Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 20:00 - НА РАЗХОДКА ПО ГОДЕЧКО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 7517 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Този маршрут обхваща разстоянието то Годеч до с. Туден. Село Туден е най-голямото по площ село в Годечкото корито. В него се събират две реки - Връбнишката и Нишава. От с. Туден Нишава завива надясно и прави чудни въртележки по дъното на коритото, провирайки се и измежду скали. На едно място на тези скали се намира църквата на Разбоишкия манастир.
    Със заповед на кмета на с. Туден е определено място за боклучище на селото, но хората твърдят, че тук идват и камионите с боклуци от Годеч. Този край умира икономически и се обезлюдява, вероятно поради това не са предвидени средства за негово боклучище и се е стигнало до това ужасно решение. При вятър пласмасови опаковки и пликове се разнасят по нивите наблизо, които сега обработват "предприемачи", но засипват също пътища и ливади, закачат се по тръните и клоните на дърветата. Това място с боклуците е в страни от главния път от Годеч за Драгоман, но тези, които идват тук за да посетят манастирите, за които указателните табелки са изчезнати, облигатно първо посещават боклучището.
   Разкошният преди двадесетина години туристически маршрут от Годеч по стария /римски/ път до Туден и после до Букоровския, Разбоишкия и Чепърлянския манастир и връщането вечерта с влак от някоя от ж. п. спирките покрай р. Нишава вече е в миналото. На този регион някъде много на високо са му турнали кръст. Вероятно защото тук кръстове има хиляди...

image

Символът на Годеч, Римската чешма. Тя е построена покрай път, спускащ се от понора, зад който е с. Губеш, после пътят преминава през махала Трап. В селото той е запазен напълно. След напускане на селото камъните му са приватизирани, но трасето в скалистите участъци се различава. Друг римски път идва покрай р. Нишава и тук е разклонението. Отбелязвам, че тук има много римски пътища и чешми. Давам за пример с. Равна, където се пресичат два такива пътя, единият от които много тесен. Вероятно стратегически, да се избяга при обсада по него.

image

                                                     Губешката планина

image

Голямата горещина не разрешава висока резолюция на снимката. Тус се виждат соцборовете, засадени след изсичането на широколистните гори. Борът изпива и изпарява целогодишно всичката влага, до която стигат корените му. Това е една от причините за осушаването на този регион.

image

Часен път водещ за частен квартал. Това е начин да се опазят хората от битовия терор, който е бизнес за неработещите тук.

image

                                                                Частен път

image

                       На тази и на следващата снимка - къщи от с. Туден

image




image

Трасе на римски път. Соцмакадама се е размил, вижда се основата му -
стар римски път, който е доправян за да служи на село Туден.

image

            Останка от римска чешма в с. Туден. Символиите на камъка си стоят.

image



image

Тук хтрябва да има вода, но изворът е пресъхнал. В този край хората са религиозни и така гледат и на водата. Голяма част от изворите са осветени.

image

                                           Мегданът на село Туден

image

                            На двете снимки - опит за украса от дърво.

image


image

                                      До това води обезлесяването.

image

                     Пътят към боклучището на с.Туден и на с. Букоровци.

image

Това боклучище служи за ориентир - в ляво от него се тръгва за Букоровския манастир.

image

На боключището често се изхвърлят и умрели животни, този лешояд дебне за тях.

image

                                  Етюд по идея на кмета на с. Туден

image

Избираш сам - за боклуко, за манастира "Свети Георги", за с. Разбоище или за манастира "Успение на Св. Богородица" Понеже табела има само за с. Разбоище, търсещите манастирите поемат по път, който започва да ги върти по поляните с боклуците. Крайният резултат обикновено е споменаване на майки и не намиране на манастирите.

image


image

                                                     Етюд

image


image

Въртоп. Добре, че не са го напълнилии с локлуци, защото по подземен път водата ще замърси цялото Годечко корито. На кледващите три снимки - също въртопи.

image



image



image




Гласувай:
7



1. sande - Където е човека - боклуци и немара ...
26.01.2014 11:59
Където е природата - Бог си пази неговото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184292
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031