Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 08:48 - АРХИТЕКТУРНОТО БОГАТСТВО НА МАХАЛА ВОЙНИШКА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2840 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 25.06.2013 22:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     В този постинг помествам още кръстове - архитекгурно богатство от гробището на махала Войнишка. Ще имам още публикации на тази тема, защото знам доста такива места. Не всички кръстове са достъпни за снимки и полагам доста усилия да ги разкрия от клони и тръни, а фотоапаратът ми дава дефект - въпреки сигнала за фокусиране, той не се фокусира винаги. Трудно е, но когато тези трудности са свързани с мое хоби, правя всичко възможно да ги преодолявам. Ще поместя и снимки от предполагаеми места, където са изгорени големи манастири при турското нашествие тук през ХІV век. Темата е доста интересна, тя принадлежи към едно от хобитата ми, краеведчество. Към тази тема ще включа и кръстът с минипараклиса, който поставих аз, ще поместя и мотивите си за това. За жалост литаковски блуждаещи ромове, търсещи джелезо, прогонени от бодигардовете на едродивечовото ловно стопанство Чукава са нощували под върха с кръста и за да си отмъстят за прогонването им са го натрошили и са изтръгнали металния кръст от покрива на минипараклисчето. Това не са хора, това не може да стори и животно. Обидата за мен е безкрайна, аз не мога повече да възстанова оброка, а и да го възстановя каква е гаранцията, че няма да се появят тук други блождаещи ромове, след като техният брой нараства неппрестанно и набезите им стават все по нагли. Спомням си на времето брането на жълтия кантарион от ромовете - оше не могат да се възстановят площите след изкореняването му, кампанията им за сбиране на джелезо, която разрушава къщите на хората, дано да не възникне и кампания за износ на тези ценни архитектурни предмета в чужбина, защото и те ще изчезнат от страната. Макар значението им да не е голямо, след като за тях знаят само няколко души. То и не може да е иначе - образованието е прекроено да бълва примати и чалгари за да са манипулируеми, пада нивото навсякъде, дори в институциите за култура. Отчан съм за бъдещето на стрната! Дано след моите публикации да възникне някакъв интерес по тази тема.
   Подобно архитектурно богатство има и по Източни Родопи, но то е свързано с мюсюлманската религия. За жалост то много пострада от бригадите с чуковете по време на възродителния процес. По онова време имаше наети от ДС хора с чукове, които строшаваха мюсюлманските паметници по гробовете им. С удар на чука по най-слабото място - във врата на паметника - приматите потрошиха страхотни археитектурни паметници, включително и чешми. Не всичко строшиха обаче, защото мюсюлманите не погребват в същия гроб и по този начин гробовете им са на много голяма площ. Една самотна къща - а около нея декар гробище. Все нещо остана. Имам в блога си постинги и на тази тема, но сега се замислям, че ако посетя отново пещерата Утробата ще се отклоня до едно огромно, недостигнато на времето от бригадите с чуковете мсюлманско гробище до село Илиненци.

image

Стотици години са били нужни да се образува този хумус и кръстът да се окаже до толкова зарит в земята. Този кръст не е от гробището, а е поставен на мястото на изгорен манастир близо до него.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Любимата ми форма на кръст! Един такъв, но много малък,
правен като не от каменар а от златар си бях харесал за
параклиса, който направих аз, но от Светия Синод не ми
разрешиха да го взема... 

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image 



Гласувай:
10



1. mt46 - Поздрав, Коста!
25.06.2013 12:52
Явно доста сме богати на кръстове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187073
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031