Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 23:31 - ОБРОКЪТ "СВЕТИ ДУХ" ДО МАХАЛА СЪРНИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4335 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 16.04.2013 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         

            Постингът посвещавам на Г/жа Д.с пожелание да посети това място.            
                       ОБРОКЪТ  СВЕТИ  ДУХ

 

         Този оброк е до махала Сърница, която е част от село Заноге. Аз съм писал доста статии за Понорите, но понеже съм силно свързан с тях емоционално ще допълня още нещо за тях.

      Понор планина съм я разделил на три части:

  а/ Малкият Понор, наричан Манастирище, който е между реките Искрецка и Бракьовска. Това е невисок планински участък с много манастири по него, дали името му. Те са изгорени от турците и на тяхно място днес има поставени огромни каменни кръстове-шедьоври. Кръстовете са правени в с. Гинци и са направении по опредени изисквания: колко брадавици да имат на горната част на кръста, по колко да имат на раменете.

    б – Средният понор, който е между реките Бракьовска и Зимевишка и

    в – Големият понор, който е между река Зимевишка и билото на Козница.

    За Понора направих писание, което си го харесвам. Името на планиината означава губилище, но и съседните планини тук доста приличат на нея, дори и тези в Западните покрайнини.

    Най- много населени места по Понора има по източните му скатове. Тук са селата Заселе, Монинци, Зимевица, Батолов дол и Заноге. Всичките имат много голяма плащ, защото се състоят от махали. Местността е приказно красива и неповторима за страната. Вазов възпява красотата й, аз я познавам отлично. От тези села към Искър текат две доста големи реки. Първата е Скакля, която освен от водопада се захранва и от още поне 50 карстови извори. Два от тях са огромни, но с променлив дебит. Реката се влива в Искър при с. Скакля. Втората е река Тодорица. Тя се влива в Искъра близо да ж. п. спирка Балкан. Тази река е много голяма и покрай нея не може да се върви, защото бреговете й са много стръмни. Тя има много тесни скални водопадии. Река Тодорица има два притока – единият идва от с. Батолов дол, а другият – от с. Заноге. Много характерен е районът тук, защото е безводен. Махалите са концентрирани само там, където има непресъхващ карстов извор. Това  е принципът на групирането им по разни места. Без вода няма живот, на другото се издържа.

   На рида между двата притока на р. Тодорица се намира махалата Сърница, където е Оброкът Свети Дух. Тук има и още едни Оброк, на който също ще ходя. Трети оброк има на един заоблен връх над с. Заноге и четвърти - в махала Монинци. Ще дойде и тяхното време да ги опиша.

   Ключова дума за търсене на оброка Свети Дух са гробищата на с. Заноге. Оброкът е на половин км. от тях в посока към махалаа Сърница. Тук честването /сборът/ става всяка първа неделя на м. юни, когато се коли шиле при кръста.

    Кръстът на този оброк е най-голям от всичките оброчни кръстове по Балкана. Според мен той е бил направен от местни майстрои, после са дошли от Гинци и са му направили брадавиците и надписите, но по число, брадавиците не отговарят на броя на другите кръстове. Ще добавя, че най-големият кръст из Шопско е този на планината Чепън, наричан Петровски кръст, следващите по големина са тези по Манастирище, следват тези на гробището в Гинци. От които циганинът Иван Костов открадна един, изваждайки го с техника по нощите и го поби пред мемориала на загиналиите по време на тоталитаризма.

    Туристите, движещи се от Лакатник за водопада Скакля минават покрай този кръст, а също и туристите от с. Заселе покрай река Тодорица. Тези маршрути обаче са по 10 часа. До кръста може да се отиде с кола или автобус от Своге. Колата се оставя на по-малко от км. от кръста. След преваляне на една седловина към с. Сърница има и втори оброчен кръст, доста по-скромен.

    Ще поместя снимки от кръста и такива на местности около него. За да дава постинга ми реална представа колко е голям кръста, снимах до него един турист и една жена. Допълвам, че 1/3 от кръста е заровена в земята и покрай нея са наредени плътно камъни.




image



image



image



image

                                                     Долината на река Скакля

image



image



image



image

                                                 Връх Була - символът на Понор планина

image

Когато човек е сам в планината, му трябва път. Ако с него има жена - трябва кола.

image



image

                                                           Връх  Орлова чука

image



image



image

                                                      Врачанската планина

image

                                                                 Село Заселе

image

                                                           Каишовият превал

image

                                                          Божиловото

image

                                                                     Божиловото

image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                                        Село Зимевица

image

                                                          Село Заноге

image

                                                                Село Заноге

image

                                                                       Село Заноге

image



image



image



image



image



image 



Гласувай:
10



1. sande - Изключителна,божествена красота!
16.04.2013 18:38
От тук се вижда - за кой ли път - как е вървяло затриването на България.

Защото като няма хора, земята няма стопанин. Изоставена, напусната, зарязана, парясана.

Поздрави, Коста!
цитирай
2. hadzapi - По пътя за хижа "Тръстена" откъм гара Бов горе има един кръст,
16.04.2013 19:17
и остатъци от камъни, малко по-нагоре има едно малко езеро-блато и после е еко-фермата с коне, крави, елени, сърни и кучета отглеждат - май овчарската порода. До хижа "Тръстена" така и не стигнахме, че не открихме пътя, но се озовахме в екофермата - там може и да се преспи, има много хубаво направени в битов стил стаи в едната къща там - екофермата е направеа от един потомък от родовете основали Бов, родословието на Петте фамилии е съставено от този човек - екофурмата му е хубава, доста хора работят там.

Въпросът ми е - ако сте ходил там и се сещате за кой кръст говоря, дали нещо знаете за него - защото като питахме в екофермата не можаха да ни отговорят нищо. А в пътеводителя за Хижите в Б-я дават, че около х. "Тръстена" имало останки от манастир, дали не сме видели това, а хижата така и не видяхме читаво сочещи табелки точно къде е?
цитирай
3. planinitenabulgaria - На Hadzapi:
16.04.2013 21:04
Предполагам, че става въпрос за кръста над изоставената флоотационна ф/ка в началото на поляната преди двете езера Тръстеная. Този кръст е разкопаван десетки пъти от иманяри. Там е имало оброк, а кръстовете около Бов са около 40. Изгорен от турците манастир има до самата хижа, но в абсидата му същи има поставен кръст. Аз съм писал доста за този район, той е страхотен.
Табелките за съжаление бяха от метал, както и коловете и ромовете от кв. Тунел №8 ги свалиха и отнесоха за скрап в пункта в кв. Зли дол /също на Своге.
Този район освен, че е резерват заради красотата му има и исторически места. Описал съм ги и тях. Това е мой регион за посещения през зимата, защото бракониерите не спират да секат дърва и да убиват диви животни и ми правят пътища, по които се придвижвам. Има много чакали, които си искат нещо за ядене.
Приятно пътуване.
цитирай
4. hadzapi - Благодаря
18.04.2013 14:28
За отговора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12290871
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930