Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2013 22:50 - ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4216 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ИЗТОЧНИТЕ  РОДОПИ  И  ЗАПАДНИТЕ  ПОКРАЙНИНИ         С БЛИЗКИ СЪДБИ

 

      Към тези два планински района винаги съм проявявал интерес и съм ги посещавал често. Източните Родопи посетих за първи път много отдавна, предполагам, че бе през 1960 г. Изкачихме се с автобус до махала Врата, после отидохме на махала Прозорец и на Чоторова махала. Тук живеят помаци, но след тези села започват турските. От Чоторовата махала се изкачихме на Беланташ, което тогава бе доста опасно, защото още нямаше желязна стълба. Отправил поглед от махала Прозорец към Балкана този район ми стана скъп и след този преход аз планомерно започнах да посещавам когато мога Източните Родопи. За незапознатите с тази планина уточнявам, че те са на изток от водосборната зона на най-великата ни река, Арда, която е с огромна площ.

   Източните Родопи до 1989 г. бяха нещо уникално. След Освобождението там населението е било смесено, българско и турско, но поради изключително трудните условия на живот в тази полупустиня със суров климат българите започват да се изселват във вътрешността на страната, предимно в Пловдив. В абсолютно турското днес селце Русалско има църква до джамията, която свидетелства, че там са живяли българи. Втори етап на изселване на хората от там се осъществява при строежа на язовирите – Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, когато под водата им остават стотици села. Почти всички се преместват в Асеновград и турците намират работа в ТКЗС-то. Един баир до гробищата бе харесан от тези семейства и те формираха там свой квартал, а на Асеновград съседните градове започнаха да казват на шега Асановград.

   Друга вълна на изселването на хората от Източни Родопи премина по времето на текезесирането. Давам пример с изселените от Източна Тракия българи, които бяха заселени по сравнително хубави райони на Източните Родопи. Отбелязвам, че не целите Източни Родопи са полупустиня. Едно прекрасно село има там, Перперек. В него бяха приютени и оземлени тракийски българи, които бяха загубили всичко, освен живота си. Хората дойдоха там с трудовите си навици, с уменията си, захванаха се да  разработват ниви, да гледат стока, направиха си къщи. Но ги сполетя друга беда – текезесираха ги. Веднаж ги ограбиха в Източна Тракия, тук още веднаж. И те се разбягаха във вътрешността на страната като работници по заводите. Днес в Перперек само една голяма църква напомня за тях. Не само в с. Перперек живееха тракийците, а по цялата долина на реката Перперек до Комунига. По рушащите се днес църкви може да се проследи къде са живеели тракийците, а също и други българи, до преминаване през този район на вълната, наречена текезесиране.

    Най-стращшното обаче, което се случи на Източните Родопе бе т. н. възродителен процес. Кои хора от останалите в Източни Родопи засегна тази гнъс? Ударени бяха най-бедните хора, останали по Родопите, турците. Те живееха в полупустинни райони или в такива, до които имаше само кози пътеки. Трудолюбието им и ислямът, който ги държеше отделно от българите в равнината ги задържаха трайно в тази полупустиня. Същото важи и за помаците над Велинград, които така и си остават високо в прланината и живеят при ужасно трудни условия. Ислямът ги държи там, горе! Той дори им забранява да се женят за друговерци /б. м. българи като тях/.

   Войска, полиция, предвождана от агенти, между които са днешните дейци на ДПС проведе линия уж за смяна имената им, но понеже се знаеше, че това няма да стане, турците подписваха документи, че се отказват от имотите си в България, от осигуровките за пенсии и др. Срещу това получаваха право да напуснат страната за екскурзия до Турция, където те отидоха с по една каруца или лека кола от покъщнината си. Загубиха всичко. Имах много срещи със завърнали се турци в България, ще се връщам на тази тема.

   Насилието над тези мирни и трудолюбиви хорица взе ужасяващи размери. Имаше интернирани от тях, осъдени, репресирани от специални бригади. Имаше бригади биячи, бригади с чуковете, които трошаха камъните по гробовете на турците. Някои от тези камъни бяха шедьоври на каменорезбата. Идиотите с чуковете ги потрошаваха в най-слабото им място, във врата. Известно е, че турците погребват мъртвите в нов гроб и поради това гробищата им са огромни. Поради това някои от тях останаха непокътнати. Да се почупят всички камъни по гробищата на турците в Източни Родорпи е не по-малко работа отколкото да се разруши Хеопсовата пирамида.

   Какво бяха Изтоочните Родопи до 1989 г?

   Там хората живееха така, както вероятно са живяли и в Средновековието. Пясъците се торяха, напояваха, бяха превърнати в градини. Плодородната земя също се обработваше, нямаше непипнато от човешка ръка кътче – или ливада, която се коси, или нива, или градини. Градини имаше и в пясъчната пустиня – не казвам полупустиня! - по долината на р. Давидковска. Вода достигаше до най-бедните на вода райони, напр. тези по долината на р. Върбица, водена от километри. Стока имаше навсякъде, пасяха я децата според ранга си: децата – с дребните животни, по-големите деца с по-едрите, възрастните – с овцете-сагмал. Всички нижеха тютюн. Децата бяха много, като всяко семейство имаше обикновено 4 деца, родени през 4 години. Пътищата /б. м. вървищата/ бяха отлични, навсякъде имаше чешмета в памет на някой починал турчин. Бригадите с чуковете потрошиха доста от тези чешмета, защото на тях имаше табела с турско име. Та покрай табелите бяха потрошили целите чешми.

   Тези хора, които даваха живот на планината бяха прогонени от родните им домове. По тях защъкаха блуждаещи ромове, които сбират скрап, но тъй като те не зависят от това, дали селото има продородни земи и други прелести, а от обстоятелството има ли наблизо банкомат да си теглят помощите, те се заселиха трайно в отделни села. От тези бази те причиняват големи щети на останалото малобройно и възрастно турско население, на което  те изчезват шилета, пуйки и телета и дори магарета, които колят и смилат на кайма. Няма да изброявам ромови села, но ще цитарам нещо много могъщо и важно за местните избори в Кърджали - тамошният ромквартал, превърнал се в център на безконтролна престъпност. И търговия с гласове.

   И други метастази в Източни Родопи се превърнаха в самостоятелни ракови образувания: местни турци се изявяват като мутри и чрез измама и заплахи ограбват труда на хората, които няма как да си продадат стоките или да си купят нещо. Това предизвика нова вълна на миграция за трудоспособните турци, които на безценица купуват плодородни земи и изоставени къщи по селата в яката на Родопите между Тракийската низина и планината. Много такива села от Харманлийско до Садово вече са почти изцяло с турско население. Регионът с турския етнос мигрира от полупустинята Източни Родопи в плодородната долина. Българският етнос се мести в големите градове.

   Това стана с Източните Родопи. Бяха оазис, сега са подивяла полупустиня с население, което намалява и се преселва в няколко града в региона, но те също загиват. Посочвам два - Джебел и Ардино, но такива са почти всичките. Разруха сполетя този район. Той се обезселва, а природата не търпи празно място. Като не живее никой там, като никой не иска да се засели там, защо напр. да не бъде присъединен към Турция? Ако има държава, която да пази хората от престъпниците, турците ще се завърнат там, ще дойдат и други. Единствената пречка май е ивицата гръцка земя между нас и Турция.

   Докато мога ще посещавам Източните Родопи, защото те за разлика от Западните, които са география, са история. Какви ли не етноси са живяли тук, какви ли не културни паметници са останали от тях. Голямо е тракийското наследство, византийското, турското. Е, и от наше време има нещо – мутробарокът на Ержан Рашид с прякор Роко, който печаташе фалшиви пари и срещу когото вместо Татарчев да повдигне обвинение се возеше с него на корабче по яз. Кърджали.

    Кому бе нужно всичко това? Защо комунистите след Деветото разрушиха един свят, запазил се от времето на Средновековието? Кой ще обитава тази неприветлива част от България от тук нататък? Съграденото с векове бе разрушено за кратко време, бомбата бе наречена „възродителен процес”. Тя по мощ едва ли бе по-малка от бомбата „Енола Гей”, хвърлена над Хирошима. Връщане назад обаче няма. Единствените, които спечелиха от тази разруха бяха ромовете, за които се разкри златна мина да сбират скрап и да „мъкнат яма”. Тази „яма”, започната в Източните Родопи заля с т. н. битова престъпност после цялата страна.

 

    Нещо подобно се случи и със Западните покрайнини, но бедите там не си ги случихме сами, случиха ни ги англичаните. През 1918 г. за наказание на България, че е воювала на страната на лошите /Германия/, те отнемат от нас територии и ги придават към съседни държави, воювали на страната на добрите / Англия/ ведно с целокупното им българско население. Не стига това, а налагат на изтощената от безумната световна война между идиотите, в скоято сме въвлечени и ние задължение да изпращаме репарации, документи от които могат да се видят: колко златни лева да се дадат на „добрите”, а също колко хиляди коне, крави, овце, трайна продукция, други стоки. Ужасно е било, но виновните не сме си ние, както с Източни Родопи, а англичаните, които провеждат политиката си разделяй и владей. Така те ликвидираха държавата Кюрдистан, дадоха на Турция източния бряг на Егея, който е част от Гърция. От нас отнеха част от Източна Тракия и я придадоха към Турция, защото такива са английските интереси - Русия да има силен враг тук, Турция. Идиотите, наричани добрите, плод на непредумишлено островно кръвосмешение или на пиянство, които ограбваха света от Нова Зеландия до Канада, придадоха и около 6000 кв. км. наша територия с администратиивни центрове Босилеград и Пирот към Тройното кралство – Словения, Хърватия и Сърбия, за да са сигурни съседите ни, че няма да ги нападнем. Това Тройно кралство се разпадна, но въпреки това Сърбия абсолютно незаконно до днес държи нашите теротории, а от наша страна няма кой да си ги поиска. Дори сега, когато сърбите ако не влезнат в ЕС и просто са загубени, защото нямат реализация на стоките си и валута да си закупят дори гориво, ние не поставяме този въпрос. При тях нещата се влошават и страната върви към банкрут. Изпуснахме да предявим претенции за териториите ни при разрада на Югославия, сега пак си мълчим. А Сърбия бърза, защото там беднотията влиза вече във всяка къща.

    Има обаче една голяма разлика между Източните Родопи и Западните покрайнини - първите са полупустиня, а вторите са рай. В Западните покрайниини има доста планини, но четири са основните: Гребен пранина, Влашка пранина, Бясна Кобила и поне 1/10 от Балкана и то с най-красивите си части – отвъд Чипровци, Копиловци, Дълги дел. Всичките тези планини са създадени от Бога за обитаване от животновъди. В тях има много вода, гори, ливади, зАветни места за села, които достигат до 1200 м. н. в. Изведнаж пред тези българи англичаните слагат граница, която премина дори през села – Врабча, Долно Невля, Несла, Петачинци и др. За живущите в северната Крайна все пак тази граница не бе фатална, защото орографията на района разрешава някак тези хора да достигат за нуждите си до градове, макар и доста отдалечени от тях или отделени с ниски пранини. В Босилеградско обаче, където живущите по източните скатове на Бясна кобила имаха единствената възможност за целогодишни връзки с Кюстендилско, тази възможност им бе отнета. А до Сърбия се пътува като се пресича планината Бясна Кобила. Тя представлява една подкова около Босилеград и е висока към 2000 м. Границана обрече тези българи там на затриване.

   Промениха се много неща от 1918 г. насам - разпадна се Тройното кралство, но Западните покрайнини не бяха върнати на България, Сърбия ги присвои. А сърбите там провеждаха линия на сърбизация на нашите сънородници, на разселването им из Сърбия, на терор над тези, които се бореха да бъдат върнати териториите на България. Този терор бе най-жесток по времето на Тито.

   Картинката с населението по Западните покрайнини доста наподобява тази с оставащите в момента хора по Източни Родопи. Все по-малко хора остават там, обезселват се села и градове, училищата и църквите се рушат. Неволно правя сравнение със обезселените села по България. В Крайните къщите стоят неограбени, макар и вече някои изцяло разрушени, в България къщите са ограбени поради извличане от ромовете на метали и други неща, които могат да се продадат в скрапопунктовете или да влезнат в употреба в копторите им и те са се разрушили. Това важи и за вилните зони. Давам за пример вилите над селата Подгумер и Войняговци. Снети са ламаринените покриви за отпадъци и поради това къщите са се разрушили, но е била изнесена и цялата покъщнина за обзавеждане на новите гета. Още една разлика има: В Крайните също има пътища по планините, но те се ползват предимно за дърводобив, а пътищата по нашите планини аз наричам пътища на престъпността. И друга разлика ще посоча: При нас в планините гората е посечена от дърводобивните мутри ужасяващо, обезлесени са цели райони, а в Крайните тя е сечена планомерно и горите са съхранени във вид, при който да се възстановят. Имам да помествам материали за Крайните още от миналата година, дано да имам време да го строря. Ще дам обаче едно мнение:

     Безспорно, тези територии са наши, те са с компактно българско население, но то се стопява. Остават природните богатства на този наш район – полезни изкопаеми, гори, вода за енергийно отработване. Но без хора тук и това не върви. Поради това сърбите провеждат сега линия на заселване на ромове в този край, като им обещават безплатно обучение за децата, предимства за родителите им. А ромовете в Сърбия – те нарастнаха експлозивно поради изгонването им от Косово и Хърватия и миграцията им предимно в Белград. Те ужасно тежат на бюджета на тази бедна страна, а сърбите имат лошо отношение към този етнос, наричат го лоша раса. Чрез това разселване на ромовете в Западните покрайнини Сърбия решава да смекчи част от проблеминте, които те им причиняват с присъствието си, особено в Белград. Напомням, че изгонените от Косово ромове имаха катуни в центъра на Белград и премахването на тези незаконни катуни стана международен въпрос. Част от тези ромове съм снимал в с. Драговита. Подобен процес тече и в Източни Родопи, но не по идея на държавата, а поради миграцията на ромовете – те се самозаселват там, където им е най-удобно за живеене – през лятото на високо в планиината, на хлад, през зимата – в катуните си покрай градовете. Тази миграция не е свързана с поминъка им, а с възможностите да „правят” удари тук и там - пуйки, овце, теленца от остарелите и вече безащитни турци. А парите им – всеки месец им ги пуска банкомат във вид на помощи за безработни, социално слаби, многодетни и т. н. Време за „бизнес” – бол?

   Какво би се получило обаче ако тези Крайни днес бъдат присъединени отново към България?

   Веднага натам ще се устремят нашите мафиоти и мутри, както на времето Максуел в България, където установи контакти с Илия Павлов. Наивните хорица там ще бъдат изиграни от тези пазарни индивиди и ще бъдат ограбени до шушка още преди да се върнат в България. И горите ще им изсекат. И нивите ще им отнемат нотариално или чрез общината. Ще ги довършат! Както тракийските българи, които дойдоха в България, наново се повъзмогнаха и текезесирането ги довърши. Веднаж имотите им останаха в Турция и Гърция, втори път каквото спечелиха тук им го взеха. Два пъти ограбени. От роднините обаче повече тежи.

       Има още един много важен елемент за Крайните за да има там още българи и ще го спомена – това е неприкосновенността на личната им собственост. Тя все още задържа малката част от българите по родните им места. И ако Източните Родопи приличаха на съхранен кът от Средновековието, днес Западните покрайнини приличат на това, което щеше да бъде България ако тук не бе приложена съветската система на колективизация – селата нямаше да бъдат обезлюдени и после къщите разрушени от ромовете за отпадъци. Населението щеще да бъде равномерно разпределено из страната, а не както сега, съсредоточено в няколко града в резултат на битовия терор по малките населени места, макар да е видно, че не след дълго в тези градове няма да може да се живее, защото там липсва едно много важно нещо, което хората наричат поминък...

    Разработка на лошите хора, които не са и помислили какво ще стане със съдбата на тези, които те считат за заложници на политическата карта на света. На мафията, която победи във Втората световна война и допринесе за всички беди на Европа и света днес...

  

  




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, Коста!
09.06.2013 23:38
Отдавна не съм бил в Родопите - от казармата...
цитирай
2. ivoki - Родопите- любима планина и хора. . . ...
10.06.2013 00:54
Родопите- любима планина и хора.....
цитирай
3. sande - Поздравления, Коста!
10.06.2013 06:38
Поздравления за този първокласен анализ - исторически, демографски, социален, държавен - свързан със ситуацията в Източните Родопи и Западните покрайнини. С настоящето и бъдещето на Отечеството. Изток - Запад! Началото и края!

Кой мисли сега затова? Никой.

С какво се занимаат медиите, площадите, тълпите, "държавниците", "политиците"?
С държавната трапеза. С надвикване, собиди , крясъци и ругатни, заплахи, квалификации кой бил по-некадърен, крадял, мамил?

Пушачите били проблем? Това е най-неактуалния въпрос. Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак.

Дано някой фактор прочетенаписаното от теб, талантливата ти експертиза, но имали въобще такъв фактор? Всичко е в насипно състояние и постоянно се преобръща като на пресевна инсталация...
От никъде взорът надежда не види, както казва дядо Вазов.

Но написаното остава. Едничко словото е вечно.
цитирай
4. doctora - доктора
15.06.2013 02:41
Бре да му се не види, глейте какво става в държавата ... Днес на работата научих, че са избрали кулско прасе, престъпник да ни пази от престъпниците ... Тези са ненормални и в прекия и в преносния смисъл на тези думи. Господ лично им направи ситуация на ЛЪСНАТИ ЗАДНИЦИ = ПЪЛЕН КАНТАР, а шибаняците понеже са безверници и безродници изобщо не забелязаха. Явно искат да им проговори, но Той ако проговори небето ще се разкъса. СТРАННИ ДНИ ... имаше един такъв американски филм за 2000 година, но Вечността симетриите изобщо не ги обича / симетриите ги тачат изчадията на ада дето все за равенство говорят и го гелпят с братство, но реално все гледат да са по-равни от другите /, но бъзика и с 2013 година и за първи път от хилядолетия КАНТАР във властта е повече от очеваден. Нещо братята комунисти не са в час и се мислят за големи играчи, а просто отварят пътя на ада към Земята. И все пак нещо горе се мъти и Рибаря подготвя Улова на Уловите, а " бедните " комунистчета и техните отрочета " още по-бедни " са дребни рибки във великата игра. Нещо странно става и дори на мен не ми е ясно какво ще се роди от него. Че идва Второто Пришествие идва, но идва по възможно най-странния начин. Че тръгва от България и това е ясно, но все още много Боковци, Серговци, Догановци, Царьовци и т.н. тикви са във властта за да дойде жената водач / номера на дс с Пръмова нема да мине ... чули от частично виждащи, че жена ще води България към спасението кадесарите и пак си опитват късмета, но този път както се видя не им стана номера / ... Не знам при толкова изчадия на ада как ще успеем да се измъкнем, но Вечността е велика и ако тя каже амин всичко е възможно ... Ако не каже в България и циганите не ще останат ... Странни дни, много странни. В Истинската и Единствена Обетована земя не ще останат заради изчадията на ада деца на светлината и все пак не ми се вярва. Извинявай Планина за емоционалния брътвеж, но днес тези идиоти от знаеш къде направо ме утрепаха. Тези са пълни ненормалници. Амин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187927
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031