тунджа, минаваща през Калофер. Времето бе хубаво, нямаше причина реката да придойде. Едно дете обаче извика: Бягайте, реката приижда! И видях наистина нещо ужасно. Една тъмна наклонена стена от вода висока над 3 м. бе съвсем близо до нас. Избягахме. Водата излезе от коритото на реката, заля къщи по улицата до нея, спомням си че тя се казваше „Блъскова”, хората се разбягаха. После видяхме, че за да избягат от водата от къщите си хората бяха пробили паянтовите стени на къщите си за да излезат от тях където водата е по-ниска. След 3 – 4 часа водата се върна в коритото на реката. Казаха, че в дела Пилешки полог на планината се изсипал много дъжд, отнесъл овцете от пасищата, загражденята им и кошарите, всичко се издавило. За около час там е било потоп.

   Наводнение веднаж ме остави за около 2-3 часа в горното течение на р. Тъжа. Заваля страшен дъжд, но аз бях предвидил такова нещо и колата ми тогава, Шкода 100 С – истинска коза! – бях изкачил на високо. Ако я бях оставил покрай реката, водата щеше да я отнесе.

   Наводнения са обърквали туристическата ми програма в Изтомните Родопи. Тази част на Родопите е естествено застрашена от наводнения, защото няма влагоакумулираща способност при дъжд. Почвата там е много тънка, където я има, преобладават скали, горите почти ги няма. Малко след като завали дъжд деретата стават неепроходими, а долиините – страховити. Много бързо обаче след спирането на дъжда водата се оттетгля. Сега си спомням за реката под тракийското светилище Илкая до с. Лебед. Преминах я, но когато да се връщам се наложи да чакам поне два часа за да се оттегли водата. Още една особеност имат Източните Родопи. Всичките реки, кооито извират там се вливат в р. Арда и тя става страхоотевица. Хората там знаят за тези особлености и се пазят, но не винаги това е възможно, защото водата е страшна стихия.

   За наводненията в България допринася много рушенето на природната среда, напр. изсичането на горите. В Западна България и специално в Западната Стара планина изсичането на горите се отрази ужасно на природата. Там преобладават буковите гори, а това означава, че районът е богат на вода. Мутрите превърнаха тези гори в метровици. Едва ли някой познава по-добре от мен Западния Балкан, затова ще кажа, че всичките буковии гори там са посечени. Не е сечен само резерватът Чупрене и то причината е не, че е резеерват, а защото горите са смърчови. Посечени бяха първо горите около Петрохан в посока на Ком, като това започна веднага след демокрацията. Сечта напредна към Ком, защото има удобни пътища за сваляне на трупите. Дърводобивът стана оосновен поминък напр. в с. Говежда. Над с. Дива Слатина, над с. Копиловци, над Чипровци, над с. Завала, над с. Горни Лом, където горите бяха най-хубави, мутри, вероятно с чадър оп парламента ги изсякоха. Сега, преминавайки по билото на Балкана се виждат следите от този погром над природата. Оставена е само една лента букови дървета, която е била в най-високата част хна гората, а под тази лента площите на горите са голи или обрасли в подраст. Когато завали дъжд, къде ще се акумулира водата? Това е причината да стане наводнението в с. Чупрене, където се събират две реки с голяма водосборна площ. Същото важи и за р. Лом. Тя извира от карстов извор под Миджур и бе една от най-чистите реки. В с. Горни Лом обаче напправиха цех за кутии на на акумулатори и всичките отпадъци от това ппроизводство бяха изхвърляни в реката. Че коритото й се стесняваше е едното последствие, но да видищ тази идваща от планината кристална вода да тече през счупени кутии на акумулатори е нещо ужасно.

   Подобно нещо, но още в по-големи размери става напр. в Своге. Боклукът се складира на брега ни Искъра и когато той повиши нивото си го отнася. Това депо е покрай  ж. п. линията в участъка между Своге и Желен.

    Изхвърлянето на боклуци в реките и деретата е всеобщ процес, който засяга цялата страна. Давам за пример Софийския Балкан и Искърския пролом, където положението с боклуците е ужасно. Вместо да се борят с този проблем, общините проституират с него. Искат пари за почистване на речните корита, което е равносилно да повдигаш планините, а в действителност секат върбите и тополите, продават ги за дсървен материал, отчитат разни дейности и крадат парите. Посочвам за пример реката през с. Локорско. Там се изхвърлят боклуци, напр. автомобилни гуми. Вместо да се приберат тези гуми, ето какво хората ми казаха:

   РазбрАа са едни с кмето, дойдоа, осякоа тополите за матриал, натоварИа ги с кранове и си за заминАа.

   Коритото на реката е същото като замърсеност с тази промяна, че стърчат полови-един метър дънера на тополи. Ако реката придойде като стои дънера няма ли да се спрат по него предметите които влачи. Какво помага това, че тополите нагоре са изчезнати. Мошеници.

  Ще завърша с пример от рекичката Косана, където има вилна зона. В тази рекичка се изхвърлят непрестанно всякакави боклуци от гетата на ромовете, като преоблодават одраните и изкормени хладилници. Снимките са само от едно от шестте гета тук, с административен център Горубляне, които възникнаха в кратък срок и възникват нови и нови. Боклуците се возят безплатно с автобусите, взема се от тях полезното и останалото – в реката. Закон, община, полиция, градоустройство, инспектори по чистотата – това пък какво ли е. Става въпрос за електората, с чиито глъсове са избраните днес да ни управляват депутати, министри, съдии, прокурори. Замрърсявли околнота ксреда, изсичали дърветата около гетата, не пращали данъци, и не знам си какво. Я да им вдигнем детските, ако се поставят тези проблеми пред управляващите, ще бъде отговорът им.



  Следват снимки, които показват връзката между гетата на ромовете и наводненията. 

image

Незаконното сметище на гетото е достигнало фаза, при която то не нараства: всеки хвърлен нов боклук директно достига рекичката и тя го отнася.

image

Има ли нужда гетото от контейнери. И общината трябва да е доволна, боклукът изчезва сам вместо да се вози от службите по чистота.

image

Наклонът е около 45 градуса, колкото и този от двете страни
на ж. п. линията между Захарна фабрика и Горна Баня.

image



image



image

Изкормен за сомпресора и одран заради ламарината хладилник. Останалото - реката си знае работата.

image



image

На двете снимки се виждат хвърлени клони от откраднатите дървета. Тези клони са тънки и не стават за горене - в рекатаа!

image



image

              Тънките клони от откраднатиите дървета също отиват в реката.

image



image



image



image

                                   Изхвърлени клони в реката горе от пътя.

image



image



image


Ще завърша с една пакост, която ромовете от това гето ни причиниха:
  Платихме за една тръба с диаметър 1 м. за да направим нещо като мост, после за два камиона с пръст. Получи се, мостът стана. Малко по-нагоре обаче виладжия остави при боклука стар хладилник. Дойдоха ромове изкормиха го, одраха го и го хвнърлиха в реката. Тя обаче придойде, отнесе хладилника и той запуши тръбата. Водата отнесе двата камиона пръст и сега отново нямаме мост...

 


  




Гласувай:
15



1. sande - Тука е така!
01.05.2014 11:16
Писателят Георги Марков разказва в "Задочни репортажи от България" за разните неразбории в България и разни чудатости, като преви следното заключение: Над цяла България трябва да се опъне една лента на която да пише:

"Тука е така!"

А аз ще допълня: Важното е да свикнеш. После си живееш като прасето, което не знае, че е прасе. И си живее добре.

Докато не дойдат едни хора с ножове ...
цитирай
2. reptiloid - Интересна гледна точка.
03.05.2014 13:38
цитирай
3. zaw12929 - Поздравление за актуалната тема!
03.05.2014 17:03
Съгласявам се с всичко написамп, това "Изхвърлянето на боклуци в реките и деретата" се отнася и за свяко обществено място...
само със заглавието не се съгласявм: бях на 9 години, когаъо подобха 2-3 метрова вода, дойде по дола- валял пороен дъжд и събори нашата къща...
Бях на 30. когато не се съгласих да си купим двор в най ниската част на друго село и си заминахме скарани.
Седмица по късно научихме за пороен дужд наводнил селото и когато отидохме - дворът, които не купихме шежеше под метър вода... Сега живеем на баира , често има дъждове
Преди дни някъде в Европа валя 200л. на м,квадратен

Преди 7-8 години в гг, Калоян валя над 100л м квадратен и българските тъпаци журналисти цяла седмица коменттираха, че били невъзможно... природа, тя всичко може и ние сле част от нея-
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181275
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031