Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2013 21:09 - ДО РЕДИНСКАТА КИТКА ПО РЕКА ГРАДЕЧНИЦА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3724 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 16.03.2013 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       От река Искър вече сме на билото на рида Рединска Китка. Тук е имало само дъбови гори, които са изсечени и заменени с борови. На места обаче, където е имало оброци дъбите не са сечени и от далеч наподобяват китки. В тези китки непременно има оброчища, параклиси, църкви, манастири. Последната разходка в снимки ще бъде из тези китки.
На тези, които обичат да се разхождат по пътеките на дивите животни - приятен път!


  image

Животинска пътека в дъбова гора. В буковите гори пътеките са различни, животните - също. Дърветата растат по свои закони и животните се приспособяват към тях. Те се населват в гората и за да се придвижват лесно до водоизточници, до желъди, до луковици и др. за тях блага - правят ми пътеки. Но пък аз с благодарност ги ползвам.

image

   Половината от енергийния източник - едната ябълка, половината мляко и част от хляба вече са изядени. Оставащата храна е за още за 20 км, но ако се наложи - и повече. Опитното око на планинара различава животинска тапътечка.. в дясно от дъба.

image

    За тези площи около къщата хората казват: сичкото туй са Ореше и засЕваше...

image

                                                 Една тъжна картинка...

imageimageimage



image

     Изпратили през зимата стопаните в планината кобилата, а тя забременяла...

image

Тъжно...България се е оправила от ПСВ и между годините 1932/8 е била във възход. ВСВ обаче катурва България, защото тук руснаците нацръкват вируса си, с който те са заразени през 1917 г, комунизма. Този вирус прогони хората от родните им места, разруши хилядолетнния им опит и трудови навици, натика ги в панели. Никой вече няма да се върне по тези места, където трудът е бил неимоверно тежък.
  Хората твърдят, че част от тези къщи са правени или купени от добружанци. При посещението на цар Борис ІІІ по Добруджа хората са се оплаквали от безводие, други са умирали от безводие и той е разпоредил тук по тези планини да им се дават места, където да се заселят. И да заменят зърнопроизводството с животновъдство.

image

Когато ушите на коня са изправени той показва, че е добронамерен. Свие ли ги обаче трябва да му изчезнеш. Ако с присвитите уши и изцвили срещу теб, трябва веднага!

image

                    От Горната махала казват, че тази е поне на 300 години.

image

Този жребец е министър-председателят на стадото. Приема от мен филийки хляб  и ми разрешава да го погаля по носа. Приятел. Като видят това другите коне после не се плрашат от мен.

image

           Изоставена селскостопанска сграда. Вероятно в нея са нощували кози.

image

        Модернизирана къщичка - каменните плочи са сменени с ламарина.

image

          В селото - каруца за теглене, ниви за оране, а тук - цяла зима почивка!

image

Конят е по-умен от кучето. Докато кучето трябва да чуе звук от 
познатия му човек или да усети миризмата му, конят го
 различава само като го види. И идва при него. Аз си имам приятели коне.

image

Тази махала днес се ползва...от едно конско стадо. То живее в оборите в приземните етажи на къщата. Нагоре са ливадиите, надолу е реката, а покрай тези къщи има много дървета тип зимен дъб. През зимата, когато конете не са нужни на хората, те ги оставят в планината, където се събират на стада, за да се пазят от вълците и през пролетта хората си ги прибират по селата.

image

    Изрод с моторна резачка е минал от тук. Спрял е, пуснал е резачката - не го е мързяло! - и е отрязал борчето-бебе. Не става за огрев, оставил го е. Единственото дърво на поляната вече го няма. Мотивите - същите като тези, поради които в Шекер махала потрошиха стъклата на линейка, пътуваща към болен или пък от кв. Факултето с камъни строшават стъклата на влаковете СИМЕНС, които още не са изплатени... 

image

              Кореметата на тези мравки са като на депутатките от ГЕРБ.

imageimageimage

Тези мравки за първи път излизат на слънце. И...намират на мравуняка си хляб.

image

                     Следа от предна лапа на вълк

image

                       Следа от задна лапа на вълк

image

      Така е изгладнял през зимния си сън бръмбарът, че са му протекли лиги...

image

    Бръмбар-лайнар /лайномет/. Той така е изгтладнял, че не е дочакал пролетта, а е тръгнал по снега да търси конски тор, който да направи на топчета, да го изтъркаля до дупката си и да се нахрани.

image

                                 Зимно-пролетен билен път на около 1100

image

                                             Връх  /красавецът!/  Издремец

image

                                                        Връх Рединска Китка 



    Послепис:
    Тъй като времето на писане тези постинги съвпадна с Конкурса за цигулари "Млади виртуози", помествам няколко линка със стунни квартети на Бетховен. Известно е, че когато ВЕЛИКИТЕ /!!!/ композитори са на кръстопът, когато изживяват нещо много тежко, те ползват за изява на творческите си мисли възможностите на струнния квартет. Четирите инструмента най-добре от всички камерни формации предават всички плевъплъщения на човешката душа. Според мен по добре дори от органа.
  Първият линк е на квартет, писан в доста труден период от живота нва г/н Бетховен, известенс като Голямата криза. Квартетът е наречен "Арфов" и с право. Слухът му се губи все повече, той не може да общува с хората, ползва разговорни тетрадки, а какво остава да свири. Не е доволен от вкуса на виенчани, но те го заплашват да му кажат: Ти ли ще ни кажеш какво да слушаме, та ти си глух!
Този квартет е доста тъжен.
   Третият линк е писан също във важен момент от живота му. Бетховен възнамерява да се жени за Тереза Малфати. Документите са готови но...тя се отказва. Бетховен се затваря и пише квартета "Сериозо".
   Вторият линк е с един от късните квартети. Той е страшно сложен. С напредване на възрастта мисълта на Бетховен става все по-сложна. Той обръща поглед назад, към Бах и пише преднамерено полифонично. Първата част на този квартет е фуга. Много е мрачна, звученето напомня на кварнтета на Моцарт "Дисонансите". В този квартет, когато Бетховен е на 56 продължава да се учи от Моцарт, който пише най-добрите си квартети на 28.
    Приятно слушане! След посещение на природата то става още по-приятно. Защото между тези две неща има неразривна връзка.












Гласувай:
12



1. mt46 - Поздрав, Коста!
15.03.2013 22:43
Отново си споделил хубави снимки, придружени с интересни твои коментари...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Привет, Поете!
15.03.2013 23:17
mt46 написа:
Отново си споделил хубави снимки, придружени с интересни твои коментари...


Оказва се, че като "свободен човек" /пенсионер/ съм по-зает от преди и нямам време да направя доста неща, които съм замислил. Хиляди снимки стоят непубликувани, много неща имам да пиша. Имам и да ходя, а по линията на жена ми съм страхотно ангажиран с музика. А тя не ми минава през ушите, преживявам я. Затова и приложих линкове към туристическите ми постинги с квартетите на Бетховен. Припомних си ги, не бях ги слушал /десетки?/ години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12261507
Постинги: 4564
Коментари: 10792
Гласове: 18366
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930