Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 23:08 - КОИ ПЪРВИ СЕ ОРИЕНТИРАХА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 7987 Коментари: 9 Гласове:
28

Последна промяна: 18.02.2013 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 КОИ  ПЪРВИ СЕ ОРИЕНТИРАХА КАК  ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ РЕКЕТА НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МУТРИ?

 

     Пътувам много, много хора срещам, контактен съм и хората ми имат доверие. Поради това понякога получавам информация, която в първия момент ми се струва невероятна. Ето един пример:

     В изоставените антрацитни въгледобивни мини от гр. Твърдица до местността Шешкинград и около ж. п. гара Кръстец /по линията Русе-Подкова/ се били развъртели...ромове. Но не да крадат металните им съоръжения - те отдавна са изчезнати от мините! - а пробивали препятствията за навлизане в шахтите, навлизали в тях с фенери и...копаели въглища. После ги продавали по 10 лв. за чувал, колкото струват в складовете на Топливо донбаските въглища. Разликата обаче е голяма. Един чувал с антрацитни въглища отделя при изгарянето си поне три пъти повече топлина от донбаските. Антрацитните въглища се горят по специална ткехнология в отоплителните печки, като добавени по малко към други или между дърва, защото могат да разтопят скарата на печката под тях или дори цялата печка. Възможен е и пожар, ако печката не се наглежда. Наливането пък на вода в прегрята от антрацитни въглища печка за да се отслаби процеса на горене или изгаси, може да причини взрив от разлагането на водата. Имам следния спомен от такъв взрив:

    Като войници в Карнобат добавихме кокс в печката в жестоката зима на 1962/63 г. Тя стана бяла от прегряване и се наклони. Тръбите към комина се стопиха и изпаднаха. Ние сипахме вода в нея да я загасим, но тя гръмна. Стана ужасно, щяхме да се запалим. Дежурният офицер свири тревога, по нощите дохвърчаха офицерите. Дневалните – в ареста, другите - два дни чистихме сажди.  

     Такива въглища в малки количества направо от багажниците на автомобилите си ромовете продавали в Твърдица, Шивачево, Гурково, но и в Северна България в Габрово, Трявна и др.

      Бях забравил за това, но тази зима налетях на такава „бригада” в района на рудник „Чибаовци”. Ромовете там са направили дупки в преградите на входовете на мините през които се промъкват в изоставените шахти и копаят антрацит. Станах и свидетел на такава дейност по долината на р. Дълбочица. Слизам аз тази зима към спирка Томпсън и виждам срещу мен десетина ромове.  Преминават през реката, като наредили в нея големи камъни да им служат за мост, носят нещо на гръб. Като се приближих видях, че от една дупка, пробита в бетонната преграда едни подават от вътре чували от сезал, други ги поемат и пренасят през реката. По долината на река Дълбочица има много изоставени въгледобивни шахти, чиито вход е бетониран, но не здраво. Същото е сторено и с входовете на урановите рудници над с. Сеславци - всичките са пробити за да се търси в тях джелезо и джици. Ето, че попаднах на разработена мина, антрацитна, в „експлоатация”. Досетих се каква е работата, но не смея да снимам. Ромове непрекъснато носеха чували, бяха натрупани между 30 и 40. Казвам им аз на ромовете, че мината не е укрепена и е опасно да се влиза, те отговориха че „бъхтят” с кирките само по стените на мината, та ако таванът падне да не ги смачка.

   Погледнах въглищата. Антрацитните са доста различни от другите видове. Литнитните приличат на овъглено дърво, пернишките и донбаските са черни, матови, тези са като част от скала с два компонента – тънък слой кварц и дебел слой графит. Били договорили за някъде ромовете да ги доставят и ги приготвяха за товарене в колите си. Да има кой да бъхти, казаха те, много се търсят тези въглища. Били твърди като скала. Десетина бяха „миньорите”. Ако са изкопали 50 чувала, това са 500 лв. за днес.

 

     Аз и друг път съм повдигал темата за мястото на въглищата в енергетиката ни. Една от най-големите простащини на прехода бе тази, че въгледобвните мини бяха продадени на енергийни мутри, които ги купиха по за лев на мина със задълженията им за ток и ги закриха. Това обаче не бе спонтанно, необмислено. Закрити бяха с надеждата в обозримо бъдеще при спекулации с цените на газа да станат въглищата алтернатива на него и тогава да ги открият отново, но въглищата вече ще се продават на много високи цени. Такава е и причината за закриването на урановите рудници, но възстановяването им би било ужасно трудно.  Въгледобвните мини е купил предимно Ковачки, а урановите, Р. Овч. Така се твърди. Този просташки ход имаше огромни негативни последици за околната среда, защото отприщи ново мутрополе за грабеж на природни ресурси, гората. Без въглища като алтернатива на дървата за огрев, дървата станаха много скъпи и бяха измислени всякакви схеми да се секат гори. Такива като мен най-добре знаят размерите на сечта на гората, което причинява промени на климата. Но дали тази всеобща беда може да спре мутрата, чиито бизнес е да руши околната среда? Един пример ще дам:

   Буковите гори на Амбарица, изпод които изтича р. Черни Осъм и дава вода на Ловеч бяха изсечени, макар там да е резерват и районът да е включен в Натура 2000. Виждах буки по рида Зелениковец, от които вадеха до 20 куб. м. метровици и само с една натоварваха камиона. Стволът им бе с диаметър на депутатка от ГЕРБ.

   Така е, когато една държава я яхнат примати. Те не различават светлото от тъмното, топлото от студеното, но се чувстват призвани да управляват. А появи ли се някъде мърша, идват мършояди. Те се хранят с отпадъците, рушат съзиданото и превръщат трудовите хора в гостоприемник, към който здраво се прикрепват, давайки могъщи популации. Няма ли добри условия за живот, хората напускат страната си и тя се обезлюдява или подменя етноса си с още по-нисши примати от управляващите ги. Идващите поколения биват приматизирани по схема още в училище, както се прекъсва напр. лактацията на крава и с тях започва един необратим процес на деградация на ценностната им система. В началото бавно, после все по-бързо, държавата тръгва към погибел..

   А отгворът на въпроса ми от заглавието, кои най бързо се ориентират в прехода от къде пада келепир, аз го дадох: Ромовете!

    И това доживях да видя - ромове да добиват антрацитни въглища и да търгуват с тях? За сега, 35 кила за 10 лв...

 



Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Правилни решения, но, и това е част от темите и трудностите ни:
19.02.2013 09:04
ИМА МНОГО МОМЕНТИ ПРОБЛЕМА НИ

Първо: "Любовта е отдаване!!! А щом се кълнем в завета на Левски- трябва да забравим омразата, като дискриминация в пилния смисъл на думата
Второ: " Приватизацията на ЕРП-та не е решение .." ., но е от списъка за решаване на първите места
цитирай
2. kostadin - Ти ядеш ли три пъти на ден?
19.02.2013 11:18
Ти ядеш ли три пъти на ден?
Други хора трябва ли да гладуват?
Не прехвърляй проблема от болната на здравата глава
Мафияу нас няма ,защото тя поне се грижи зачленовете си.У нас иба пладнешки бандитизъм!
цитирай
3. hadjiahil - ромове>...>:)
19.02.2013 15:56
Какви "ромове" какви 5 лева ?!
Не можеш ли просто да напишеш ЦИГАНИ.

цитирай
4. planinitenabulgaria - Не може!
19.02.2013 20:40
hadjiahil написа:
Какви "ромове" какви 5 лева ?!
Не можеш ли просто да напишеш ЦИГАНИ.



Циганският император е имал трима сина: Роман, Циган и Мануш. Той ги благословил преди да умре и ги разпратил по света. Първо са се установили романите Индия, циганите в Бангладеш, така се казва и официалния им език там - Циган, а манушите се установили в Пакистан. В България имаме и от трите вида. Не мога да дискриминирам манушите и романите. Във Франция преобладават манушите, в Германия - циганите. Ние имаме един град на етническа толерантност, в който има представители на романите и манушите. Нарича се град Роман. Но и там има момент на дискриминация, защо в града има вече с хиляди новопредставени цигани от Видинско, а градът така и не актуализира името си от Роман на Романци. Кмето ин ги е тъп, може би.
Та, видно от гореизложеното - не може!
цитирай
5. demograph - Когато ромовете взели властта в гръцко настъпили 400 години безпросветен мрак
19.02.2013 20:44
Това се случило около 1200гBC и траяло до около 8-700гBC.4-500 години били нужни на ромовете да се научат да четат и пишат.Всичко оставено от побегналите в ужас от диващината на новодошлите етиопски ромове беласци, било оглозгано до камък... Този период се нарича 'тъмни векове" и историците и до днес нямат обяснение на този феномен.Това е съдбата на териториите оставени на стопанисване на мутросите и романовци.
България е в този казус в момента. Пелгарите панически се спасяват в чужбина. Оставащите тук се съпротивляват в безнадеждна битка срещу мутри и романовци.
А мракът на "тъмните " векове настъпва за България....
цитирай
6. born - Изобщо - циганска държава.
19.02.2013 21:09
Изобщо - циганска държава.
цитирай
7. sande - Нема сигани, нема бъгари!
19.02.2013 21:26
Вие може дза сте от Аспаруховите, а ние сме от Тодорживковите.

Едно време едно село требеше да рани един сиганин, а сега един сиганин требе да рани едно село.

Нема сигани, нема бъгари.

Ние станахме като вас. И вие станахте като нас.
цитирай
8. planinitenabulgaria - ДжурЕвец - това е кръстоска между човек и циганка.
19.02.2013 22:52
sande написа:
Вие може дза сте от Аспаруховите, а ние сме от Тодорживковите.

Едно време едно село требеше да рани един сиганин, а сега един сиганин требе да рани едно село.

Нема сигани, нема бъгари.

Ние станахме като вас. И вие станахте като нас.


Майката на Тодор Живков бе чииста румънска циганка, бащата на Догана бе чист циганин. На осиновена циганка прилича вицепрезидентката ни. На Иван Костов венците са му виолетови, а нищо чудно и гландиса...
Има и едно село към Етрополе, казва се Джурово. Във Варна тази кръстоска обхваща 1/4 от жителите му. Но пък от няколко години има една съвсем нова кръстоска, между циганин и маймуна. Поколението се катери по стълбовете като маймунки, но реже с арматурната ножица жиците като човек. Те това е достигжение на нАуката!
цитирай
9. born - Вие може дза сте от Аспаруховите, а ...
21.02.2013 11:15
planinitenabulgaria написа:
sande написа:
Вие може дза сте от Аспаруховите, а ние сме от Тодорживковите.

Едно време едно село требеше да рани един сиганин, а сега един сиганин требе да рани едно село.

Нема сигани, нема бъгари.

Ние станахме като вас. И вие станахте като нас.


Майката на Тодор Живков бе чииста румънска циганка, бащата на Догана бе чист циганин. На осиновена циганка прилича вицепрезидентката ни. На Иван Костов венците са му виолетови, а нищо чудно и гландиса...
Има и едно село към Етрополе, казва се Джурово. Във Варна тази кръстоска обхваща 1/4 от жителите му. Но пък от няколко години има една съвсем нова кръстоска, между циганин и маймуна. Поколението се катери по стълбовете като маймунки, но реже с арматурната ножица жиците като човек. Те това е достигжение на нАуката!

Излиза, че венецът на еволюцията е циганина. И то е действително така. Циганинът прави каквото му скимне и няма сила, която да го озапти и възпре. По отношение на преживяването е задължил останалите да го хрантутят, обличат,топлят и поят. Срещу това им се отплаща със задължението да ги краде, псува, бие, изнасилва. Е, не е ли постигнал съвършенството ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181480
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031