Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 06:53 - КАРТИНИ ОТ ЕДНА СВЕЩЕНА ПЛАНИНА - 12
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2771 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 31.12.2013 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тази серия постинги написах като отговор на една дама, която ме попита за планината Манастирище: "В България ли е тази планина?" Отговорът - 12 разходки в снимки - е достоен за книгата на Гинес. В блога си имам и достатъчно писания за тази планина, като последното включих в раздела "Непознатите български планини". 
   Стана така обаче, че разширих темата. Отклоних се от линията, която си бях поставил, защото виновните за бедите на този регион не са само несправедливите договори след ПСВ, внедрявачите на вируса на Маркс след Деветото у нас, които прогониха селяните от селата и поставиха началото на ликвидацията им, но и сегашните управници, които имат само една цел - да крадат. Ако може един час повече! Тази наглост достигна върха си при сегашното правителство, което хората не одобряват, но то и хабер от понятие си няма да се махне, защото не се състои от хора, а от хомоноиди. Те не притежават качества като вяра, обич, достоинство, техният идеал са парите. За един успял на 33 научихме от самия него. Животът, днес западнал съвсем в този регион, който е и ограбен тотално в резултат на безкрайните "демократични" промени, липсата на съд и корумпираната местна власт на независимата от София-област Община Своге - това е покозател  на къде вървим всички с тези управници. Камбаната за тези празни села с пълни гробища, за хората им, бие за всички нас.
   В постингите си поместих доста кръстове от оброци, църкви, манастири и гробища. Така бих желал да събудя интереса на хората, които се занимават с тази тема за символите по тях. Имам и една мечта - в село Гинци да се направи музей на делата на майсторите, изработвали тези кръстове от времето на турското робство до 1950 г. Те са част от планината, която според мен е свещенна и затова присъстват на много места в моите снимки. 
  Поместените снимки са една съвсем малка част от архива ми за нея, който пазя много внимателно. Ако някой реши да посети тази планина, ще усети силата й. Нищо, че е малка колкото Плана. А тя предлага и екстра - леко проходма е и достъпна от десетина изходни пункта. Не е като другата свещенна планина, Чепън, която след посичането на горите й, напускането й от хората и осушаването й се превърна в скривалище на дивите свини.                                                                                                              Разходката в снимки този път обхваща участък от поляните над село Манастирище, в които цветята са повече от тревата. И виртуални образи, демоните и на този регион.

  


image

         И тази част от кръста на гроба на починалата жена скоро ще е под земята...

image

Много лесно е да се пресметне кой е поредният погребан тук - той е четвъртият. Но фамилията е била заможна, защото са поръчвали най-скъпите кръстове.

image


image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

            Пеперуда търси пеперуд, животът тук сред този рай продължава.

image

                    Пеперудът е грозен е пеперудата не му са дава.

image

       Колкото и да му се извъртва и да нее става работата, пеперудът не се отазва!

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image




image



image

                                           Останки от кръста хна древен оброк

image



image



image



image

Това не е нарисуван с флумастери скротум, а брадата на човек.

  На долната снимка:
  Понеже съм любознателен винаги съм си задавал въпоса, ако хоризонталните устни на политичките са криви, това важи ли  и за вертикалните им. Преровил съм много литература, консултирал съм се с със специалисти по тази тема с гросмайстроска сила, но отговорът на този въпрос май е производен на едно съждение , което съм чувал тук по Шопско:
  Колкот повече мязаш на изроз, тозкоз повече тъ уважават!!! И ти придлагат в една партия, после в друга, така до посиняване и после отново.

image 



Гласувай:
6



1. sande - Пред мрака на истините: Свещена планина, свещена земя!
30.12.2013 09:37
Божествена земя.

Но българите я превръщат в територия.

Няма държава, няма лидери, няма политици, няма патриоти.

Ако погледнем НС, МС, какво виждаме? Случайни хора. Самодоволни. Самозабравили се. Преяли и препили.

Вчера гледах кратък репортаж по една от телевзиите. Домът на един от пострадалите от неотдавнашното земетресение в Перник. Мъж на средна възраст. Къщата в руини, без покрив, необитам етаж, без прозорци и врати. В партера - една стая, мизерна, горе-долу нещо ремонтирана. На стената - китара. Мъжът даже запя. А около къщата - разпиляни тухли. Една не е поместил. А получил помощ от 3 500 лева. Този боклук търси съчувствие. Какво да кажем?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190556
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031