Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 00:43 - СЪДБАТА НА ПАМЕТНИКА НА ДЯДО ВАЗОВ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3796 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 02.07.2013 00:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

               СЪДБАТА НА ПАМЕТНИКА НА ДЯДО ВАЗОВ

                        НА ЗАЛЪМОВОТО КЛАДЕНЧЕ

                   / Вазов. Паметник. Ромове. Грабеж./

 

    Обидата и горчилката от поругаването на моя оброк върнаха мислите ми години назад, когато подобно деяние бе извършено от карловски ромове. Под предлог, че ще берат боровинки, те откраднаха за скрап бронзовия барелеф на патриарха на българската литература, един от духовните ни отци, Иван Вазов. Писал съм в блога си постинг за това безумно деяние, ще го разгледам пак. Спрямо мен престъплението на ромовете е още по-безумно и безогледно, защото то не носи на извършителите никаква материална полза. Но пък то е показателно за разрушителния дух на приматите, които от 1989 г. съсипват безнаказано страната. И всеки кабинет оставя на следващия да се заеме с проблема и се прави, като да няма нищо нередно. А злото се изправя срещу нас, силно като нилски кон.   

   

     Незабравимо за мен остава първото ми пътуване по прехода Ком-Емине, което започнахме през 1979 г. Преходът разделихме на три етапа, по един на лято: вр. Ком – х. Добрила, х. Добрила – гара Кръстец и гара Кръстец – Емине. Този преход е много велик не само поради природната красота на Балкана, който от Тимок до Черно море е дълъг 1000 км, но и поради обстоятелството, че се преминава през много исторически места из него. Чувствам се горд когато преминавам през някой проход и видя там напр. паметник на Апостола на свободата, който е пресичал Балкана за да основава революционни комитети из страната или на някой друг велик българин. Преминава се и през исторически места, където Балканът е преодоляван при зимни условия от руските войници и помагащите им наши опълченци и местно население. При Троянския проход, Етрополския и на други места има паметници, напомнящи за замръзналите в околностите им бойци по време на тези немислими до тогава преходи, допринесли за по-бързата победа на руснаците в Руско-турската война. Много от местностите по Балкана са получили името си от борещите се срещу турското иго хайдути, напр. Хайдушкото игрило, мястото на убийството на Дядо Филе и др. Балканът се пресича от десетки римски пътища, като най-запазените са в Западния Балкан, но такива има и в Централния и в Източния Балкан. Посочвам десетината пътища от Видима и Острец на юг, първокласния път през Кръстешкия проход, чието трасе на определени участъци са ползвали строителите на ж. п. линията.  Част от Билото на Балкана е държавна граница със Сърбия, която е преместена несправедливо и незаконно от вр. Миджур до вр. Сребрен преди почти 100 години и поради просташката политика на всчките наши правителства част от територията ни се държи незаконно от сърбите до днес. Сега имаме нов шанс да си върнем тези територии преди присъединяването на Сърбия към ЕС, но отново нищо не се предприема, защото изборите този път спечели мафията.

     По билото на Балкана имаше зимна пътека за туристите с жълто-черни метални тръби, бетонирани към геометрични фигури. Те бяха счетени от ромовете като заложена им хранилка и бяха изкъртени и предадени в пунктовете за отпадъци. Да е възразил някой срещу тази незаконна търговия или срещу престъплението им?  Освен зимните пътеки имаше и летни, а по алпийските пасища пасяха стада с хиляди овце и крави. Това е вече минало.

    Най-голямата придобивка за туристите по прехода Ком – Емине, хижа Планински извори бе изоставена и съще се превърна в плячка на  ромовете от към с. Антон и от към Тетевен. Що одеала и чаршафи имаше в нея, железни пружини за Отпадъци. Вместо огромния туристически дом, днес там зеят празни дупки от прозорци и врати. При лошо време в разграбената сграда се подслоняват коне.

   Твърде различно е днес в сравнение с 1979 г. Променило се всичко, но най-вече хората, чиято жизнена среда вече е свързана само с градовете. Едва ли и няколко човека на година преминават този преход. Твърде едри станаха хората, за да преодоляват наклони, а поради сечта на горите, пътеките през площите им станаха непроходими от подраст и там се настаниха дивите свини така така трайно, както ромовете в изоставените къщи по градовете до пазарите.  Свидетел съм на изсичането на огромните буки при Върбишкия проход през 1983 г. Резачите имаха руски резачки с перпендикулярно задвижване на веригата и възможности да режат стволове до 150 см. От този проход до морето след 1989 г. посякоха и дъбовите гори за фабриката за производство на паркет на турчина-бизнесмен Демет в гр. Риш, но също и за строителен материал, за мебели и за... метровици. Пасищата в алпийската част на планината опустяха и подивяха, на тяхно място сега идва хвойната. За хвойната ще кажа, че е патент само на Балкана. Изоставените пасища на другите планини биват завладявани от други „култури” – трънки в карстовите участъци и едни меки, високи, цъфтящо в жълто храсти, чиито корен е с метри в земята из другите планини. С изчезването на стадата животни изчезнаха и санитарите - вълците и орлите, които се хранят с болните или умрели животни.

   Един много силен спомен имам от Балкана, който ще приложа като показателен за процеса ни на всеобщо падение, как се променят ценностите ни и как оставяме да бъде заличена историческата ни памет от приматите между нас. Мисля, това се случва, защото нямаме държава, в смисъл, управляващите ни никога не са мслели за нас и за държавата, а са били параван на мафията – тази в България, която ни краде и на тази на големите дъргжави, която иска да ни няма.

   Особена гордост изпитвам когато пеминавам през Централния Балкан, защото под него са родени Вазов, Левски, Ботев. От другата страна е Троянският манастир, десетки римски пътища от четири категории пресичат Балкана. Да не пропусна и себе си - роден съм и съм живял доста години в Калофер. Слизайки на прохода от Сопот за Троян винаги съм се вълнувал, защото тук е преминавал Левски за да основава революционни комитити в Северна и в Южна България. Тук има негов паметник, но има и една известна картина – любимата ми с Левски – която пресъздава точно този момент, Левски с водача си тук, на прохода. Апостолът на свободата е преминавал през този преход и през зимата, с водач, като са били ползвани коне до където е възможно. Който е ходил по Балкана през зимата знае какви опастности крие той, а за участъка Стенето те са още по-големи. Местността тук е много красива и днес тя е разделена на три резервата: Стенето, Северния и Южния Джендем. Мястото е и историческо, защото Сопот бива превзет от турците след освобождаването му от руснаците и турците като отмъщение започват да колят хората и да палят къщите им. Побегналите от тези зверства са се отправили нагоре в планината към местността Злия пролез, така е наречена една от урвите на Амбарица, спускаща се на юг.  Пътеката за рида Хубавец пресича тази урва в горния й край. После хората са се отправили към този проход на път за познатите си по селата и колибите над Троян. Ужасно е било. Над Злия пролез, известен още като Урвата на Амбарица има огромно алпийско пасище в гънка между гигантската заоблена Амбарица и изшиления в небето Малък Купен. Това пасище има много поточета, но и едно кладенче, от където са си наливали вода овчарите – Залъмовото. След Освобождението Вазов, вече пишейки „Под игото” се възкачва, както казва той на Стара планина и отива в тази местност за  да се срещне с овчари, свидетели на тези трагични за съгражданите му събития. Вазов казва за Балкана: Възкачих се на Стара планина! С тази представка „въз” той показва отношението си към Балкана, подобно на това на Иисус към Бог-Отец, Комуто Иисус ВЪЗблагодарявя или Когото споменава в молитвите си с ВЪЗвишени слова. Вазов е искал да добие непосредствени впечатления от тези хора, посрещнали бягащите сопотчани от зверствата на губещите войната турци, за да ги отрази истинно в романа си, над който работи. В местността Залъмово кладенче се е сътояла тази среща на Дядо Вазов с овчарите.

   За да увековечат хората това място над родния град на Вазов, където той се е възкачвал, след смъртта му тук правят паметник с лика му на бронзов барелеф и надпис за срещата му с овчарите. След поставянето на паметника мястото става още по-известно и почивката при Залъмовото кладенче се превръща в задочна среща с този наш духовен отец за тези, които почитат не само него, а творците си. Плочата-барелеф бе закрепена на изграден от камъни и бетон фундамент така, че да не проникват зад нея вода или сняг и при различните агрегатни съттояния да я откъртят. Плочата беше с форма на картата на страната ни. Страхотен паметник! Но...от цветни метали.

   След Десетото се проявиха две предпосатвик, за да бъде изчезнат този паметник. И не само той, това се превърна в ромбизнес. Първата е, че ромовете като равноправни български граждани можеха да живеят  и да се придвижват свободно където си щат, а те се възползваха от това в най-голяма степен. Защото вместо да работят, те живеят от детските и социалните, а те могат да бъдат получени навсякъде из страната, където има банкомат. Освен това за тях няма данъци, строителни книжа, билети в Градския транспорт, не плащат за вода те, а Общината. И получават помощи. За какво им е да работят? Цял сен свободни, все ще „заработят” по нещо.  Известно е какво стана в цялата страна след 1989 г, този процес засегна и Карлово. В прекрасната му покрайнина Медов дол надойдоа ромове от някъде, и основаха гето. Карловският кмет не отреагира, което бе изтълкувано като знак да напридойдат още ромове и сега те там са така многобройни, че наподобяват на врани в долина. Рекичката вече е осушена от сечта на ромовете на гората над нея, а коритото на реката наподобява на двете страни ж. п. линията от гара Захарна фабрика до Горна Баня в участъка Факултето. Все едно един архитект е проектирал „украсата” на тези две долини. В долината на рекичката има нахвърляни хиляди тонове боклуци. Но пък класово разслоение и там дал Господ. Наред с копторите се въздигат ромбароци като костинбродските. Градинките с пчелините някога по ската на планината, саваците, с които докарваше до тях вода от рекичката защото тук става страшна жега – всичко това изчезна. И как не, това си е скрапосуровина или пък става за горене. А в началото на тази прекрасна някога долина Медов дол слизаше пътека от рид, отделящ се от Амбарица и свършващ в Карлово, наречен Хубавец. В алпийската част на рида имаше много стада, днес – нито едно животно. Този рид е много обгледен и разделя Старата река с водопада Сучурума на Карлово от долината към Сопот, където е Злият пролез.

   Не само този паметник в страната има такава незавидна съдба. Какъв труд е било да се изгради този паметник в алпийския пояс на планината, скулптор да напави барелефа. Ама пък е имал е вдъхновение скулпторът, за да направи такъв оригинален барелеф!

    Това е част от нашата историческа памет. Във времето на пазара, когато културата е принизена, а националното чувство се счита едва ли не за предателство спрямо Европейски съюз, Съветския съюз или пък Америка, когато се толерират тези, които приличат на изроди или пък са геьове, когато се твърди, че подтискаме ромовете и ни управляват примати, така ще бъде:

    Паметниците ни, историческата ни памет, също има стойност. Като се разруши един паметник и се предаде за отпадъци, нещо се получава срещу скрапа от него. А с полученото се купува клоьопачка, пиячка, зарежда се ново бебе. А с бебето идват помощите... и спиралата продлъжава да се върти.

    И така – 24 години...

   

    

 


image

Така изглежда паметникът на патриарха на българската литература на Залъмовото кладенче след като ромовете от Медов дол откраднаха барелефа му и го продадоха за цветен скрап.

image

          Паметна плоча на прохода Сопот - Троян

image

                                                    Видимското пръскало

image

                                                           Кръстците

image



image

                                        Най - острият връх е Голям Купен.

image



image

                                        Долината на Стара река

image

                    Зад този връх е Амбарица, а зад мен е ридът Хубавец.

image

                                  Амбарица и цикусът със Залъмовото кладенче
image

Странична долина към Стара река. В дъното е вр. Дюсът.

image
image
                                     Част от долината на Стара река

image




image 



Гласувай:
14



1. freeoldmen - На фона на тези приказни красоти, ...
02.07.2013 02:04
На фона на тези приказни красоти, които ни показвате, зверствата на приматите, или както аз ги наричам орките, са кощунствени и заслужават твърд отпор. За жалост, псевдодемократичната система, наложена ни от външни сили, за момента не ни дават шанс да бъдем българи- тоест да бъдем справедливи, да зачитаме това, което прави света по- добър, да градим, а не да унищожаваме...Но трябва да се опитваме...докато можем.
цитирай
2. syrmaepon - Снимките са чудесни. Иначе разб...
02.07.2013 07:50
Снимките са чудесни.Иначе разбирам тъгата,но не са виновни единствено ромите,а и тези дето са купили плочата....
Ако трябва да перифразирам един поет- истинският паметник са стиховете му и написаното...Готово поднесеното никой не вижда и чувства.Когато сам търсиш и преоткриваш,тогава намереното остава завинаги
цитирай
3. anwel - Всеки път чета, а понякога и препрочитам твоите пътеписи...
02.07.2013 14:05
...с удоволствие и интерес описанията на маршрутите, местностите, от майсторските снимки, но всеки път силно огорчен и възмутен от безчинствата на циганите, за които пишеш често и то със справедлив гняв. /по отношение на този паметник при Залъмово кладенче на Вазов, се учудвам как не ги е домързяло да се изкачат чак там та да напряват золума си. Но то е казано, луд и щур умора нямат!
цитирай
4. seasonofthewitch - Вината е в нас, че не намерихме начин ...
02.07.2013 16:23
Вината е в нас,че не намерихме начин да създадем едно силно гражданско общество и да противодействаме на тези кощунствени актове.
Бъди здрав!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187193
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031