Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2014 23:46 - РАЗМИСЛИ СЛЕД ПОСЕЩЕНИЕТО МИ НА ПАЗАРА В ЦАРИБРОД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 11599 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 05.04.2014 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image



image



image



image



image



image



image



image



image


РАЗМИСЛИ  СЛЕД  ПОСЕЩЕНИЕ  НА  ПАЗАРА  В  ЦАРИБРОД

 

     Аз съм пропагандатор на запознаването на хората с частта на България, наричана от почти 100 години Западни покрайнини. Писал съм за нея, сега ще спомена само това, че тези Крайни са две. Едната е с главен град Пирот и e разположена предимно по склоновете на Западна Стара планина, а също по Власината планина, Гребен планина и Руй. Другата Крайна, с главен град Босилеград е по-на юг и е ограничена от източните склоноове на планината Бясна Кобила, която има форма на подкова. Възлюбена от мен е северната Крайна, защото в нея влиза половината от Западния Балкан, макар южната да не й отстъпва по красота ни на йота. Тези две Крайни включих преди години в туристическата ми програма и ги упознах много добре. Още едно, най-много две лета и няма да имам необходено кътче от Крайните.

    Всяка година по това време изкарвам колата от гаража на вилата, където тя стои през зимата. Първото ни пътуване за тази година бе към северната Крайна. Набързо сформирах екип, на който предложих програма. Денят бе петък и по мое настояване първата точка в него бе пазарът в Цариброд. Много ми се иска хората, произвели някаква стока, за която няма пазар в Сърбия, да могат я продадат. В това отношение ние можем много да им помогнем, защото пазарът в Цариброд е само на 65 км. от София и се пазарува с български пари. Ако се купят повече неща се компенсират разходите за път. Уж нямаше да купуваме нищо, а така насвяткахме багажника на колата, че при връщането за малко да възникне проблем на нашата част на границата.

   Аз се къпя само с домашен сапун и си купих едно сандъче. Другите си купиха сирене, пушено месо, червен пипер, яйца, та дори и цветя. Такъв богат пазар и такава хубава стока, всичко е екологично. Най-посещаван е пазарът когато трябва да се купуват яйца и агнешко месо за Великден. По Коледа пък пътуват за свинско.

   Напомням какво направи преди две /или три?/ години яйчената мафия у нас. Мутрите скочиха цените на яйцата двойно, скриха ги и затвориха границата към Цариброд. Егати организираните предстъпници! Доста връзки трябват, за да организираш такъв рекет над хората и да имаш възможности да разпореждаш на гриничари, митничари. Типичен пример за държава със задкулисно управление. Тогава при излизане от България митничарите ни предупредиха, че нямаме право да внасяме храни на територията на ЕС от страни, които не са в ЕС и после ни провериха. Тия рекетьори гадни . яйчената мафия - объркаха плановете на сънародниците ни в Западните покрайнини. Каквото бяха произвели хората с надежда да продадат по Великден, не успяха. Заради заключените в складовете яйца на яйчената мафия.

    Сега, докато другите от екипа ходеха по пазара в качеството на нещотърсачи, аз се замислих за българите тук, извън България и тези отвъд Балкана, у нас. Тези тук, макар извън родината си са се трудили, произвели са нещо, сега застанали със самочувствие зад стоката си и като гаранти за качеството й, те я предлагат за продажба. Макар и българите тук да са подложени на натиск за сърбизиране, дискриминация, те се трудят. За да се трудят, значи, че тук има държава, която ги пази от крадци, от прекупвачи и разни мошенеци. Сърбия, която я тресат етнически и верски проблеми, която бе бомбардирана за да прекрати убийствата в Сараево и изгонването на албанците от Косово в Македония, която няма пазар за стоките си, защото не е в ЕС и която няма енергийни ресурси, е осигурила на селяните условия за да работят. Животът на тези хора е страшно тежък и ще го покажа в стотици снимки от миналото лято, но той не е секнал като на хората по селата у нас. Битовият терор, който вилнее у нас и съсипа селата и малките градове тук е непознат. Къщите си остават неограбени и там, където са изоставени. Сигурността тук е една от причините да идвам на туризъм в Крайните – мога да си оставя колата и отключена, никой нищо няма да пипне. А така ли е от другата страна на Балкана, у нас?

   Първото село, което ми дойде на ума бе Чупрене. Село с прекрасни околности, с плодородно поле, с древен път, който прехвърля билото на Балкана през Светиниколската седловина и слиза в гр. Кална. А от двете страни на седловината какво се вижда – Хайдушкият камък, трите Турли - красота, надвишаваща тази  на с. Солища в Родопите. А Чупрене днес - това село е циганарник на квадрат! Стоят ромове пред Общината и се пазарят за помощите си, от Общината ги карат да работят, они нЕщат и крещят. Многото ромове обаче седят на площада при часовниковата кула, пият бира, говорят по телефоните си и изчакват луксозните джипове на биринджиромлидерите, вероятно от центъра им в кв. Нов път, които се срещат с местните ромлидери и разпределят задачите. Аз се сещам какви са задачите, но запазвам компетентно мълчание. Животът в Чупрене е секнал. Никакав градина повече не може да се засее, каквото и да родят дърветата, ще бъде окрадено. Аз събирам орехи от планински места и ги разсаждам тук и там както сойките. Реших да си взема орехи и от тук, но не намерих нито един в ореховите градини. Попитах хората защо няма орехи в градините им.  Обясниха ми, че това е трайна храна и ромовете ги обират, но като с магнит. Точно така. Търсих плодче в едни къпини под ореха, и там не намерих, бъркали са и между бодлите й.

   И само в Чупрене ли е така? Същото е по цялото Видниско, но вече и в Монтанско, а във Врачанско нека някой отиде по някогашните лозя между Враца и село Бистрец и да види какво е станало. Или в Горно или Долно Озирово.  Давам и друг пример, с горите над Белоградчик, та чак до вр. Ведерник. Да изсекат ромовете дъбовите гори около Белоградчишките скали – просто не е истина. И последен пример от нас, прасковите масиви около Сливен. Поради невъзможността да откъснат и една праскова, собствениците изсякоха дърветата си и изоставиха градините. Да са живи и здрави от квартал Надежда.

   Да приемем, че тези откъснати от България райони ни бъдат върнат обратно сега, когато имаме правителство на мафията и страната ни се управлява задкулисно. Не привикнали да се борят с тези престъпници, които вилнеят у нас, нашите роднини в Западните покрайнини ще бъдат разнищени за отрицателно време. И ще поискат да да заживеят отново в друга страна, не в родината си, а в която има държава. Където няма престъпници, избрани с ромгласове, получили после заради ромглъсеца си правото да крадат. Никой не иска да живее в такава държава. Животът, макар и тежък, трябва да бъде достоен. Полученото трябва да е според труда, благата да не се разпределят между мафиотите, а хората да са безумно бедни.

   Цитирам мнението на един свещеник, българин, на раота в българската църква в Одрин. Той каза за положението със земята в Турция и България нещо, което още помня:

   „Добре, че тези земи /Източна Тракия/ останаха в Турция, защото така те се обработват, а ако бяха останали в България, щяха да пустеят и те”.

   Този постинг предвещава началото на снимките ми от Западните покрайнини през изиминалото лято. Преди да съм навлезнал в настоящото, ще публикувам доста от тях.

  



image



image



image



image



image




image



image



image



image



image




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Истината, цялата истина!
06.04.2014 07:47
Да приемем, че тези откъснати от България райони ни бъдат върнат обратно сега, когато имаме правителство на мафията и страната ни се управлява задкулисно. Не привикнали да се борят с тези престъпници, които вилнеят у нас, нашите роднини в Западните покрайнини ще бъдат разнищени за отрицателно време. И ще поискат да да заживеят отново в друга страна, не в родината си, а в която има държава. Където няма престъпници, избрани с ромгласове, получили после заради ромглъсеца си правото да крадат. Никой не иска да живее в такава държава. Животът, макар и тежък, трябва да бъде достоен. Полученото трябва да е според труда, благата да не се разпределят между мафиотите, а хората да са безумно бедни.

***
Преди време един блогър, приятел от Р Македония, сега на работа в Германия написа: Всеки що-годе грамотен сърбин смята българите за цигани.

И е прав. А може да си представите какви са им на циганите циганите /ромите/.

Това ние наследството от социализЪма. За 45 година България стана циганска държава, говорейки денонощно за морални ценности.

А през последните 25 години лъсна цялата отвратителна истина.

"Направи Господ крокодила. Погледна го. Не го хареса.

Но стореното, сторено." /африканска приказка/
цитирай
2. mt46 - Мисля, че
06.04.2014 13:20
териториалните претенции не са актуални... По-добре е да пазим това, което имаме от чужди вмешателства...
цитирай
3. mt46 - ...
06.04.2014 13:35
"защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме" (Мат. 13:12)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - И да го мислиш, това е положението и ...
06.04.2014 18:52
И да го мислиш, това е положението и няма да се промени към по-добро, на кой ли му пука за обикновените хора. Ето как се отразява липсата на държавност, сравнението което си направил с тези хора от западните покрайнини с нашите действа угнетяащо. Хубави снимки си направил, ама що не идеш да снимаш змиите, че лидислидис не хареса моите от терариума и вече ме кълне във втори постинг, мира нямам:))) Знам, че много се уважавате с нея и ще я зарадваш с твои фотоси, пък и аз ще спя спокойно:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12251191
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930