Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 23:14 - ДЖЕБЧИИ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР !!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2202 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg





                   ДЖЕБЧИИ  НА  ЖЕНСКИЯ  ПАЗАР !!!

 

    Не върви някак понятието джебчия, защото тази „професия” е приоритет на младите циганки. Но вече има и такива, стига с това разделение между половете. Разликата между джебчията и джебчийката се състои в това, че джебчийката „работи” сама, изучила е занаята в школата във Варна, положила е с успех практически изпит по тролеите и автобусите в морската ни столица.  Джебчиите пък работят стадно.  Ето един пример за тяхна изява:

    Лъвов мост е в ремонт и сега се преминава по-удобно през него ако се ползват подлезите за метрото. Привечер много хора слизат на спирката на метрото и минават през Женския пазар да си купят зеленчуци. Уширението на площадчето при изхода на подлеза пред хотел „Цура”  свършва непосредствено преди изхода от подлеза и за да се отиде на пазара се преминава по тесен тротоар, където хората се разминават трудно. Точно това място циганите са избрали да въртят бизнес, джебчийство, като най-удобното за това време е привечер, когато хората се прибират от работа поизморени, разсеяни или отиват към спирката на метрото за гарата за да се приберат по селата си. Ето каква сцена се разигра пред очите ми:

   От баничкарницата на Никай излезе един попрестарял човек, който се движеше трудно със закуска в едната ръка, с другата се опитваше да пъхне портфейла си във вътрешния джоб на сакото. Джебчиите веднага прецениха, че този стар човек ще им е лесен обект за обир и го окрадоха за секунди пред мен по разработен от тях сценарий. Аз зобщо не разбрах какво стана докато трая обира му, на който станах свидетел. Преди да е пъхнал портфейла си в джоба дядото, го пресрещна един мним продавач на цигари, циганин, блъскаше се в него и викаше: Цигари, тутун, на 2,50! Веднага си появи още един циганин, който  започна да блъска предложителя на цигари и да предлага същите цигари на 2,30. Блъснатият циганин се заблъска още по-силно в стареца, на секундата дойдоха още няколко цигана да му предлагат цигари, карайки се и блъскайки се един друг, блъскайки така и стареца. Това стана за секунди, сперед мен не повече от 5-10. И изведнаж циганите тръгнаха в различнии посоки, а старецът тръгна след един циганин и се развика:

-         Дай ми портфейла, дай ми портфейла!

Циганинът се разбърза, старецът изостана и се върна пред баничкарницата, но от предлагащите му цигари нямаше никой. Разбрах сценария: Блъскайки стареца, той не можа да си прибере портфейла и циганите  го издърпаха от ръката му. Няколко жени обаче, видели случката, стояха там, отидоха при един циганин, който стоеше в страни с друг екип цигани и една от тях му каза:

-         Върни на човека портфейла, знаем ви кои сте!

Не каза „върнете”, а директно към един от циганите, „върни”. 

    Как изглеждаше само този циганин! С бръсната глава, цялата в белези, страховит, със самочувствие, в кожени лъскави черни дрехи с жълти украси. Той каза: Ето тук изхвърлиха един портфейл, да си го взима дядото. Старецът си взе портфейла, но каза че му няма 20-те лв. дебитната карта, личната карта, картата за метрото и бележки. Трепереше като лист, защото явно е в напреднал стадий на болестта на Паркинсон.

  Попитах жената, от къде знае, че този е свързан с джебчиите. Тя каза, че тук преминава всеки ден след работа и такива кражби на мястото на стеснението на тротоара са постоянни. А продавачите на цигари, които  стоят покрай стените на сградите и парапетите на тротоарите правят тротоара още по-тесен, което не е случайно. А този, каза жената, който върна празния портфейл, им е сводникът. Чувал съм за сводник на проститутки, но явно това е нов модел сводници, които опазват джебчиите.

    Огледах се да видя какво става със стареца. Той така трепереше, че две жени го крепяха да не падне. Казваше, че е разчитал на тези 20 лв, а крадците му откраднали не само париите, но и документите.

   Има нещо, което съм забелязал при подобни случаи. Когато старец е в беда, веднага се притичват на помощ жени със желание да му помогнат с каквото могат. Ще дам такъв пример извън тази тема:

    Автобус 305 на спирка Окръжна болница се напълни с цигани от гетата след Горубляне, които идват до тук с автобуси №1 и 3. От тук те пътуват до пазара или до гарата. На Подуяне се качва контрольор и проверява за нередовни пътници. Като види циганин, подминава го, макар те да преобладаваха. Другите пътници бяха предимно с карти, редовни. Но контрольорът попадна на един престарял човек, и той с Паркинсон, като окрадения на Женския пазар, на когото срокът на картата му бе изтекъл предния ден. Седна контрольорът от външната страна на седалката, загради стареца и му иска 20 лв. глоба, но старецът имаше само осем.  Той каза, че е забравил вчера да си зареди  картата. От напрежението обаче старецът се разтрепера ужасно, нямаше и 20 лв. да си плати глобата. Пак наскачаха жени и се развикаха на контрольора, че не проверява циганите, които са без билет, а се е хнавал с този вързастен и болен човек, който е забравил да си поднови картата. Контрольорът обаче бе твърд като желязо не, като комунист. Държи в ръцете си личната карта на стареца, пише му акт и го заплашва, че докато не си плати акта името му се е внася някъде си, не може да си купи друга карта, носи се наказателна отговорност. От скандала, който вдигнаха жените срещу контрольора старецът стана много зле и едвам слезе на спирка Лъвов мост. Пак жени му помогнаха да слезе, а той повтаря: Виновен съм, бях без билет. А жените му се карат: Как могжа да си дадеш личната карта на този идиот! Същият този идиот видях да влиза след дни в подлеза на спирката на Окръжна болница и от автобуса споменах негова майка.

   Завършвам с неочакван финал. Ако беше държава ни държава и полицията ни полиция, нямаше да стават такива работи. Тези джебчии на пазара работят между сградите на три полиции и не е възможно сводникът им да няма някакви връзки с тях. Предполагам, че и тези, които продават контрабандните цигари имат също връзки в полицията. Оплакалите се в полицията, ограбени от джебчиите са били скастрени от полицаите, че не внимават, затова. Затуй си крив, казваше Радой Ралин, защото си жив. Ограбените виладжии също биват критикувани, че имат вили в криминогенни райони. Разбирам, трудно им е на полицаите да хванат например продавачите на битака, в който се обръща Женския пазар след 18 ч. Там зад училището се предлага откраднатото през изминалите дни. Но веднаж битакчиите предлагат стоката си от 18, 00 ч, друг път от 18, 30. Не се знае точния час и полицията не може да ги хване. Да не говоорим за продавачите на контрабандни цигари.

   Не само тези са проблемите на полицията. Това момиче, чиято кола прилагам на снимката, паркира в рамките на работния ден колата си на разчертан участък от пътя, което е забранено. Този участък е предназначен да преминават по него пешеходците, пресичащи бул. Мария Луиза. Полицията така и не може да разбере, коя е тази нахалница е едната версия, а другата е, че нахалницата работи в полицията и има чадър от нея. В Конституцията е казано, че всички са равни пред закона, но май-някои са по-равни.

   Въпросът, на който не мога да си отговоря е: Как така министърът на полиицията видя знак на признак, че престъпността намалява. Аз не мисля като него и посочвам два примера – този с джебчите на пазара, прикрити като мними продавачи на контрабандни цигари и момичето, което нарушава закона и излага на опастност при пресичане на улицата пешеходците, които тя принуждава да заобикалят автомобила й.

   А за битакчиите след 18 ч. и за продавачите на контраландни цигари – там всичко е ясно: Имало ги е и пак ще ги има! Вероятно полицията не знае, че има такива, затова…

image

    На снимката се вижда как момичето, вероятно работещо в полицията, паркира докато е на работа автомобила си. Той е на разчертан участък, където трябва да преминават пешеходци.Така е паркиран и перпендикулярният автомобил, може би на нейна колежка. Щом така спазват закона тези, които трябва да съблюдават спазването му, ще пресекат ли такива служители престъпността в страната, незаконната емиграция и др. или ще се възползват от тях. Ето конкретен пример - момичето се възползва от нарушаването на закона. Вероятно не си пирфорира и талон за паркиране. Дали нейното действие не отразява моралът на цялата институция, в която тя работи? 



Гласувай:
13



1. born - Коментарите са излишни !!! Както се ...
26.04.2014 23:33
Коментарите са излишни !!! Както се казваше на входа на Дантевия ад и фашистките концлагери : " Надежда всяка тука оставете ! ". За съжаление.
цитирай
2. sande - Всичко е фрагментирано, корумпирано, демотивирано, извън всякакъм контрол...
27.04.2014 15:31
Рибата се вмирисва откъм главата.

Всеки да се пази сам.

Тука е така!
цитирай
3. bojo12345 - Едно времи дневната милиция ги ловеше и опандизваше.
28.04.2014 20:59
След това нощната им хвърляше един хубав пердах преди да ги пусне- малко поне им държеше влага и се съпикясваха известно време!
Днес и дневната и нощната им са станали ортаци - делят си ограбеното!!!
цитирай
4. yotovava - Моят апартамент е тарашен четири пъти,
28.04.2014 21:02
вилата ми два пъти, накрая я подпалиха.
И никой нищо не казва. Само получавам уведомление, че делото срещу неизвестен извършител се прекратява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187041
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031