Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 10:59 - КЪМ ЗАВИДОВСКИТЕ ГРОБИЩА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3141 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 20.05.2013 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Този постинг ще има продължения, в които ще разкрия едно археологическо богатство, за което държавата ни хабер от понятие си няма и което може да бъде разграбено от пазарни проститути или унищожено от примати. За доста хора понятието Манастирище не означава нищо, но тази планина с манастирите по нея е изиграла важна роля в процеса след покръстването на българите. След завладяването та България от турците всички манастири по Манастирище са изгорени. До днес са останали запазени зидове от манастирите или огради. Сред руините им има поставени по-късно каменни кръстове, изработени в каменорезбарската школа в с. Гинци, което е наблизо. Майсторите каменорезбари са гравирали и оформяли много големите кръстове на самото място, поради невъзможност те да бъдат транспортирани с волски каруци. Стандарти и машини някога не е имали и всяко изделие е единствено по рода си, като видът му зависи от майстора, от камъка, който е имал, от заявката за формата на кръста. Работено е с местни материали /скали/, но в Гинци са доставяли камъни за направа на кръстове от Враца, гранити от други места, различни видове скали, вероятно свързани с населеното място на поръчителите или на тези, на които искат да направят паметник.
  Друг канал за направа на кръстовете е желанието на определен човек, който иска да постави поръчан от него кръст на скъпо за него място, на гроб, в двора си с вяра, че ще спарт да го сполетяват беди. В с. Бракьовци по дворовете има много такива крръстове. Те не са осветени, но хората ги тачат като осветени.
    Многото кръстове по Манастирище са станали причина да се поставят оброчни кръстове и в планините около Манастирище, като ще отбележа, че тази планина се явява център на планини около нея с диаметър между 30 и 50 км. Колкото повече се отдалечава мястото от Манастирище, кръстовете, респ. оброчищата намаляват.
   Тази е много интересна тема, но е за специалисти в тази област или с хоби. Аз съм един от вторите. Може би съм единственият, който посещавайки планините, посещавам не само манастирите, но и всички свети места, вкл. и мюсюлмански гробищата покрай тях и по селата. В Източни Родопи съм посетил стотици гробища, за някои от тях имам снимки в блога си.  
    На проявяващите интерес по тази тема препоръчвам да ми отворят блога за Понор планина, да се запознаят с него, после да качат един влак или автобус, може да яхнат и кола, и здраво да походят из неговите три части. Там всичко е различно от другите планини. 
    На добър път из Понора, респ. Манастирище!                                                                                   

  
    

image

                                  Изпращачът ми от спирка Завидовци

image

Планината Манастирище по това време е приветлива както една жена на 16 години.

image

                Оброчно дърво, доста над 500 години.

image

Чантичката на фотоапарата е широка 20 см. Колко е диаметърът на дъба?

image

     Спасовият кръст. Някои семейства са поръчвали в с. Гинци кръстове и са ги побивали на красиви места покрой пътища. Това е Спасовият кръст. Тези кръстове не са осветени, но хората са ги почитали. На някои от тях има издълбани имената на починалите от фамилията на поставилия кръста. Данговците, оказали гостоприемство на Вазов си имат кръст с имената на починалите от тях.
   И аз поставих кръст в Балкана с името на Св. Иван Рилский и метален минипараклис до него, но литаковските цигани натрошиха с чукове каменния кръст, който бе уникален и изтръгнаха металния кръст от покрива на параклисчето...

image

                                                        Завидовско. 

image



image

                   Дървената мафия подържа пътищата за камионите си.

image

                   Добре се катери дъждовникът! Алпинист!

image



image

                Изоставена дупка на язовец. В нея се заселват стършели.

image



image



image

 Вижда се връх Манастирище. Зад него има огромен понор. А зад понора е с. Бракьовци.

image

                    Тумор на дъбово дърво. Нещо като парламент на държава.

image



image



image

Такива устни са приготвили за впиване в снагата на държавата
 новопредставените депутирана за следващия парламент.

image



image

          Скоро тези пътища няма да ги има. Защото вече няма и село Завидовци...

image

Рак на сливово дърво. Едната метастаза е умряла, но другата е жива.
След аварията в Чернобил първи пред рака се предоха сливовите дървета.


image



image



image

              Скален болид. В района тук ги има много.

image

                                                           Дива перуника

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

Къщата за пренощуване на децата до училището, ако не могат да се приберат по домовете си поради лошо време.

image

                                                 Завидовското училище....

image
 
      На този скален комплекс зад древен оброк е Завидовското гробище.
 За него мого да кажа само едно - да го опази Господ! Защото нямаме държава, но пък имаме пазарни боклуци и примати. В следващите постинги ще разкрия архитектурното му богатство, което е символ на една каменорезбарска школа, тази в Гинци. И нея вече я няма. Но пък има какво да се краде - напр. кръста, поставен пред НДК. Откраднат от Иван Костов от Гинцките гробища! Чувал съм, че някакъв циганиин не крадял, но сигурно е някой друг. Който е видял пред НДК кръста пред символичния паметник на убитите при репресиите след  Деветото българи, нека да посети когато минава през Гинци гробището на селото и да види близнака на този кръст. И да си обясни защо на съседния гроб кръста липсва. Това е срам не само за Иван Костов, но и за съда, който иска свидетели от времето, когато кръстът е бил изработен / б. м. 1897 г. / И да прецени доколко са независими съдебните ни проститути. 



Гласувай:
5



1. sande - Забележително място!
22.05.2013 16:09
Как да се запази и съхрани цялото това богатство? За поколенията, за света.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12306263
Постинги: 4575
Коментари: 10805
Гласове: 18383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930