Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2013 19:32 - МЕСЕЦ ЮНИ - НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ЗА ПЛАНИНИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6003 Коментари: 7 Гласове:
10

Последна промяна: 07.06.2013 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
МЕСЕЦ  ЮНИ – НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ  ЗА  ПЛАНИНИТЕ

 

     Преди много години така ползвах отпуските си, че да мога по времето на най-продължителните дни да бъда десетина дни с немските си приятели на Пирин - предпочитаната от тях наша планина. Неизменна тема вечерта бе музиката. По онова време най-популярен от композиторите бе Бетховен, но пък за приятелите ми евангелисти най-великият композитор бе Бах. Много уважаван от тях бе и евангелският християнин Брамс. Аз много държах немските ми приятели да са евангелисти, защото те бяха културни хора за разлика от партайгеносчетата. Годините преминаваха. Хората с неразумната си дейност нанасяха големи щети на природната среда в планините – посичане на горите в алпийския пояс и по северните скатове, което е ужасно екопрестъпление, строеж на скиписти и пътища, на водосборни зони с отклоняване пътя на реките. Изчезнаха животновъдите от планината, а с тях и прекрасните „овчи” пътеки в алпийската й част и пътищата за товарните им животни, които някога знаех и ползвах. Давам ппример с Винарския път от Банско за Мелник. В скалистия участък под върховете Каменица и Яловарника то вече не съществува. Промених се и аз. Вече гледам с други очи на планината – тя с всяка измината година ми се струва все по-красива и ме привлича неудържимо, макар силите ми да не са вече същите. Желанията ми обаче са дори по-големи.    

    Доживях и до това лято и във вторник излитам към планината като самолет от писта на кораб, който е набрал тяга и го освобождават  от еластичната примка. Зимата ползвам за еднодневни посещения на планината, през лятото обаче съм там като на експедиция. Правя си лагер някъде, упознавам района, местя лагера. С отварянето на границите след 1990 г. упознах и граничните планини. И...свърших България! Ходи ми се по Македония, но се убедих, че там хората са сбъркани и се опасявам от тях. Държат се нагло и със самочувствие - като победители в бигбрадър или както стана модно да се казва, горди  ­като да ги е тъкувал бать Боко. Затова през последните години се отправих по Крайните /Западните покрайнини/, където има прекрасни планини и където живеят българи. Това лято ще посетя не за първи път четири от тях – Гребен, Власината, Милевската и един рид от Стара планина между реките Дойкинска и Темщица. Този рид е доста по-голям по площ от Витоша и почти толкова висок. В алпийската си част е развъдник на свини и вълци, които преминават у нас в района на селата Дива Слатина, Копиловци и Мартиново. Природата му е като тази на Централен Балкан, височината му е почти същата, а дивотията там няма равна на себе си. Има такива гъсти и непристъпни стръмни обрасли с гори и храсти участъци, че дори сеч на гората не е възможна – където е върхът на едната бука започва дънерът на следващата. В този район видях рис, а дивите котки са много. Римски пътища пресичат Балкана на невероятни места. Ридът започва от едно плато на височината на петте коти на вр. Копрен, после става алпийски със страхотни скални пропасти към река Темщица. Такова красиво място, където живеят българи, така удобно поради близостта си за софиянци, с исторически и религиозни паметници, остава непознато. Споменавам няколко понятия от него – Бабините зъби, Миджур, Хайдушки камък, Острата чукла, Вражата глава, Трите чуки, Копрен, Кацакамък, манастирът Свети Димитър. За някои от тях съм писал и съм поместил снимки.

   Ходенето ми сред дивотията за мен е нещо като зареждане на човешките ми батерии. Не се страхувам от дивите животни. Оставам спокоен при среща с тях и това, че не излъчвам напрежение вероятно е причина и те да ме отминават. Така се промених, че ако ми предложат да отида на Айфеловата кула и да ми платят за това или да отида в някоя планина за моя сметка, ще предпочета второто. Някога не беше така.

   А сега за предстоящото ми пътуване:

   Гребен планина и Власината планина се разделят от реката Ерма. Тази българска река извира от Западните покрайнини, преминава през гр. Трън и отново отива в Западните покрайнини, където прави страхотно ждрело, съперничещо по красота на Искърския пролом. Набелязал съм си няколко места за лагер и над Звонска баня. От Гребен планина наблюдавайки власината съм си набелязал места за лагер и по нея. Тя наподобява на Родопите в участъците над Девин, над Триград и Мугла, но и на Понора. Последната планина, която ще посетя е Милевската от към с. Божица. Милевската планина представлява един мощен рид, който се отделя от планината Бясна Кобила. Преди англичаните да откъснат от нас тези територии границата е минавала по билото на планината Бясна кобила. Ако ми върви с времето, ще остана за ден-два и над язовир Лисина в Бясна Кобила. И там красотата е голяма – река Лисинска извира почти от вр. Стрешер, най-красивият връх на Бясна Кобила. Пред очите ми е чупката на билото на планината и извисяващия се на нея като купол връх, наподобяващ горната част на купа сено.

   Ако Господ е с мен и тази година – Той винаги е бил с мен - ще посетя в края на лятото и Източните Родопи. Имам бели петна по горното течение на р. Върбица и около Маджарово. Ще трябва да ги изпълня със съдържание, защото биологичният ми часовник цъка – вече съм на 69.

    По планините в Западните покрайнини ще ми бъде мъчно, че няма да проследя борбата между двете малки партии, които ще въртят парламента по дръпването на конците им от кукловодите и така ще продължат да водят страната още по-надолу в пропастта. Което се случва вече 24 години. Предполагам че са извършили необходимите сношения и са се договорили какво ще има за тях ако изпълняват поръчките подобно на съдиите, които се договарят с престъпниците за да ги оневинят. Към Атака ли ще поеме корабът с мангизите или към рязаните, това ще зависи от изхода на борбата между тях. Най-могъщите политпроститути и демони на прехода – Слави, Андрей Райчев, Гарелов, Бригадир Аспарухов и др. си свършихаа работата – катурнаха стола на бать Боко и така преструктурираха политическото пространство, че изборите нямаха никакво значение. Сториха това много лесно – чрез разпиляване на гласовете по нови партии, като за целта активираха по-никостоящи в йерархията им политпоститут/к/и. Някои – с криви хоризонтални и вертикални устни и гласове на комсомолки. И други разработки имаше – компромати в последния час, традиционните ромгласове бяха точно пресметнати, изборните шашми в Турция винаги минават.  Голямата игра обаче предстои. Тя ще се играе от Малките. Балансът в държавата ще зависи от една от тези две малки партии, Атака и ДПС – фани едната, удари другата. Техните конци отново ще се дърпат от тези, които дърпат конците на държавата вече 24 години. Четвърт век строихме демокрацията и  тя трябваше вече да е построена, сега обаче започваме нейното разгърнато стрителство подобвно на това от 1969 г. До сега не стана ясно дори кой окраде България, за това не стигтна четвърт век. Пазарлъците вероятно вече са направени и една от тези две партии ще бъде езичето на кантара на събитията в България но коя? А какво ще започне да се случва после, то е ясно:  ще приключат набързо делата на наглите, на октопода, на килърите – офертите отдавна са на масата. Но не бе удобно да се приемат по времето на старата власт. Ще продължат  инвестициите в зелена енергия, ще започне да се строи съветска АЕЦ в Белене, откраднатите пари от офшорките ще продължат да се връщат за молове, карфури и др. масодонти, банките ще свалят и последната кожа на хората. Заменките ще почнат пак и ще се добетонира морето. Заплатата на водните концесионери ще достигне космическо ниво, а загубите на вода още по-ще се доближат до 100%. Съдът пак ще прибира парите на престъпниците срещу свободата им, ще разцъфтява контрабандата и престъпността. Младите хора ще напускат страната. И още много неща ще се случат в изгода на богатите. Които никой не пита от какво станаха толкова богати и какво работят. Като че някой ги пази от най-високото ниво в държавата.

    Видях една снимка в нета и я ползвам за илюстрация на борбата между ДПС и Атака коя партия да стане езичето на кантара. На нея  в партер е поставен единият противник, нека това бъде  една от конкурентните партии, но след малко политпроститутите ще им свирнат и в партер ще застане другата партия. После пак ще се разменят, ще се правят, че се мразят. От своя архив пък избрах два подходящи образа за най-първи в страната след изборите. По излъчването им ги избрах. Героите от новите холивудски продукции, тия, дето летят с джиповете си из страната, много ми приличат на тях. Те дават пример на подрастващите, които се стремят да заприличват на тях и така върви процесът на приматизация на хората. И как не! Такива са днешните богати - джипове карат, самочувствие имат, в мутробароци с охрана живеят, полицайчетата им треперят...И другите така искат.

   Ще цитирам Вазов, който също се е /въз/качвал на планината. В стихотворението си „На Ком” той казва:

 

                                Аз жадно се опивам с безкрайния ти шир,
                                с живителний ти въздух, с дълбокия ти мир,
                                със твоят вид чудесни, със твойта дива хубост,
                                със твоята свобода и девственост, и грубост,
                                и кат орела диви - твой домакин крилат,
                        аз гордо поглед хвърлям над всичкий долен свят.

 image

 Едната муха е с рязана карабина, правен й е сюнет /изрязване на препуциума от ходжата при съпровод на религиозна музика/. Другата е черна на сини черти, защото има разширени вени от напъването при говорене.  

 image

 Сикиждансикиши ефенди - моето предложение
 за министър на новото мегаминистерството на 
бедствията и държавната администрация.

 image
 
   Амдикларъкючек ага - моето преложение                          за нов министър на културата.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Към постинга ще приложа един линк за тези, които обичат Шуман. Това произведение е една от най-вдъхновените му творби. Както един поет в едно свое стихотворение може да каже почти всичко за себе си, така и Шуман в тази творба е разкрил Духа си.                    Приятно слушане! 







Гласувай:
10



1. mt46 - Поздрав, Коста!
26.05.2013 20:57
Пожелавам ти здраве и успешно лятно планинарство!...
цитирай
2. anwel - И от мен успешно, много емоционално лятно бродене по планинските пътеки!
27.05.2013 11:33
Само здраве и здрави крака!!!:-)) това пожелание е защото сме почти връстници :-))
цитирай
3. rumyeah - Приятно планинарстване и от мен :)
28.05.2013 11:17
Искам само да споделя, че току-що се върнах от тридневен излет в Македония (Беласица, Малешевска планина и Огражден) и впечатленията ми от хората там са много добри! Нашата група гостува на планинарското дружество "Ентусиаст" от Струмица, чийто водач Кольо ни беше организирал великолепно ходенето, храната и нощувките... Неговото мото беше, че "не сака война, а дружба между народите" :)
цитирай
4. sekirata - Приятно изкарване!
29.05.2013 06:59
Радвам се,че намираш начин и ... средства!
цитирай
5. doctora - доктора
04.06.2013 12:46
Ей сегинка гледам написаното от теб Планина и сравнявам с това което се случва в парламента ... Точно си го описал. Новата шведска тройка се представя според очакването, а и свирките са същите. Като гладни хиени се впиха във властта. Та нали Бат Боко ги беше оставил на гладна диета. Няма да изкарат дълго, но работата е какви поразии ще направят. Хилядолетия вече сме под робство и все нещо ни катурва от върховете. Все нещо ни кара да губим спечелени битки. От златен лев в навечерието на Втората война сега сме със " златогъзи " управници. Как да се отървем от изчадията на ада стъпили ни на вратовете. Българите неистово се нуждаят от Истински Водач или поне от водач, който да ги поведе към победа и като такъв разпознават точно Бат Боко и затова той спечели изборите както ти казах по назад в блога, но дали той е Водача ... Не е той, но на този етап е напълно достатъчен. Само като видиш хиените как му гризнаха гърлото и разбираш че крив ляв на този етап той е напълно достатъчен. Каква срамота да се примиряваме с хора на които в древността първи бихме им отрязали първо ръцете, а веднага след това и главите. Какво може да се направи и трябва да се направи за да може СЪДБАТА ДА СВЪРШИ СВОЕТО И БЪЛГАРИТЕ ОТНОВО ДА ИМАТ ВСИЧКО КОЕТО СА ВЪЗНАМЕРИЛИ : 1. РЕГЛАМЕНТИРАНЕ НА КОМИСИОННИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР ... Защо това е първа точка ? Защото е най-важното. Всички знаят че кметовете и всички които бъркат в кацата с държавни и обществени поръчки където има бюджет за усвояване крадат регламентирано и нерегламентирано чрез комисионни практики. Но каква е реалността. " Нашия " човек не може да вземе комисионна от всеки и съответно си подбира хората защото го е страх и съответно комисионните достигат до 30-40 , че съм слушал и за повече процента от сделката. Ако комисионната е регламентирана 5-6 % , както е " нормално " в белите държави " нашия " човек няма да се страхува и да подбира разни мекерета, а ще започне да прави реални конкурси за по-качествено изпълнение на
цитирай
6. doctora - доктора
08.06.2013 19:52
, но разбира се тук има и уловка и комисионните не ще останат на това ниво. Чисто еволюционно много бързо веднъж регламентирани комисионните ще започната да падат. Кмета на Атина примерно лапа само 2,5 - 2,7 % и това е регламентирано със закон. Ако искаме България да успее трябва комисионните да се регламентират и тогава Вечността сама ще регулира тази простотия. Защо политиците бягат от тази тема като д-ни п-ки? Защото си мислят, че народа не знае и защото си мислят, че Вечността ще ги пощади .. Ще ги пощади на куково лято при условие, че разширения закон на Нютон всяко действие и на най-голямото тяло и на най-малкото получава от околната среда адекватно / това за равното противодействие е частен случай и умните хора го съзнават / противодействие. Колкото средата и действието е по-сложно, толкова и противодействието е по - по - сложно и така до безкрай. Социалната среда е изключително сложна, а и хората са изключително сложни действия, така че и противодействията на техните дела и мисли / които мисли са си реални дела, но хората и това не осъзнават, за съжаление / са повече от сложни и приказката за деветото коляно е повече от меко, меко, меко казано. Първата стъпка на един Истински водач е да изкара стратегическите неща на светло за да може закона за Пътя=еволюциядеволюция на едно, да започне да променя човешкия свят. Изкарването на комисионните на светло ще намали и богатствата на кметовете. В моментът тези пед-сти правят онова което е правено в навечерието на падането на България под турско робство. Богати пед-сти по места и бедна и слаба централна власт, която не брани народа и държавата. За това е нужен реален и силен водач, който да укрепи централната власт и трябва да има подслушване на кметове и кметчета за да не посягат към по-голяма комисионна, а и регламентираната комисионна ще извади 70 % от сивата икономика на светло и ще плащат данъци като попове. Голяма проказа са комисионните, но единствения начин да се отървем от нея е като те бъдат регламентирани.
цитирай
7. doctora - доктора
08.06.2013 20:22
2. МАЖОРИТАРЕН ВОТ НА ВСЯКО ЕДНО РАВНИЩЕ В ДЪРЖАВАТА - ПРЕЗИДЕНТ, НАРОДНО СЪБРАНИЕ, КМЕТОВЕ И Т.Н. ... и това е важно защото включва принципа на еволюцията и в рамките на 4-5 избора ще започнем да се отърваваме от пед-тите мутри обсебели живота ни. Чрез мажоритарния вот нашите избранници ще отговарят пред народа, а не пред други избранници посредници. Мажоритарния вот ще е и пътя към регламентираното намаляване на комисионните. Състезанието и наддаването ще е към все по-ниска комисионна ... пътя до нулата е доста дълъг, но германците са направили нещо такова .... ееееее за да спазим правилото на моркова и тоягата все пак заплатите на тези наши избранници трябва да растат, а не да сме изправени пред реалност в която кметовете биха работели и без заплата само и само да бъдат кметове., 3. НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА НАРОДНИТЕ НИ ИЗБРАННИЦИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НАПОЛОВИНА - 120 ДЕПУТАТА КАТО НАЧАЛО С ОПЦИЯ ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ И ОЩЕ И ОЩЕ АКО ТРЯБВА ... ВСЕ ПАК САРАКТЪТ Е ИМАЛ САМО СЕДИМ ВЕЛИКИ БОИЛИ, КОИТО АКО ИМПЕРАТОРА Е ПИКАЕЛ НАКРИВО СА МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПРЕМАХНАТ БУКВАЛНО И ПРЕНОСНО ЗА ДА ЖИВЕЕ И ПРОЦЪФТЯВА БЪЛГАРИЯ. Проблемът с българските владетели е станал проблем когато е изчезнал изборния момент, тоест да имаме императори по заслуги и се е наблегнало на предаването по кръв. Предаването на властта по кръв означава деволюция. Защо е необходимо да се намали броя на дебелогъзите. По - малък брой означава по-малко заговори и по-малко безпринципни споразомения. Само гледайте как Вечността се подигра с дебелогъзите и как им показа голите задници. Ако 120 на 120 не е подигравка на Съдбата здраве му кажи, но кой от дебелогъзите жадни за комисионни за лобиране ще види бъзика на Вечността. никой не го видя пръста на бога. И ТАКА ДА ПРЕГОВОРИМ - ЗА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ СА НЕОБХОДИМИ ТРИ ОСНОВНИ НЕЩА: РЕГЛАМЕНТИРАНЕ НА КОМИСИОННИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ И ОБЩИНСКИЯ СЕКТОР, ИЗЦЯЛО МАЖОРИТАРЕН ВОТ НА ВСИЧКИ НИВА И НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ НАПОЛОВИНА. За това да се борят протестиращите. Амин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184314
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031